**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Monday, October 24, 2011

..:: Rahsia Disebalik Ucapan Lailahaillalah ::..

Assalamualaikum....arini entry copy paste je dr group mahligaiku..kira aci la kan...

Sharing is Caring rite...jom layan...



Ucapan Laillahaillallah

Bila hamba Allah mengucapkan Laillahaillallah maka keluarlah dari mulutnya  yang mengucapkan perkataan yang mulia itu seekor burung hijau.  Maka burung  hijau akan naik ke Arasy Allah dan berkicauanlah burung-burung  tadi dibawah  Arasy. Melihat kejadian itu malaikat yang menjaga Arasy Allah memerintahkan kepada burung-burung tadi supaya diam tetapi tidak dipatuhi  oleh mereka.  Oleh kerana arahan yang diberi tidak dipatuhi, malaikat yang menjaga Arasy mengadap Allah SWT menceritakan kejadian itu.


Maka Allah memerintahkan malaikat tersebut supaya memberitahu burung-burung supaya diam. Apabila perintah itu diberitahu kepada mereka. Maka berkatalah burung-burung itu... "wahai malaikat yang menjaga Arasy Allah, kami boleh mendiamkan diri kami tetapi dengan satu permintaan". bertanya malaikat  "Apakah permintaan itu?". Berkata burung-burung itu" Jika Allah ampunkan  dosa-dosa orang yang mengucapkan kalimah Lailahaillallah sehingga  terciptanya aku, barulah aku akan tidak membuat bising disini".  Berkata  malaikat itu" baiklah aku akan sampaikan kepada Allah".  Beredarlah malaikat dan menyembah Allah dan disampaikan permintaan tadi kepada Allah. Maka Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang menerima permintaan tersebut.


Malaikat pun pergi berjumpa dengan burung-burung itu dan mengatakan bahawa Allah telah menerima permintaan mereka. Maka dengan segera mereka tidak membuat bising dan mereka bergantungan di Arasy Allah sambil berzikir dan  memohon keampunan untuk orang yang mengucap Lailahaillallah tadi sehingga hari kiamat.  Oleh itu kita manusia sepatutnya tidak terlepaskan peluang yang diberi oleh Allah itu dengan hanya mengucap kalimat yang disukai oleh Allah  maka balasannya berterusan hingga hari kiamat. Maha Suci Allah yang Maha  Pengasih lagi Maha Penyayang.


p/s, Sampaikan walaupun satu ayat, even x sure sahih ke tak..tp disebabkan benda baik..so kita sesama share ok...MARI KITA BYKKAN PUJI2 ALLAH....

Sunday, October 16, 2011

..:: Seriously I Dunno What I'm Doing Even::..

Assalamualaikum n Salam 1 Malaysia...

Current Mood : so so...
Venue : CityNet Papua New Guinea..Malaysia...
Time : 01.00 am in the morning 

 me n my mom ( happy daughter n mother )

Today i feel sooo happy...awat??? sbb td akhirnya dapat merealisasikan nak bwk mak abah g makan steamboat kat Amanpura Hotel ( nama dulu SP Inn Hotel ) Sungai Petani...leh tahan gak la dan murah lak tu..firstly nak makan kat Swiss Inn tp ntah camane tetukar lak fikiran... kitorg just pergi berlima je...

Even aku skrg masih berdepan dengan personal prob yg x settle2 lagi tp still aku try menghappykan diri demi parents aku yang tersayang..mmg ssh nak cite kat sini skali pun sbb melibatkan ramai pihak...x sanggup nak lukakan hati org2 tersayang...

Okla enough ok...jom kita layan pic ni je sbb utk pengetahuan korang jek..konpem ramai yg x berapa kenal dgn mereka2 ini...sbb x glamer langsung kat Malaysia...



encem x? mesti bg kebanyakkan wanita,gadis serta yang sewaktu dengannya rasa yg mamat kat atas ni encem..bg aku biase jek..xde la encem cipan pun...

korang mesti x kenal kan mamat ni, muka jambu..dia ialah...

---

----
Bekas kekasih aku mase kat USM, hahaha..


...

Okeh okeh aku tipu ok...dia ni pemain bola sepak Real Madrid..nama dia Nuri Sahin..orang Turkish Germany...been voted as good looking player in German...



ni plak sorang lagi pemain real Madrid..seyes x encem..tgk mata dia..
lawak..tppppppppp seorg yang sgt genius okes...
dia ni pun Turkish Germany gak nama dia Mesut Ozil..

actually mmg korang kureng kenal diorg pun..


ok bye bye...

-The End-











Friday, October 14, 2011

..::Spaghetti Aglio E Oio .....First Trial SUCCESSSSSSSSS::..

Salam sayang....


STORY TODAY ABOUT SPAGHETTI AGLIO E OLIO...
cumey kan ni la yang i masak td..haha poyonye statement...


Arini hepi sgt coz my first trial to make spaghetti Aglio e Olio..haha nama cam gempak tp senang giler nak wat..

Aglio e Olio means garlic n oil jek pun....tp mmg sedap, berkhasiat  utk org yang nak diet cam aku ni..

Seriously.... for person like me as a lil bit lazy mmg best la coz sumtimes i cook.




ni portion utk berdua...


 food presentation harus yang terbaik...
 


Bahan-bahan...
  • spaghetti (ikut portion la ye)
  • bawang putih ( cincang )
  • bawang merah (cincang )
  • minyak zaiton ( extra virgin olive oil )
  • serbuk lada hitam
  • broccoli ( sayur terpulang nak pakai ape pun..)
  • udang beberapa ekor
  • parmesan cheese ( yang grated punyer ok ) 

Cara - cara...
  • cam biasa lembutkan spaghetti dulu ( aku suka tambah garam je mase rebus tu )
  • toskan spaghetti tu then mase pepanas tu trs tuang sket minyak zaitun untuk elakkan melekat...
  • celur brokoli dan toskan...
  • panaskan minyak zaitun sket, tumiskan bawang putih n merah tu smpai naik bau...
  • masukkan brokoli...udang n spaghetti..
  • kacau2 bg sebati...perasakan ngan garam n serbuk lada hitam
  • masukkan sikit parmesan cheese...kacau lagi...jgn lama takut sayur overcooked xsedap...
  • angkat dan hidangkan..mase hidang tu tabur lagi cheese ikut byk mane korang nak..tp jgn smpai masin berdengung dah...

senang kan..kaacang jek kan..hehe so try la ye... yang ni versi noorfa okes...

p/s - yang ni resepi edisi aku ikut suke tekak aku okes, tapi if korang nak resepi original kena la serch sendiri, ade dua tiga english herbs yang dia pakai, tp aku kan tekak melayu...apepun sedap nye hehe...jumpa lagi BYE BYE....

- The End -








Thursday, October 13, 2011

..:: Lonely Ranger @Secret Recipe::..

Salam sayang kepada sume umat Islam yang tersesat ke blog x seberapa ni..

Seyes lama gilos x update ape2 entry sbb mmg blur tahap dewa + ade personal prob yang harus aku settlekan yang smpai skrg x settle2 lg...even xde org nak baca entry tp aku still nak bgtau gak nape aku x update blog..suke hati aku la kan..blog aku, so aku just syok sendiri..ade aku kesah??

Hari ni dalam sejarah, seyes boring giler xde ape nak wat aku pun tgkla ceramah Ustaz Kazim 
( bak kata org makanan rohani as a breakfast )

Then abis je ceramah aku pun switch on NTV7 nak tgk Martha Stewart Show...topic arini "Asian Noodle"...


Ni la aunty Martha yang famous kat America tu....

Dalam show tu dia ade invited chef from Jepun yang mmg bekerja kat one of the famous Restaurant in NYC..tunjuk la cara2 nak sediakan mee soba..
( Japanesse Soba Noodle )...
Ni la ghupenya Mee Soba tu....(pic from google)


Mee soba ni sangat menyihatkan sbb mee dia diperbuat dr gandum yang telah dikisar halus..segala info korang leh klik kat SINI utk cara2 pembuatan nya, nak resepi cr sendirik okes...

Patu sorang lg Chef dr Singapore untuk tunjukkan cara menyediakan Laksa Johor...


 Laksa Singapore yang rasa lebih kurang ngan laksa Johor...
(pic from google)


Laksa singapore ni dah common sgt kat Malaysia ni sbb Singapore kan jiran kita..so familiar la..ape pun ttp x leh lawan Laksa Penang n Laksa Kedah yang meletoppsss gitewww...hewhew..geliew akewww....




So citenye camni lepas je aku tgk program ni aku pun kalut la google sal mee soba n laksa ni...tetiba teringin siot nak makan mee soba ni...teringat lak kat Secret Recipe ade mee ni..tapi dia masak lak Salty Beef with tomato salad utk lunch..nak tak nak aku kena gak makan masakan dia sbb kang kecik ati lak...tp aku makan sikit je la nak simpan perut kang...aku ni cepat ngidam benda yang bukan2...
2-3 ari lepas aku ngidam nak makan Spaghetti Aglio e Olio..smpai ari ni lom wat lg tp sume bahan2 da beli..sok2 je la aku wat...


Lepas zuhur je aku pun siap2 la nak g CS nak settle kan bil Digi aku n Maybank...LONELY RANGER la katakan..so trs g lepak kat Secret Recipe..sorang2 lak tu...niat hati nak makan mee soba, tetiba otak bertukar lak..trs order laksa singapore n oreo shake chocolate...smpai je trs acara merasa...guess what??? nmpak cam best tp rasa cam jahanam...maybe bukan taste aku kot..tp mase aku makan kat Secret Recipe kat Melaka dulu cam sedap je..( ye ke secret recipe cam lupa la pulak )..tipon dia tanya kot2 dia nak ape2..dia x mo katanya..aku pun trs makan dua tiga sudu then blah...FRUST OKES....dah le sensorang...if x konpem dia bebel kat aku makanan x sedap la..ape la...huh...


Tp ape pun Spaghetti Bolognaise n New york Cheese Cake dr Secret Recipe dia mmg terbaik dari ladang..sebelum blk sempat aku menapau pic xde sbb aku style x suka sgt snap pic kat kedai makan..aku pemalu la katakan..(sbb sensorang, cube kalo ade Ikin haha )


 New York Cheese Cake 
(pic from google)


p/s - dua tiga menjak ni asyik teringin nak makan spaghetti carbonara, aglio e olio ngan cake...nape neh....dalam proses belajar memasak pasta...


Tak tau ape motif aku masukkan pic si Remy Ishak ni..tp dia icon muka melayu yang sangat macho bg aku...encem siot...

Ni plak aktor yang paling aku minat dlm dunia, wakakaka...Paul Walker ( yg dlm fast n furious tu ) sbb encem gak...cair waklu



- THE END -

Salam sayang dari fatiha nur a.k.a noorfa






















Sunday, October 2, 2011

..:: Blue Mosque Turkey ::..

Assalamualaikum...

Akhirnya berkat kebosanan yang melanda .....xde pe nak update pun cuma nak bgtau korang pasal satu kisah sejarah...gile lama aku x jenguk umah ni..


 Ni La Blue Mosque tu..cantik kan..biru jek



            Blue Mosque atau Masjid Sultan Ahmed kat Istanbul Turki tu asalnya adalah sebuah gereja yang didirikan untuk orang2 Kristian tetapi telah ditukar kepada masjid dan kini ia adalah sebuah museum sahaja..xleh nak solat dalam tu tp yang kat luar boleh..if korang masuk kat dalam tu dan tgk arkitektur dalaman pun da leh agak dah coz tgk betul2 ( belek2 sket) kat atas kubah tu still ade lagi ukiran Virgin Marry dengan Jesus ( Mariam dan Nabi Isa A.S ) tapi dah dicover dengan cat2 lain..


 ni pemandangan masjid waktu malam...tersangat indah

 ni dalam dia yang dikatakan ade ukiran virgin mary, aku x nmpak ape pun...



ni satu lagi tiang dalam dia...


Ni sumber yang aku dapat dari sini..

       Masjid ini dibangun oleh Sultan Ahmed I pada tahun 1609 dan siap pada 1612.
Sultan Ahmed I membangun Masjid Biru untuk menandingi bangunan Hagia Sopia buatan kaisar Bizantium yaitu Constantin I. Hagia Sopia berada satu blok dari Masjid Biru. Hagia Sopia dulunya adalah Gereja Bizantium sebelum jatuh ke daulah Turki Ottoman pada tahun 1453 M .Kembali ke Masjid Biru yang elok nan rupawan ini, memiliki 6 menara, diameter kubah 23,5 meter dengan tinggi kubah 43 meter,  dan kolom beton berdiameter 5 meter. Masjid ini adalah satu dari dua buah masjid di Turki yang mempunyai enam menara, yang satu lagi berada di Adana.


      Apepun sejarah dia, yang penting walaupun da byk kali berlaku gegaran kat Istanbul sebelum ni tapi xde satu pun keretakkan pada masjid biru ni..HEBAT kan...orang kata mase bina ni diorang guna kuning telur yang ori,.wallahualam..

   
       ok la, setakat ni je yang aku tau pasal Blue Mosque ni...jumpa lagi nnti di Fethiye....

try

click tau