**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Thursday, December 29, 2011

..:: Looser ::..

Salam alls, 

Over a week i didn't update my lovely page...honestly i have no any idea to writing, I was tired mentally...no any sweet memory..nothing happened..just counting day by day to start a new life now...seems like sumthing to get off my chest..so stuffy...

Already my wrist getting problem ..3 days, start from today i hv to get massage which is that was hurt...i can't lift plate even...

Actually, no easy for me to confess i am failure for now ( i hope no forever), LOOSER...i felt so down..nothing can recover me...i will stand up slowly n try hard to cure everything by time..i promise to myself...mean time i tries to tuning back my memory system for new adaption in life...

My 2011 are sucks...everything are shits...I'm sick of life..sick of insincere...I promise to my self..I will move on..never turn back anymore...I don't care whatever people think bout me...seriously I don't give a damn what they say...i regret to become myself now ( ya Allah help me )

My God..i need a gift from u..pls...gimme strength to get up... i feel really really down..pls make me strong than now to finish my learning time...hopefully, now is time for me to perform my self...without nobody...just rely on my self...hope this 2012 will be a new doors for me to step in...I admitted that...I make too many mistake in life...

I know, as a muslim...i was failed...as a daughter for my parent...i failed again...as a wife...big failed...as a human...I'm going to fail...as a sister, lil sister...I fail too....all together make me a big looser in life..now, chance for me to get up from this failed to start  build a new life...Yes, I will do it...trust me...I am Noorfa....new Noorfa..without any influence from any side...i will start again from bottom...from ZERO...

InsyaAllah....with bless n guidance from Allah...thanks to give me ways for start...I keep strongly believed anything bad happened, come from me...good things happened comes from Allah...and everything was planned by HIM...For any test I got from HIM or retaliation, all have reason behind...

I trust my self...i trust my instinct...i trust my creator...Thanks to Allah...I'm still here... still breathing to fix everything....thank you Allah....

''I'l never care if critics over the line.....I knew that was no reason...got no shame...got nobody i can blame..let me confess sumthing....I'M SICK OF ALL INSINCERE....''

Wednesday, December 21, 2011

..:: Ni cite sal Fabian n Lola ::..

Salam sayang....arini nak membebel sal pets oke...sbb tgh teruja lg neh...


Dewasa ini, masalah semakin membelenggu diri aku ( benci nya ayat ni...dah ghupe esei BM kertas 2 dah...mencikkkkkkkkk)...i just got 1 pairs of hamster (yiiieeehaa besh2)..ni pun hadiah dr adik lelaki aku sbb nak hiburkan lara kakak dia ni...

Aku penah bela hamster dulu mase form 5, mase tu hadiah dr parents aku...cumel sgt..nama cumi n ciki ( jenis syrian hamster) tp after 1 year camtu, ajal mereka sampai...x tinggalkan ape2 zuriat pun kat aku...sob..sob sedey... pastu ade aku try bela kura2 yg kecil mase kat USM, tp x idup lama...x besar2 pun kura2 tu...x macam kura2 cousin aku..membesar sihat dan kuat macam minum susu Milo dan susu Dugro lak..


Kat umah ade la mak aku bela kucing, nama Abu...tp disebabkan aku ni alah kucing..so x dpt la mak manja2kan kucing tu..2-3 days ago adik aku ade bg adiah 1 pairs of hamster..ni mereka...

 Yg kat dalam umah tu female nama dia Lola..yg kat tepi tu male, nama dia Fabian ..really difficult for me to know which one in male or female coz they hv same face shape, color n size...Only way..yg malas or suka tido tu Lola, yg aktif terlajak tu Fabian..agaknye la kot...

Arini aku shopping sket brg2 keperluan Fabian ngan Lola ni utk keselesaan diorg..yg bestnya br 3 hari, fabian dah mula jinak giler..huhuhu...Lola x brape manja..sbb dia suka tido..sbb tu aku jarang men2 ngan dia...they are species  roborovski...yg paling senang jinak dan kecil...

Ade mcm2 spesis lagi..cam Syrian ( yg 1st aku bela dulu, diorg agak besar sket, bulu panjang), winter white, chinese dan lain2...jom layan pic je la k...

  Yg ni aku x sure Fabian ke Lola..haha teruk tol aku ni..br pas mandi neh dan dok main2 dlm ball dia...

 yg kat dalam tu konpem Lola....pemaleh...

 Ni cage yg aku beli utk diorg..nnti da beranak pinak br beli besar sket..
cukup ade wheel dia wat main, bekas air ngan bilik je dulu...

Diorang ni pe'el mmg suka turun camni..x reti guna tangga kot..tp naik pandai lak guna tangga..haiyaaa...lepas ni kena sediakan eskelator lak la..huhu

Fabian mmg rajin dgn larian setempat dia...rejim senaman dia utk kekalkan stamina katanya...hehe...tp Lola kengkadang sgt sbb dia malas...ntah2 preggy kot...huhuhu

ni konpom Lola....tido je kan..pemalehnye bini...

Susahnya nak snap pic diorg ni tuhan je yg tau...tergedik2 sgt kejenye...td mase bg mandi alahai...nak lari je..letak kat luar kang br tau...biar kena buli ngan tikus2 mondok..haha...

Ni mase shopping brg2 penjagaan Lola n Fabian ni..jom tgk k...

Ni makanan diorg, ade biskut vitamin yg kaler merah ngan ijau tu..sbb hamster suke menggigitkan...yg satu lagi tu, mixed cereal, ade kuaci..jagung..barli...kacang, pelet dan macam2...utk pastikan makanan diorg ni cukup gizi dan seimbang..walaweh ayat dah mcm doktor haiwan dah ni...hehe


Ni spray mandian utk diorg coz hamster x leh nak bg mandi ngan air cpt kena flu..but thats not a bird flu ok, just mickey mouse flu..huhu...

Spray ni anti bau, anti kutu dan anti bakteria..mmg khas utk hamster ngan rabbit jek, sila jgn pandai2 spray kat ketiak utk bg wangi..lepas spray je korang lapkan dgn towel khas..tu yg kaler purple wat alas tu towel Fabian n Lola la tu..pinjam wat background jap..

 If x nak spray pun, leh guna pasir wangi ni...sama gak anti bact dan anti segalanya lah...sbb hamster ni jenis pembersih..tuang dlm bekas mandi diorg cam bawah ni..( diorg ade bekas toilet gak tp aku x beli sbb mahal )

Bekas ni aku beli RM1 jek..hehe x yah beli toilet memahal...tuang pasir dlm tu, pastu mskkan Fabian n Lola, biar diorg golek2 bg wangi sket...tp aku bg dua2...pasir n spray skali skala...

Ni serbuk kayu (bedding) wajib ade dlm umah bekas cage sbb anti bakteria...kena slalu tukar utk elakkan dr busuk...murah je ni...

Ni hamster ball, mainan diorg if nak lepaskan kat luar cage supaya kucen aku a.k.a Abu x leh terkam..mcm yg pic kat atas tu..tp aku beli satu bajet nak masukkan dua2 skali, tetiba aku tgk Fabian lari laju, Lola yg tergolek2 x sempat nak selamatkan diri..konpem dia pening...haha sok nak beli lg satu...bg sorang satu ( silap sekor satu)..br leh bebas korang...

Itu saje kisah sal Fabian n Lola...setakat ni cukup la keperluan utk diorg..nnti ade rezeki lagi aku belikan umah besar utk diorg tp tunggu beranak pinak k...hehe
( nama Fabian n Lola aku ambil sempena cite Lola Calamidades tu )..ingat nak Lola ngan Marcelo..tp Fabian lg cumel kan...hehe...

p/s - ikutkan hati teringin nak sugar glider, tp mahal nak mampus + busuk + cerewet according to my cousin, dia ade bela sugar glider, tiap2 ari mak dia marah sbb busuk..hahahaha ( kalo mati x ke putih mata aku )...cancel...baik hamster...murah..cumel...dan cepat manja....

- Tamat -


















Thursday, December 15, 2011

..:: B.L.I.N.D::..

Salam Alaik....


I feel soooo down now...miss that "alien" damn much...seriously i HATE this feelin..really hate that...is not drama...but i felt so awkward with this situation...i can't make any decision just to make people happy!!! Satisfied!! while I'm not happy with that...this is not naive move...this is stupid...idiot...how can i described my feelin inside me right now??? no words for that...no reason for that...i just need give n take in life...can make everybody happy wit me...


If i can turn around my time ..i wish I'm not here now.... let me start from nothing to be sumthing...let me falls to many times in case of learn in life....i couldn't make u see it..I did try my best...i wont let people take me down in life...its damn difficult...now its too late for me...too late...


I have no strength anymore to carry this pain...can i move forward n left everything behind??? It will make me looser or selfish?? i don't mind any junk around me...people can be so show off to me...but they can't prove it how success they are...i'm exhausted with this now...i really want to go...i dun wanna be blind again toward life...coz life can be too cruel to me.. 


I am a human..i did many mistake in life...i was failed in life too...till i cant stand anymore...life can be cruel to me...people around can be cruel toward me too...but i cant be cruel to my self...i need change..i need hand to holding me forever...even i know that hand will never exist..i need give chance for my self...to be sumone...to JUST BE MY SELF... without any remote control to controlling me...

Lets Time Make a Decision For Me....Lets THE LORD show me the way, coz i strongly keep my faith on HIM.... 











 

Wednesday, December 14, 2011

..:: Kaum Pribumi @ Aborigines ::..

Salam 1 Malaysia...

Less than a month we will step into 2012....cam kejap giler mase berlalu skrg ni... tau x korang yang dalam dunia ni kebanyakkan penduduk-penduduk negara2 kat dunia ni 90% bukannya kaum asal negara tersebut??? Contohnya Malaysia, kaum asal atau dipanggil kaum pribumi (aborigines) kat Malaysia ni ialah Orang Asli...New Zealand terdapat kaum pribumi Mouri..kat Jepun ade kaum Ainu...n etc...

Last few weeks, aku ade la collect sket info dr Internet, books and so on bout few aborigine people in all over the world..( maybe u guys know bout this info but still i wanna write here for my references later )..lets check it out...we start from my own country...

ORANG ASLI DI MALAYSIA



Term for indigenous people in Malaysia is Orang Asli...secara formalnya terdapat 18 jenis suku kaum Orang Asli yang terbahagi kepada 3 jenis kaum terbesar...Semang (Negrito), Senoi dan Proto Malay..

They original language other than Malay language is Austro Asiatic dan Austronesian...most of them keep believe in they own religious Animisme dan lain2 ( Islam, Kristian,Hindu )..for more info leh check kat Wikipedia...

Orang Asli kat Malaysia skrg pun dah maju...x macam zaman dulu2 okes...

( Sources From http://en.wikipedia.org/wiki/Orang_Asli...) 


AUSTRALIAN ABORIGINES



In Australia, they have they origin people they call Australian Aborigines..they are original people in Australia land before British colonize Australia in 1788..but then they population been genocide by others migrant in history before ( this info i just get from interviews with Australian frens ), but last few years if i'm not mistaken, Australia Govt Officially ask Apologized bout genocide this people..they famous music by this ethnic is Didgeridoo 
( leh tgk kat You Tube )...For more info u can check in Wikipedia..

(Source by  http://en.wikipedia.org/wiki/Australian_Aborigines )


AINU PEOPLE IN JAPAN N RUSSIA..



Indigenous people in Russia n Japan is Ainu people.. Historically they spoke the Ainu Language. Most of those who identify themselves as Ainu still live in this same region, though the exact number of living Ainu is unknown. This is due to confusion over mixed heritages and to-ethnic issues in Japan  resulting in those with Ainu backgrounds hiding their identities.

In Japan, because of intermarriage over many years with Japanese, the concept of a pure Ainu ethnic group is no longer feasible. Official estimates of the population are of around 25,000, while the unofficial number is upward of 200,000 people.

(Source from  http://en.wikipedia.org/wiki/Ainu_people)



MOURI PEOPLE IN NEW ZEALAND 




I guess to many people know bout Mouri people in New Zealand bcoz they have a famous dance always been present by New Zealand Rugby National Team they call HAKA dance..really interesting dance and they purpose for scare they opponent..Mouri people consider themselves as first nation in New Zealand..( tarian best tu leh tgk kat Youtube )


The Maori peoples in New Zealand are its First Nations and are named from the words Ma-Uri, meaning Children of Heaven. more info can click here ..


(Source from http://pattyinglishms.hubpages.com/hub/Aborigines-New-Zealand)




Takat ni dulu la ekh...actually byk lg dr negara2 lain macam dr America ade Red Indian Apache dan lain-lain tp aku x brape tau sgt info sal negara2 tuh..so utk skrg ni setakat tu dulu la ye..

If korang nak info lanjut leh layari laman web yang aku da bg tu..sbb byk info best sal kaum pribumi ni..budaya menarik..makanan dan macam2 lagi..x leh aku nak muatkan kat sini, so aku ringkaskan je la ye..

p/s - If any of info from this article have error (maybe they own people read this), pls correct me..tq..




























Monday, December 12, 2011

..:: Sometimes We Have To Accept Life Can't Always Perfect::..

Assalamualaikum....


According to that pic above...that's me...upside down..

Seriously, lately everything upside down in my life...i mean EVERYTHING....my health..my financial...my life..my blogpage...my stories...n my oh my...some idea comes across to my mind few second..n then on my lappy..immediately that ideas disappear as a wind hit my pretty ugly face...i was confuse bout my life...belong to who?? me myself? my parents? 


Last few days,i tried to cover up my feeling wit my gff n cousin, haha we call Ladies Nite, just have fun wit my gff..Whole day we just hang out together..watching muvie "Ombak Rindu" (jenguh melangut sbb dpt tiket depan skali..hampess tol)...makan-makan..gossiping...till finish our day..

Honestly i'm not fan of muvie in cinema..rather i just wait DVD or Astro First then wasting my money behind cinema...which is i knew that, in end i'll be so disappointing with muvie especially malay movie..
( sorry to say this but i felt that way )...exp Lagenda Budak Setan and Ombak Rindu (really disappointing)...unless RM 5.00 ticket just ( on Wednesday, thats orait )


Last nite me, Ikin again ''berjimba-jimba'' at Hot Spring Water Baling ( Ulu Lenggong )... Really fun we can spent time there almost 3 hours n we feel so great n fresh after all those stress life n upside down crazy...i dunno why I'm so panicking in life now...bluurrr...dunno what to do, i got nerves breakdown or what?? small thing even can work on my nerves now...Ya Allah..hopefully everything will be better after this...



p/s - next entry will be bout Australian Aborigine, Mouri People in New Zealand..Orang Asli and so on...so interesting bout them...last few days Holland Government officially  apologized to Indonesia Govt bout genocide ppl in Indo......




Tuesday, November 29, 2011

..:: Cite Aku & Anis ::..

Salam 1 dunia...1 Malaysia...1 Kedah....dan 1 Sungai Petani....


Anis dlm entry kali ini adalah sepupu aku yang bernama Balqis Ilanis, bukan sahabat aku yg kat Usm tu okes...haha x penah2 aku wat cite sal cousin aku kan...kan...kan....

Cite sal semalam aku n cousin aku Anis ni...biasa la we ols dua2 ade prob yang tersendiri..manusia mane yg free from prob...am i rite???  semalam kitorg xde keje ape sgt pun...so si Anis ni mengutarakan idea bernas yang agak Lagho sket ajak aku tgk cite Puss in Boots 3D..sbb minah ni mmg cipan habis la ngan cite kartun 3D ni...then misi pun bermula...beli tiket dan tonton..


 Hahaha mmg berbintang bintang la aku bg cite ni sbb mmg best giler...
cam cite shrek dulu...kucen yang sama...

Taadaa...i'm Puss in Boots yang kacak lg hensem...
suara dalam watak ni ade lah kepunyaan expakwe x bertauliah aku iaitu Antonio Banderas...

 Yang awek kucen cun sebelah ni ialah Kitty Softpaws...comel giler kan...
suara Kitty ni adalah suara Salma Hayek... 



Yang ni Humpty Dumpty..watak antagonis tp actually mmg baik giler..
cuma nak balas dendam je keje dia...


Ni mata si Puss yang x bley blah...comeyyy...kiut...miut..
Watkan sume jatuh hati...terpaut aku ngan kucen ni...

Blk je umah trs aku pg cium2 kucen aku yang nama Abu tu..sbb korang bangsa kucen mmg sgt aku sayangi..dah la dilahirkan comel...manja...cite Puss in Boots ni mmg terbaik...korang nak tau cite dia...pg la tgk sendiri ok..sbb x rugi kalo korang tgk...hiburan lagho..hehe...light je cite dia..best..

Abis je muvie ni..kitorg still melagho tempat lain lg....ni la pestime aku abiskan mase aku ngan cousin aku ni sbb slalunya kitowang slalu bz dgn hal masing2...apepun mmg best la semalam...best banget....


p/s - motif entry ini cuma nak share pic puss n frens tu je..hehe....sorry guys...











Sunday, November 27, 2011

..:: Cina Buta ::..

Salam Maal Hijrah again...

Ade sesape yang tau x sejarah sebenar perkahwinan Cina Buta...td mase tgh dgr cd ceramah ustaz Azhar Idrus ade la ustaz sentuh sket pasal sejarah perkahwinan cina buta...ni menurut ustz azhar idrus..

Perkahwinan ini terjadi di Sumatera ( Acheh ) pada kurun ke-19 Hijrah..dimana raja telah mentalak permaisuri beliau dengan talak 3..pada masa tu agama Islam dah pun berkembang kat Sumatera...Jadi raja ni pun menyesal dan nak kembali permaisuri dia...pada masa yang sama raja ni pun dptkan seorang mualaf cina yang buta dan mengarahkan mualaf tu untuk berkahwin dgn permaisuri beliau, menjima' dan seterusnya menceraikan permaisuri itu utk tujuan raja dpt mengambil kembali permaisuri itu sebagai isteri sah beliau...

Kisah kat atas ni yang ustaz Azhar share kan dlm ceramah beliau...boeh cr dlm youtube...sbb tu la smpai skrg istilah cina buta dipakai dalam mane2 kitab bahasa melayu merujuk kepada org yang sanggup mengahwini seseorang wanita yg telah ditalakkan oleh suaminya dengan talak 3, dan akan diceraikan selepas menjima' wanita tersebut...mcm pakatan la ni..kira dpt upah la...

ade sesape ade info lain x? leh la kita share kat sini...sharing is caringkan....so dlm bab agama ni if kita share info yang kita ade gak dianggap jihad penulisankan?? hehe agak2 ler noorfa oii...





Saturday, November 26, 2011

..:: Jom Kita Enjoy::..

Salam Maal Hijrah kepada semua umat Islam yang maybe tersesat masuk kat blog ni...hehe



Hopefully wit this chance of new year in Islamic Calendar will gv my self to be more closer to my Creator ( Allah )...In this gloomy situation i know Allah still loves me in His way coz gimme so much chance in life...fortune n better life...

Ari ni aku still dlm mood kesedihan...still rasa cam useless...tp in other hand aku still nak hepi2 kan diri aku ni...so aku pun wat la date ngan Ikin member akhirat aku ni utk spend our time together as usual ( time study dulu ler )..janji ngan Ikin dlm lebih kurang kul 2.30 camtu after zuhur..tp biase la kan janji melayu..haha last2 sian minah tu kena tggu aku dkt sejam kat Tesco coz of aku terpaksa patah blk utk settlekan unexpected prob aku...

Smpai je kat sane, trs g food court sbb mmg tgh lapaq gegiler..pekena Yong Tau Fu Soup semangkuk, Ikin order Spaghetti Bolognaise ngan Apple Juice mixed Green Tea..mmg syyyiiioookk abis la..itu je lunch kitorg..biase la tekak International la katakan...hekhek...


Purpose aku nak jumpa minah ni bukan ape sbb nak cr handbag je...pusing satu Village Mall still x de yg berkenan + mahal giler lak..even YES (Year End Sale) comin..ceh..

We ols pun decided g Central cr kat belah sane mane tau ade yg terbekenan...dlm dok choosy tu ade la terbekenan gak satu handbag ni..rembat trs la kan...tggu pe lagi...mmg cun sgt hand bag tu..terfallen love jap*wink*...


Dapat je ape yg aku cr, we ols trs g pekena Ice Cream Yogurt Yogo Goyo ( seyes tiru sebijik Tutti Frutti )...harga pun sama..tp sbbkan Ikin terover ambik jd mahai sgt la pulak + rasa dia jadi cam rasa menyampah sgt..keh3!...(aku tau sbb pa Ikin rasa cam nyampah bukan rasa sedap or masam ke, but bcoz of unexpected pricekan, lg plak ditambahkan perasa coklat tu...trs jd rasa cam jahanam pun ade gak..hahahaha...) seyesly if mixed kan perasa yg sour ngan coklat tu will ruined all those taste...

Utk memujuk hati Ikin coz kejahanaman rasa ice cream dia td...I did promise to her for buy her dinner at Arabian Restaurant..Dem it...ade satu je menu, x best lak tu..Cancel...

Pastu kitorg g makan kebab kat Chennai, Legenda Height..best gak n sedap lak tu...Authentic Indian Cuisine...mmg tersgt Indian taste (rasa cam nak pakai sari je td mase masuk kat Chennai ni)...hari yang heaven ni dpt merawat hati ku yang berduka lara ni...

Moral of da story..never ever forget bout ur best fren coz time duka lara camni la korang perlukan diorg..okeh...so bye...nak g bertafakur jap...wahhhhhhhhh....

The End






Friday, November 25, 2011

..:: O.F.F.E.N.D.E.D::..

Salam....

I tried to change....but u didn't try....so now 
I'm DONE......

Today i felt so upset...human behavior will never appreciated what they have (exaggerate huhu)...

Still empty n upset wit things...never good enough...what should i do??? I try to educate my self bout u....but in end i know I'm failed....I HATE THIS FEELIN....



But....at least i know i'm tryin my best to correct....:(


''Never change the path u believed to make another path u will never believe.......''

Tuesday, November 8, 2011

Alexander & Zulqarnain Adalah Orang Yang Sama Atau 2 Individu Berbeza???

Assalamualaikum n Salam Iduladha to all muslim...
Masih x terlambat lagi nak wish Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua rerakan dialam maya ni..


Raya tahun 2011 ni utk aku samada raya puasa atau pun raya haji dua2 ade kisah tersendiri...Aku mmg seorang yang bermasalah..Suasana raya yang paling teruk penah aku alami sepanjang hidup aku ni...apepun aku tetap pasrah dgn ketentuan Allah kerana aku yakin sekarang bukan masa aku lagi...susah utk aku luahkan dekat sini sbb melibatkan family, orang2 keliling aku dan sebagainya...sebolehnya aku nak bahagia kan semua orang tp aku x mampu...malah tanpa sedar aku lukakan hati orang2 yang aku sayang dan menyayangi aku...MAAFKAN AKU KALIAN...


Dua2 raya tahun ni aku x pergi solat raya sbb emosi aku x menentu..xde istilah baju raya dan lain2...short cutnya mmg x de Istilah RAYA untuk aku tahun 2011...


Sehari sebelum raya haji...
Emosi aku sgt x stabil okeh...ape yg aku wat adelah, pagi Giant jemput adik aku dan pg beli buku...pegi Central Square beli laptop ASUS aku yang sekarang aku guna utk typing entry ni, pueh ati den dpt lappy br ni yg mmg mengancam...pastu wat treatment rambut ngan adik aku...makan semakan makannya kat Secret Recipe...balik kemas umah dan tidur..........FULLSTOP...


HAri Raya Haji
Masih sama emosi aku malah terlebih x stabil...sengaja aku jauhkan diri dr semua orang termasuk mak ayah aku..maaf ye abah n mak...coz aku de reason dan aku perlukan ruang utk berpikir...


Pg makan2 , jenjalan kat Pantai Merdeka...then trs lepak Old Town White Coffee sbb teringin giloss nak minum kopi..mase ni kan raya..


Okeh cukup bab raya...aku sbnrnya type entry ni sbb nak tunjukkan buku ni jek yang aku beli kat Giant aritu...

 ( pic ni aku cilok dr website Imranshamsir )..


Aku ade snap sendiri buku ni kat hp aku, tp aku try bluetooth masuk lappy ni x bley2 gak...sipot tol aku ni..len kali aku try lg...usahakan tangga kejayaan, so now aku cilok dulu pic buku ni okes...


Aku baca br sekerat je...x abeh lg sbb xde mase...so far mmg best sbb bab2 sejarah lama aku suka sgt terutama benda2 camni..Teruja beb...tp dlm website lain ade gak buku lain yang ceritakan Alexander dan Zulqarnain adelah 2 individu berbeza...pening gak aku pikir masalah sejarah ni even prob aku pun lom settle2 lagik..hekhek...lepas ni nak try cr buku yg bawah ni lak...pastu baca dua2 br leh compare...ape beza crita2 ni kan...


 ( ni pun aku cilok dr Imranshamsir gak..sorry ye En Imran)


Buku ni aku lom beli lg...td try cari kat Popular Tesco tp xde lak sbb edisi ni dah abis..nnti ade cetakan kedua katanya..tggu je la...nak gak tau ape kisah benar...

Korang if nak tau...cr sendiri la k info sbb aku x nak reveal kat blog takut tersalah fakta plak..hehe bajet tajuk tu cam nak wat kupasan je kan..huhuhu sorry korang.. 


Ni lah habit aku yg sebenarnya..aku giler membaca smpai mak aku slalu marah bila aku baca satu buku,paper or mane2 website mesti smpai tahap aku x peduli kan orang keliling..tp aku bukan ulat buku sbb aku memilih gak bahan bacaan..now trend aku suka cr info sal Illuminati dan Freemason... Damn...aku nak tau gak ape kah rahsia sebenarnya dgn Alexander The Great dan ape kaitannya...smpai skrg tetap aku x dpt jawapan..xpe try lg pasni...aku tetap nak sesakkan otak aku dengan pikir masalah negara ni..hihi even prob aku sendiri dah cukup menyesakkan kepala otak aku ni...


Ayat aku sekarang ni dah serupa bangsat dah ..sorry if korang rasa  
ayat aku dah macam K*****g k...


p/s - ape maksud RedrubySilenthinker?????  
      

BYE BYE SAYANG KORANG




















Wednesday, November 2, 2011

..:: Sadness Is Beautiful...Loneliness Thats Tragical::...


Hold me now don't bother if every minute it makes me weaker

Show me the meaning of being lonely
So many words for the broken heart
It's hard to see in a crimson love

Tell me why I can't be there where you are

I tried to go on like I never knew you
I'm awake but my world is half asleep
I've prayed for this heart to be unbroken
But without you all I'm going to be , incomplete

Sadness is beautiful loneliness that's tragical
So help me I can't win this war, oh no

You are missing in my heart
Tell me why can't I be there where you are?

 me n 2nd little nephew Lola...i love u tightly dear...

Lookin' back on the things I've done
I was tryin' to be someone

I can see that you've been crying
You can't hide it with a lie

I'm lookin' back on things I've done
I never wanna play the same old part

I don't mean to drag it on
But I can't seem to let you go
I don't wanna make you face this world alone
I wanna let you go..........


Life goes on as it never ends
Eyes of stone observe the trends
They never say forever gaze upon me
Guilty roads to an endless love (endless love)

There's no control
Are you with me now?
Your every wish will be done

Don't give loneliness a chance
Baby listen to me when I say
I will love you more than that

There's not a day that passes by
I don't wonder why we haven’t tried
It's not too late to change your mind
So take my hand, don’t say goodbye
Last but not least....
Sania a.k.a zia or jia...my lovely cutest baby...
bye bye...




Monday, October 24, 2011

..:: Rahsia Disebalik Ucapan Lailahaillalah ::..

Assalamualaikum....arini entry copy paste je dr group mahligaiku..kira aci la kan...

Sharing is Caring rite...jom layan...



Ucapan Laillahaillallah

Bila hamba Allah mengucapkan Laillahaillallah maka keluarlah dari mulutnya  yang mengucapkan perkataan yang mulia itu seekor burung hijau.  Maka burung  hijau akan naik ke Arasy Allah dan berkicauanlah burung-burung  tadi dibawah  Arasy. Melihat kejadian itu malaikat yang menjaga Arasy Allah memerintahkan kepada burung-burung tadi supaya diam tetapi tidak dipatuhi  oleh mereka.  Oleh kerana arahan yang diberi tidak dipatuhi, malaikat yang menjaga Arasy mengadap Allah SWT menceritakan kejadian itu.


Maka Allah memerintahkan malaikat tersebut supaya memberitahu burung-burung supaya diam. Apabila perintah itu diberitahu kepada mereka. Maka berkatalah burung-burung itu... "wahai malaikat yang menjaga Arasy Allah, kami boleh mendiamkan diri kami tetapi dengan satu permintaan". bertanya malaikat  "Apakah permintaan itu?". Berkata burung-burung itu" Jika Allah ampunkan  dosa-dosa orang yang mengucapkan kalimah Lailahaillallah sehingga  terciptanya aku, barulah aku akan tidak membuat bising disini".  Berkata  malaikat itu" baiklah aku akan sampaikan kepada Allah".  Beredarlah malaikat dan menyembah Allah dan disampaikan permintaan tadi kepada Allah. Maka Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang menerima permintaan tersebut.


Malaikat pun pergi berjumpa dengan burung-burung itu dan mengatakan bahawa Allah telah menerima permintaan mereka. Maka dengan segera mereka tidak membuat bising dan mereka bergantungan di Arasy Allah sambil berzikir dan  memohon keampunan untuk orang yang mengucap Lailahaillallah tadi sehingga hari kiamat.  Oleh itu kita manusia sepatutnya tidak terlepaskan peluang yang diberi oleh Allah itu dengan hanya mengucap kalimat yang disukai oleh Allah  maka balasannya berterusan hingga hari kiamat. Maha Suci Allah yang Maha  Pengasih lagi Maha Penyayang.


p/s, Sampaikan walaupun satu ayat, even x sure sahih ke tak..tp disebabkan benda baik..so kita sesama share ok...MARI KITA BYKKAN PUJI2 ALLAH....

Sunday, October 16, 2011

..:: Seriously I Dunno What I'm Doing Even::..

Assalamualaikum n Salam 1 Malaysia...

Current Mood : so so...
Venue : CityNet Papua New Guinea..Malaysia...
Time : 01.00 am in the morning 

 me n my mom ( happy daughter n mother )

Today i feel sooo happy...awat??? sbb td akhirnya dapat merealisasikan nak bwk mak abah g makan steamboat kat Amanpura Hotel ( nama dulu SP Inn Hotel ) Sungai Petani...leh tahan gak la dan murah lak tu..firstly nak makan kat Swiss Inn tp ntah camane tetukar lak fikiran... kitorg just pergi berlima je...

Even aku skrg masih berdepan dengan personal prob yg x settle2 lagi tp still aku try menghappykan diri demi parents aku yang tersayang..mmg ssh nak cite kat sini skali pun sbb melibatkan ramai pihak...x sanggup nak lukakan hati org2 tersayang...

Okla enough ok...jom kita layan pic ni je sbb utk pengetahuan korang jek..konpem ramai yg x berapa kenal dgn mereka2 ini...sbb x glamer langsung kat Malaysia...



encem x? mesti bg kebanyakkan wanita,gadis serta yang sewaktu dengannya rasa yg mamat kat atas ni encem..bg aku biase jek..xde la encem cipan pun...

korang mesti x kenal kan mamat ni, muka jambu..dia ialah...

---

----
Bekas kekasih aku mase kat USM, hahaha..


...

Okeh okeh aku tipu ok...dia ni pemain bola sepak Real Madrid..nama dia Nuri Sahin..orang Turkish Germany...been voted as good looking player in German...



ni plak sorang lagi pemain real Madrid..seyes x encem..tgk mata dia..
lawak..tppppppppp seorg yang sgt genius okes...
dia ni pun Turkish Germany gak nama dia Mesut Ozil..

actually mmg korang kureng kenal diorg pun..


ok bye bye...

-The End-











Friday, October 14, 2011

..::Spaghetti Aglio E Oio .....First Trial SUCCESSSSSSSSS::..

Salam sayang....


STORY TODAY ABOUT SPAGHETTI AGLIO E OLIO...
cumey kan ni la yang i masak td..haha poyonye statement...


Arini hepi sgt coz my first trial to make spaghetti Aglio e Olio..haha nama cam gempak tp senang giler nak wat..

Aglio e Olio means garlic n oil jek pun....tp mmg sedap, berkhasiat  utk org yang nak diet cam aku ni..

Seriously.... for person like me as a lil bit lazy mmg best la coz sumtimes i cook.




ni portion utk berdua...


 food presentation harus yang terbaik...
 


Bahan-bahan...
  • spaghetti (ikut portion la ye)
  • bawang putih ( cincang )
  • bawang merah (cincang )
  • minyak zaiton ( extra virgin olive oil )
  • serbuk lada hitam
  • broccoli ( sayur terpulang nak pakai ape pun..)
  • udang beberapa ekor
  • parmesan cheese ( yang grated punyer ok ) 

Cara - cara...
  • cam biasa lembutkan spaghetti dulu ( aku suka tambah garam je mase rebus tu )
  • toskan spaghetti tu then mase pepanas tu trs tuang sket minyak zaitun untuk elakkan melekat...
  • celur brokoli dan toskan...
  • panaskan minyak zaitun sket, tumiskan bawang putih n merah tu smpai naik bau...
  • masukkan brokoli...udang n spaghetti..
  • kacau2 bg sebati...perasakan ngan garam n serbuk lada hitam
  • masukkan sikit parmesan cheese...kacau lagi...jgn lama takut sayur overcooked xsedap...
  • angkat dan hidangkan..mase hidang tu tabur lagi cheese ikut byk mane korang nak..tp jgn smpai masin berdengung dah...

senang kan..kaacang jek kan..hehe so try la ye... yang ni versi noorfa okes...

p/s - yang ni resepi edisi aku ikut suke tekak aku okes, tapi if korang nak resepi original kena la serch sendiri, ade dua tiga english herbs yang dia pakai, tp aku kan tekak melayu...apepun sedap nye hehe...jumpa lagi BYE BYE....

- The End -








Thursday, October 13, 2011

..:: Lonely Ranger @Secret Recipe::..

Salam sayang kepada sume umat Islam yang tersesat ke blog x seberapa ni..

Seyes lama gilos x update ape2 entry sbb mmg blur tahap dewa + ade personal prob yang harus aku settlekan yang smpai skrg x settle2 lg...even xde org nak baca entry tp aku still nak bgtau gak nape aku x update blog..suke hati aku la kan..blog aku, so aku just syok sendiri..ade aku kesah??

Hari ni dalam sejarah, seyes boring giler xde ape nak wat aku pun tgkla ceramah Ustaz Kazim 
( bak kata org makanan rohani as a breakfast )

Then abis je ceramah aku pun switch on NTV7 nak tgk Martha Stewart Show...topic arini "Asian Noodle"...


Ni la aunty Martha yang famous kat America tu....

Dalam show tu dia ade invited chef from Jepun yang mmg bekerja kat one of the famous Restaurant in NYC..tunjuk la cara2 nak sediakan mee soba..
( Japanesse Soba Noodle )...
Ni la ghupenya Mee Soba tu....(pic from google)


Mee soba ni sangat menyihatkan sbb mee dia diperbuat dr gandum yang telah dikisar halus..segala info korang leh klik kat SINI utk cara2 pembuatan nya, nak resepi cr sendirik okes...

Patu sorang lg Chef dr Singapore untuk tunjukkan cara menyediakan Laksa Johor...


 Laksa Singapore yang rasa lebih kurang ngan laksa Johor...
(pic from google)


Laksa singapore ni dah common sgt kat Malaysia ni sbb Singapore kan jiran kita..so familiar la..ape pun ttp x leh lawan Laksa Penang n Laksa Kedah yang meletoppsss gitewww...hewhew..geliew akewww....




So citenye camni lepas je aku tgk program ni aku pun kalut la google sal mee soba n laksa ni...tetiba teringin siot nak makan mee soba ni...teringat lak kat Secret Recipe ade mee ni..tapi dia masak lak Salty Beef with tomato salad utk lunch..nak tak nak aku kena gak makan masakan dia sbb kang kecik ati lak...tp aku makan sikit je la nak simpan perut kang...aku ni cepat ngidam benda yang bukan2...
2-3 ari lepas aku ngidam nak makan Spaghetti Aglio e Olio..smpai ari ni lom wat lg tp sume bahan2 da beli..sok2 je la aku wat...


Lepas zuhur je aku pun siap2 la nak g CS nak settle kan bil Digi aku n Maybank...LONELY RANGER la katakan..so trs g lepak kat Secret Recipe..sorang2 lak tu...niat hati nak makan mee soba, tetiba otak bertukar lak..trs order laksa singapore n oreo shake chocolate...smpai je trs acara merasa...guess what??? nmpak cam best tp rasa cam jahanam...maybe bukan taste aku kot..tp mase aku makan kat Secret Recipe kat Melaka dulu cam sedap je..( ye ke secret recipe cam lupa la pulak )..tipon dia tanya kot2 dia nak ape2..dia x mo katanya..aku pun trs makan dua tiga sudu then blah...FRUST OKES....dah le sensorang...if x konpem dia bebel kat aku makanan x sedap la..ape la...huh...


Tp ape pun Spaghetti Bolognaise n New york Cheese Cake dr Secret Recipe dia mmg terbaik dari ladang..sebelum blk sempat aku menapau pic xde sbb aku style x suka sgt snap pic kat kedai makan..aku pemalu la katakan..(sbb sensorang, cube kalo ade Ikin haha )


 New York Cheese Cake 
(pic from google)


p/s - dua tiga menjak ni asyik teringin nak makan spaghetti carbonara, aglio e olio ngan cake...nape neh....dalam proses belajar memasak pasta...


Tak tau ape motif aku masukkan pic si Remy Ishak ni..tp dia icon muka melayu yang sangat macho bg aku...encem siot...

Ni plak aktor yang paling aku minat dlm dunia, wakakaka...Paul Walker ( yg dlm fast n furious tu ) sbb encem gak...cair waklu



- THE END -

Salam sayang dari fatiha nur a.k.a noorfa






















Sunday, October 2, 2011

..:: Blue Mosque Turkey ::..

Assalamualaikum...

Akhirnya berkat kebosanan yang melanda .....xde pe nak update pun cuma nak bgtau korang pasal satu kisah sejarah...gile lama aku x jenguk umah ni..


 Ni La Blue Mosque tu..cantik kan..biru jek



            Blue Mosque atau Masjid Sultan Ahmed kat Istanbul Turki tu asalnya adalah sebuah gereja yang didirikan untuk orang2 Kristian tetapi telah ditukar kepada masjid dan kini ia adalah sebuah museum sahaja..xleh nak solat dalam tu tp yang kat luar boleh..if korang masuk kat dalam tu dan tgk arkitektur dalaman pun da leh agak dah coz tgk betul2 ( belek2 sket) kat atas kubah tu still ade lagi ukiran Virgin Marry dengan Jesus ( Mariam dan Nabi Isa A.S ) tapi dah dicover dengan cat2 lain..


 ni pemandangan masjid waktu malam...tersangat indah

 ni dalam dia yang dikatakan ade ukiran virgin mary, aku x nmpak ape pun...



ni satu lagi tiang dalam dia...


Ni sumber yang aku dapat dari sini..

       Masjid ini dibangun oleh Sultan Ahmed I pada tahun 1609 dan siap pada 1612.
Sultan Ahmed I membangun Masjid Biru untuk menandingi bangunan Hagia Sopia buatan kaisar Bizantium yaitu Constantin I. Hagia Sopia berada satu blok dari Masjid Biru. Hagia Sopia dulunya adalah Gereja Bizantium sebelum jatuh ke daulah Turki Ottoman pada tahun 1453 M .Kembali ke Masjid Biru yang elok nan rupawan ini, memiliki 6 menara, diameter kubah 23,5 meter dengan tinggi kubah 43 meter,  dan kolom beton berdiameter 5 meter. Masjid ini adalah satu dari dua buah masjid di Turki yang mempunyai enam menara, yang satu lagi berada di Adana.


      Apepun sejarah dia, yang penting walaupun da byk kali berlaku gegaran kat Istanbul sebelum ni tapi xde satu pun keretakkan pada masjid biru ni..HEBAT kan...orang kata mase bina ni diorang guna kuning telur yang ori,.wallahualam..

   
       ok la, setakat ni je yang aku tau pasal Blue Mosque ni...jumpa lagi nnti di Fethiye....

try

click tau