**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Monday, December 29, 2014

Recipe : Nasi Mandy Arab Kambing versi Aku

Assalamualaikum dan Salam sejahtera....

Time to recipe....

Ni menu lunch semalam sbb hati teringin nak makan nasi arab sejak tgk paket ni yg dijual kat Petron Bukit Beruntung....mula2 tgk je...hati teringin...last 2 days tu tgk dan rembat gak satu nak rasa...sbb resepi dia mudah dan seriously sedap amat....suami pun mkn berkali2...


Pic ni amik dari Fb ni...-------> SINI....tapi aku beli kat Petron umah aku ni...seyes sedap resepi n mudah sesangat...jom tgk resepi...satu paket n blh buat utk 4-5 org makan...beras disediakan iaitu beras basmati Pusa...ayam/kambing/daging lembu 1 kg...tp sy makan berdua...kambing buat x smpai 1 kg pun....

Dalam Paket Beras 

- Beras Basmathi Pusa
- Rempah nasi arab yg dah blender
- Rempah tumis hidup ( Kayu manis, pelaga,cengkih dan bunga lawang)

Paket rempah perapan disediakan asing...(untuk daging)

Bahan perapan yang lain..
- Daging Kambing
- Bawang putih - blend
- bawang merah - blend
- lada hitam - blend
- tomato puree or ciliboh ( sy tak ada tomato puree so tak letak pun tp letak madu sket utk perap )

Cara Perap Daging kambing

- Rebus dulu kambing tu...air rebusan simpan untuk masak nasi
- dah hampir empuk daging tu keluarkan dan perap dgn bahan blend tadi, serbuk rempah yg disediakan dan madu,
- Perap Sejam lepastu baru bakar...

( tak nak rebus dulu daging pun tak pe, tp tak dapat la air rebusan daging utk nasi nnti, sbb air rebusan tu untuk bg nasi tu sedap...)

Bahan Nasi Arab

-  Serbuk rempah, beras dan rempah hidup yg disediakan.
- blend (bawang merah + bawang putih )
- garam/ kiub daging/ayam
- air rebusan (kalau ada)
- tomato puree ( aku takde tomato puree so aku blend tomato ngan gula sket huhuhu)
- minyak sapi/marjerin ( aku guna minyak jeton/zaitun)

Cara masak nasi arab...

- Rendam beras 1/2 jam dulu dan toskan
- tumis rempah hidup smpai naik bau...
- tumis bahan blender skali smpai garing....masukkan tomato puree dan masukkan beras...
- air rebusan tu pun masukkan ikut sukatan yg betul sbb beras ni best...
- Masukkan garam/kiub dan lain2...tutup smpai masak...

( sape tak nak bakar daging boleh letak atas nasi masa dimasak...pon sedap gak....)

Bahan untuk Sos Arab plak...
- Tomato
- bawang putih
- air perahan lemon
- cili padi
- garam dan gula

Blend semua tanpa air....seriously best....

Salad Arab

- Tomato + Timun + Bawang besar potong dadu
- gaul dengan garam dan lada hitam serbuk
- tambah mayonis or yogurt ( aku tambah mayonis )

Siap lah masakan nasi arab yg super simple...sape nak beli paket ni blh la tgk kat page diorg k....

 Nasi dah ready...

Dah siap hidang...

JOM MAKAN.....



Sunday, December 28, 2014

..:: Happy 1st Anniversary Habibi ::..

Assalamualaikum....

THROWBACK ENTRY....

Alhamdulillah.....May Allah bless our marriage...

21st of December 2014 adalah my 1st anniversary dengan suami tercinta....actually dah pun plan siap2 nak cari hadiah for my habibi...waiting for my gift as well and already gave him a hint what I wish to get haha....and should be celebrated at our home coz I already plan nak masak sumthing special for our dinner....

Tapi by time , hari yang ditunggu kitorg plak dekat kampung suami di Pilah....hahaha takde maknanye celebrate derrr....sbb 21 Dec 2014 jatuh hari Ahad...Sabtu sblm tu kitorg wat child visit dekat JB...tgk anak2 tiriku yg dah anak2 dara belaka... tinggi2 dr ummi dia...and that trip was so nice coz we can hang out together as a family even just a day...

On my right side Kak ngah...Left one Kak long dan amoi yg bongsu..
tinggi2 kan...

Nak dijadikan cerita, Ahad tu mestila penat dan letih..suami ajak dinner kat luar tp mcm malas pulak sbb mak mertua dah masak lauk best ari tu...petang lepas asar suami ajak jalan2 dekat Istana Lama Kuala Pilah...sempena ulangtahun kununnye....Nanges okeh hahahaha....

 Istana di dah ditutup for temporary utk renovation...

 Us!!!

Nampak tak sign board tu? hehe

Then malam tu ade la tukar2 hadiah dengan habibi dekat umah mertua tp dlm bilik la...huhuhuu...

Both of our anniversary gifts...
Polo..Pandorian...Casio...abaikan tg buruk tuuu..

 My habibi's gift....I know that he is looking for Casio Edifice this version
for a long time...so I just bought 1 day before we going back to his hometown..

 Ni bukan hadiah sy tp masa tgh beli hadiah Casio utk suami,
terbekenan plak jam ni utk diri sendiri coz pink color...so rembat satu bg puas hati...
muahahahaha Year End Sale kannnnnn

My gift...yuhhuuuu Charm Bracelet by Pandora....

Ahaks...lovin it...mcm tau2 je aku teringin Pandora...tapi sbnrnya aku harapkan hadiah lain siap tulis dalam wish list....nak tau??? scrolll smpai bawah...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Chanel jumbo flap handbag...

Ni kisah yang lain, blk je dr kampung aritu, aku letih dan trs tidur...pagi tu bangun2 je tgk ade handbag ni sebelah..seriously rasa cam mimpi rupanya habibi dah awal2 lg beli handbag ni utk suprise kan aku lepas tarikh anniversary...saje nak test katanya...so yg untung ade lah aku lah sbb dpt 2 hadiah...

Pandora Charm Bracelet and handbag Chanel...hahahaha...menjadi btl trick dia sbb aku kind of upset sket la coz lain yg aku harapkan...lain yg dpt...hohoho...tp apepun Alhamdulillah sbb my habibi seseorg yg memahami dan bg dia bila ade rezeki lebih tak salah utk happykan isteri dia yg hot temper ni...kahkahkah...

 Overkan...hahahaha

Siap bergaya dgn handbag baru mase pg beli kasut kat
Festival City Setapak KL semalam..ahaha poyo okeh...

 Pic ni dgn handbag lain...saje nak menyelit lorhhh

Skrg dah berjaya dptkan rack khas utk handbag2 aku hoho...
tp nape nmpak tak organized nih!!!

After blk rumah tu br la kami celebrated anniversary makan2....Mr Habibi yg masak kan speciallll...

Ketam goreng cili, Ayam salut goreng dan telur dadar...

haha hari ni sy pulak masak special nasi arab utk habibi ....Recipe in next entry...

Ini je lah story my 1st Anniversary 2014...moga ade sinar baru di tahun 2015 dan moga perniagaan yg kami plan akan bertambah maju dengan izin Allah...semoga perkahwinan yg dibina ini akan berkekalan sehingga akhir hayat dan membawa ke syurga....insyaAllah...aminnn....next year mungkinkah bertiga atau berempat??? InsyaAllah if Allah izinkan...Aminnnn


Tuesday, December 16, 2014

..: Berniaga Itukan Sunnah Rasullullah ::..

Alhamdulillah...

Tarikh mula berniqab : 28 Julai 2014



Dah hampir 5 bulan lebih berhijrah dari segi pemakaian dan berniqab serta sedang mendidik hati untuk berhijrah secara total...

Walaupun byk kepayahan terutamanya untuk menundukkan nafsu...adakalanya aku kalah juga...Astaghfirullahalazim...Moga Allah ampunkan....menarik ttg penghijrahan ni ialah hati rasa tenang dan bahagia...sekurang2 nya aku cuba yang terbaik utk melaksanakan perintah Allah untuk memelihara aurat ku dengan sempurna...Moga Allah terima segalanya....

Nak dilihat dari kehidupan dulu...tudung yang aku beli mostly yang jarang sbb senang bentuk....paras dada atau maybe lebih singkat....ntah ape tujuan menutup aurat mase dulu...hurmmm....skrg ni mana2 pergi je mesti mata melilau cr tudung2 labuh, yang lebih labuh lebih menarik...ALLAHUAKBAR....hebatnya perasaan ini....INDAH....

FYI aku dah lama tak bekerja di mana2 tempat secara fulltime, cuma part time kecil kecilan since berkahwin...itupun sbb ade internal problem dgn company lama...so byk spend time dgn hubby kat umah since hubby pun tgh ''rest'' dalam peralihan untuk berhenti dari NAVY ke civilian...rezeki smpai situ je...so redha...

At the same time ade gak apply mane2 keje di bidang kerajaan or swasta cuma satu benda yang agak menyedihkan...setiap kali interview aku terpaksa tanggalkan niqab untuk elakkan persepsi orang yang aku ni ekstrimist...most of non muslim still take it that way bila tgk wanita berniqab...sad...even though interview dengan jabatan kerajaan pun tak dibenarkan berniqab...

Selalu bermain dlm minda andai terlekat salah satu kerja,maka aku terpaksa melepaskan niqab aku pada waktu kerja dan honestly itu agak mengganggu  mindaku...bila dipikir2 balik macam tak sanggup nak on off niqab semata2 untuk memuaskan hati org lain...sbb aku perlukan pandangan Allah...slowly tadah tangan dekat Allah minta diberi petunjuk...jika bekerja makan gaji akan membawa aku jauh dari penghijrahan ini...maka jauhkan lah pekerjaan itu dan gantikan dengan sesuatu yang lebih baik...setiap kali berdoa mesti aku gagal dlm interview...cuma ade reject satu jawatan sebagai Lecturer di sebuah kolej swasta kerana hal ini...tak dibenarkan berniqab...huhuhu...hati rasa sayu dan tolak tawaran itu..adakalanya sedih sbb pekerjaan yang baik tak memihak kepada aku...



Rupanya Allah merancang sesuatu yang lebih hebat utk aku....diberikan suami yang memahami dan suami mula merancang utk memulakan perniagaan bersama aku...mean is aku blh bekerja tanpa seliaan sesiapa...jadi second boss after him...curahkan segala ilmu yang aku belajar dulu dlm perniagaan kami...ohmagadddd....this is great...yang penting aku bebas berniqab dan dpt lebih masa untuk fokus pada keluarga...Alhamulillah....suami bersedia untuk menyediakan modal yang agak besar untuk kami berniaga...Allah Alllah...

Aku juga bahagia sbb suami akan selalu bersama aku coz tak sanggup nak lepaskan suami bekerja sebagai penyelam bebas dan terpaksa ke outstation berbulan lamanya...tak relaaa.....biar kami hidup sederhana sahaja...asal dpt membahagiakan kedua org tua kami...

ALLAH ALLAH ALLAH....hebat perancangan mu Ya Allah....walaupun masih trauma dengan kegagalan bisness ku yang lalu kerana kegagalan rumahtangga ku...aku mesti tekadkan hati dan percaya JANJI ALLAH ITU PASTI...REZEKI ADALAH HAK DIA...

Dan Rasulullah Junjungan kita juga berniaga malah 9/10 rezeki adalah datangnya dari perniagaan...jadi aku dan suami tetapkan hati utk mengikut sunnah Nabiku....pegang pada jani Allah...setiap manusia mempunyai rezekinya....segalanya datang tepat pada waktunya....sekarang fasa memulakan strategi...doakan kami ye...



Moga Allah Permudahkan....Rabbi Yassir Walla Tu Assir...Rabbi Tamim Bil Khoir.....






Monday, December 15, 2014

..:: Gifts Shower Weeee ::..

Assalamualaikum and Salam Sejahtera....

Its been a while...since my last post about my loving pet Tuah...he growing so fast until I didn't realized that he's getting more bigger hahaha ....oh that's not my topic....

After a few discussion with my loving husband....regarding our future and my career...phewww macam tokey besar bercerita...hehe...

Since my hubby pun dah too tired as a diver...19 years bukan lah waktu yg singkat maybe dia pun dah agak berumur utk trs menyelam......rasanya this is a time for him to give a new start....me too...

So we decided to start our own business...yeay...dgn modal yang suami dah sediakan I thinks its better for us to start searching a place and potential business...huhu....InsyaAllah next year we will start operation....please doakan aku and suami berjaya dunia akhirat....

Lagi 1 weeks je lagi nak sambut Anniversary kami...tp suami dah pun bagi kejutan awal2 lagi...hihi rasa bertuah sangat sekarang ni....even though mmg dah bg hint awal2 lagi nak hadiah...kehkehkeh...

Dah macam dihujani dgn pelbagai hadiah plak dari suami....

 Fisrt he get me this handbag since dia tgk aku mcm berkenan kot kat handbag ni....
seriously love it...practical as well sbb leh sumbat mcm2 dlm ni...

This is my wedding ring...masa upacara batal ais sembahyang...

Tapi alkisahnya suami suka picit2 tgn aku bila jalan, dan akibatnya cincin tu bengkok (sebab nipis kot teeetttt)...mmg syg sgt ngan cincin ni tp bila dah bengkok aku simpan je la dlm kotak dia dan malas nak pakai sbb stress...btw one day suami ajak aku pg kedai emas utk trade in cincin lain...sbb dia rasa bersalah letewww...so aku pun tanpa pikir byk cr la cincin lain...dan kekdahnya bila dah nama pun ganti kan..harusla lebih2 sket...haha nasib ko la bang...


Tadaaaaa....saya bertukar jdi dua....hihihi

Plan asal nak amik satu je cincin yg dekat jari manis tu dan trade in dgn yang lama...amik yg tebal sbb tak nak bengkok lagi...kali ni if suami picit bg bengkok juga..kena ganti TRIPLEEEEE OKEHH...this is warning...haha...

Pastu suami sua lg satu yg belah rotan dekat jari hantu tu...kata tokei kedai cincin belah rotan style mcm ni yg latest sbb ramai yg berkenan...mg nmpak stylo dan cantik...suami bg green light utk amik lg satu...hahaha jadinya dapat la dua cincin ari tu...YEAY Alhamdulillah rezeki suami akan bertambah utk family kitorg,....amin...

Red Ruby Stone...

Ni plak mmg hadiah dari suami sbb ntah kenapa hati dia baik sesangat....hahaha selaku isteri aku mestila happy dan rasa bersyukur sbb rezeki suami makin bertambah....

Ingatkan suprise dah abis....kebetulan ari tu suami ajak jln2 dekat Aeon Bukit Tinggi Klang...tetiba dia ajak masuk Butik GUESS dan suruh pilih satu handbag...sbb ade less sempena Krismas...maybe suami tau yg wife dia ni ade hobi kumpul handbag even dah tekad dlm hati tak nak bazirkan duit beli handbag branded bebanyak lagi sbb rasa rugi habiskan duit utk brand semata....now sy tak kisah even grade AAA je pun...Tak yah yg original pun tak pe..asal puas hati...bukan tak penah beli yg gred AAA pun...hahahaha

Tapi suami berkeras nak belikan yg Original....sbb dia kata rezeki Allah bagi utk kongsi dgn isteri dan family..aritu sja kitorg shopping handbag utk mak mertua....adik ipar...dan aku skali...



Handbag atas ni aku punya...suami yang pilih...cantik dan aku sukeeee....tekad aku utk tak nak beli handbag mahal2 lagi hampir berjaya setelah setahun aku tak beli handbag pun, therapy suceess...

hurrmmmm tp dah nama rezeki....suami hadiahkan...sape yg tak nak kan....sejak kahwin dgn suami...mcm2 dia wat utk bahagiakan aku...alhamdulillah I am happy with him...suami yang penyayang...penyabar dan pemurah bila ade rezeki lebih...aku nak select bag yang aku kurang pakai utk hantar ke charity house....layankan pic si tuah yang dah makin membesar....

 Tak abis2 dia conquer katil aku...huhu

 Ni masa kat hotel Star Bay Lumut...siap ikut kitorg g jalan2
dia dulu mengerekot atas katil...sejuk letewww...


Baru baik demam si Tuah ni....golek je keje dia...

 Last weekend picture...jalan2 GM Klang and Aeon Bukit Tinggi...
Pink Black Theme...

Last but not least...he is my heaven...my loving hubby...Mr Specky Diver yg dah tak pakai spek...
Me and my Hubby...I love you till jannah dear...
may Allah bless us forever....

Demi Allah sesungguhnya aku bersyukur dgn kurniaan Ilahi kepada ku setelah jatuhnya perkahwinan lalu aku....ini percaturan Allah utk hidupku dan aku bersyukur dipertemukan dengan suami sebaik dan penyabar seperti kamu...adakalanya panas baran aku yang tak terkawal menyebabkan aku berdosa dengan suami..tp cepat2 mohon keampunana dari suami ku dan dia sentiasa memaafkn aku...

DIA SUAMIKU....MR RAFAUZI ISMAIL....I love You till Jannah....Amin....


Saturday, November 15, 2014

.. TUAH YANG BERTUAH ..

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Entry kali ini since lama dah tak jenguk page ni...about my new adopted kitten......my pet..anak kucing yang menjaya mencuri kasih sayang aku dan hubby...yiiiehhhuu...even time aku menaip ni pun si Tuah ni baring atas riba aku...punya la manja...hihi..

Dah almost a year aku and hubby mendirikan rumahtangga tapi tanda2 utk kami menerima org baru masih takde....it is bcos of my health problem and still in treatments....mungkin rezeki kami utk ade anak sendiri belum Allah makbulkan...tapi keyakinan aku tinggi...Allah akan memberikan rezeki seperti yang dikehendakinya...cepat atau lambat...Wallahuallam...aku dan suami redha dgn ujian Allah ini....

So disebabkan bosan yang teramat sgt bila kat umah, aku ade tanya suami utk nak bela ape2 jenis pet...mula2 aku suggest utk bela ular sawa kecik tu....sbb teringin nak bela....tp suami tak izinkan sbb dia geli dgn ular dan aku sendiri tak dpt imagine mcmane aku nak bermanja dgn seekor ular.......aku pnh ade hamsters as a pets yang akhirnya beranak pinak tanpa henti dan aku bg kat org sbb mase tu aku br nak start keje dan cuma menumpang umah abg aku kat KL...x dpt nak bwk hamster2 tu sbb kak ipar aku yang akan pengsan sokmo sbb tikus kecik..hahahaha....

My parent mmg ade yang bela kucing...dari dulu lagi tapi aku sejak dr sekolah mmg ade alergik kucing...bila aku cium2 or gomol2 kucing je, mesti mata aku start berair...merah2...bengkak dan akan bersin tanpa henti yang akhirnya aku kena mkn ubat alergik serta tido seharian...letih....aku sgt sukekan kucing especially kitten...bila tgk je mesti rasa nak gomol2...kadang tu mmg tahan je la alergik, that is why aku tak penah ade kucing sendiri....


One day my hubby suggest utk bela kucing bengal, dia nak cr yang ori bengal...bila kitorg search je harga bengal mencecah ribuan hengget.....cantik sgt tapi harga dia buatkan kitorg pikir balik...baik beli set bilik tido baru...hahahahha




Picture kat atas tu la Bengal....family kucing hutan...cantik sesangat kan....so we just let it go like a wind...hehe...then bila satu hari tu, kitorg pg melawat seorang pakcik ni...Pak Long nama dia....umah dia ade sekor anak kucing yang umur dalam 2-3 bulan camtu...seriusly cantik bulu dia...dan kata Pak Long tu anak kacukan kucing besar macam leopard kat area tu...besar tu mcm bengal je gayanya...sbb baka bengal je yang besar2 belaka...dan dia offered kitorg utk bela anak kucing tu sbb mak kucing tu akan beranak lagi...hahaha....dah la jantan...3 kaler lagi...oren hitam putih..tapi tak obvious sgt kaler dia...tgk dekat2 baru perasan...

Pucuk dicita ulam mendatang...hepi giler dpt anak kucing...trs decide nak bela dan letak nama Tuah ( mak yang bg nama )...mula2 anak kucing tu asyik bising je cr mak dia....maybe nak susu...so esok tu kitorg beli la segala tok nenek barang si Tuah ni mcm Carrier Pet (utk bawak dia balik KL, long journey so he needs his own carrier)...his milk replace...flea powder...Royal Canin food, Cat Litter, and his toilet....

 All in pink..haha nanti dia confuse identity plak...
aku pilih royal canin sbb byk blogger yang review this brand dah complete 
with all the vitamin for kitten, malangnya dia tak berapa suke...skrg bg dia makan 
ikan rebus, ayam rebus...royal canin just dia punya snek sahaja.

Taa daa inilah budak manja dan nakal itewwww....dulu dia agak kerempeng sket...

 Tuah now, agak gemokksss

 Bulu baka bapa dia dah hampir2 nampak...

Manja yang teramat sgt....

 Suka menyorok...

Undercover tapi Failed...hahahha

Skrg ni kasih syg aku dan hubby tumpah sepenuhnya kat Tuah ni...dia jadi Indoor Cat sbb dia still kitten lagi...dan takut ade org rembat dia if lepas luar....hubby akan bawak dia main kat luar tp under supervising....see dah macam anak kami dah...hahahhaha....makhluk Allah yang cute dan manja ni....rather than that mmg kitorg tak nak dia kotor dan berjangkit kutu...tunggu dia besar sket....dan tunggu next 2 weeks nak belikan rumah baru utk dia...cage yg skrg agak kecil utk dia....

Sekian Wasalammmm.....

Friday, September 19, 2014

..:: Penerimaan Berniqab ::...

Assalamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh....

Tabarakallah.....

Dalam entry yang lepas, aku ade update "Kenapa Aku Berniqab Secara Drastik" kat SINI....


So dalam entry ari ni aku nak kongsikan dekat page yang sesape sudi nak baca silakan...mungkin jadi pengajaran atau sebaliknya...InsyaAllah moga Allah dorongkan perasaan indah ini buat semua muslimah di luar sana, amiinn....penerimaan orang2 sekeliling aku terutamanya family aku dan family mertua aku selepas aku berniqab....

Ape yang aku nak ucapkan adalah syukur ALHAMDULILLAH....first aku mengenakan niqab mase syawal aritu dekat rumah parents aku di Sungai Petani, mak...abah dan suami aku memang nampak hepi sesangat....hari yg sama akak ipar aku pun try pakai juga sbb aku nak cr geng yg berniqab kununnya...(mula2 mcm tak konfiden sesangat...)

Ni pic mase Idulfitri 2014 kat umah mak sedara aku..
(yg berniqab kaler kelabu dokong anak tu la akak ipar aku)
Sedih arwah akak aku xde...:( 

Setiap kali beraya umah sedara mara belah Kedah mmg diorg terkejut giler2....muka cuak je masing2...hehe tapi alhamdulillah diorg gembira dgn perubahan ini...cuma ade yg sinis bila kata "Ai takkan kak Teha dah tobat kot"...ahaksss....aku gelakkan aje sbb aku paham diorg still pandang keburukan aku zaman dulu...xpe la moga Allah bukakan hati mereka....ade juga yang suka dan minta supaya diri diorg pun akan berubah...Alhamdulillah moga Allah permudahkan jalan....jiran2 mcm biase la...ade yang menyindir...ade yang suke...ade yg pggl ninja lagi...mula2 hati mmg sedih...tp lama2 mcam....Arghhh lantak lah...huhu



Abis part family kat Kedah...lepas raya tu aku balik Kuala Pilah pulak...umah mertua....first tu mmg semua cam "Omaigod what happened to my sis in law" ( camtu kot gamaknya dalam hati masing2...) tapi kejutan tu akhirnya diterima baik oleh semua pihak cuma anak2 saudara yg tecit2 tu je mcm pelik tgk aku...siap tanya lagi "Nape Maklong tutup muka"...maklong sakit ekh??? hahahaha cumel giler korang2 ni....

budak2 ni ler...hihi

Mak mertua aku? macam mak aku juga....cuma ade satu pagi tu aku n mak mertua aku tgh sarapan berdua smbil tgk rancangan "Al Quran Menjawab"...mase tu Ustaz Hassan Din...topik ade sentuh bab berniqab....cuma jawapan yang Ustaz Hassan Din bagi tu agak kurang sesuai bagi org yang masih naive lagi pasal berniqab ni...sbb Ustaz ade kata yang ianya akan menyusahkan para Niqabis utk makan contohnya makanan tersuap dalam hidung la, tp terpulang pada individu...so dalam Islam tak memberatkan dan tiada dalil dalam Al Quran yang memerintahkan pakai Niqab ...mase yang sama Ustaz Hassan Din tak terangkan pasal pendapat Ijmak Ulama terutamanya yang mengatakan hukumnya Sunnah dan ade yang mengatakan Wajib...takpe lah bersangka baik je la.....Ustaz jawab ikut Al Quran je bukan Al Sunnah dan Kias Ulama..selari ngan tajuk rancangankan...huhu

Lepas je rancangan tu, mak mertua aku cakap...kalau pakai niqab menyusahkan baik tak yah pakai...( nampak tak kat situ pandangan org tua camane bila dgr Ustaz kata camtu ) sbb mak mertua aku kurang tau tentang pendapat  Ulama berkenaan Niqab ni terutamanya bagi mazhab Syafie....jadi dia akan pgg kepada ape yg Ustaz tu cakap la..sbb aku malas nak selisih pendapat dgn mak mertua aku, aku pun just cakap la " takpe InsyaAllah sy tak rasa menyusahkan pun"....lepas tu mak mertua aku dah x  cakap ape lg sbb aku still pakai Niqab...Lillahi Taala....

Yang paling aku syukur sesangat....takde family belah suami yang lelaki hulurkan tangan utk salam....hikmahkan....Allah pelihara kita...sebab tu aku yakin....bila kita pelihara aurat kita selari dgn kehendak Syara'...Nescaya Allah akan menjaga kita sentiasa...MasyaAllah...Indah rupanya bila kita mendekatkan diri dengan Allah....Allahurobbi.....Oklah nak wat Hi-tea plak....Baaaiiii...

Wasalam semua...Muuuaaahhhhh syg korang muslimah2 sejati...Aminnn...

Tengah belek HP baru...Ahaksss..











Monday, September 15, 2014

.. Asam Pedas Daging ala-ala Melaka Campak-Campak Kekdahnya ..

Assaamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh.....Tabarakallah....

Sejak bergelar Full-time Housewife ni rajin pulak saya masak memasak ni....hehe ahamdulillah rasa sbb Mr Specky Diver tak cerewet bab makan...eventho dia org Nogori 9 tapi my hubby lalink ni tak la tekak Nogori yo kan...dia tekak masuk sume benda, Ex-Navy kan ahaks...so sonang la kojo den nak masak ari2...cuma one thing yang saya perasan, my hubby ni mmg tekak pedas..( yay kita serupo)...tekak ikan masin dan bukan tekak sambal belacan (lega sbb ceq maleh nak menumbok ari2)...saya suka juga sambal belacan tapi takde la gemar sgt...biase2 je...

Okes sebelum melalut banyak..sbnrnya nak share resepi asalkan boleh je...disebabkan blog ni bukan blog masak2...deko2....parenting....loving2 sgt...tapi kategori sume boleh...sumbat segalanya...untuk rujukan di masa depan...sbb follower pun xde...hahahaha....resepi ni tanya mak dan diejas secara campak2 oleh saya....simple dimple....

Resepi Asam Pedas Daging ala-ala Melaka Style..

ni mase dalam periuk

Bahan-bahan

- Daging ( if ade tetel ngan tulang lagi masyuukkk...)
- Serai ( ketuk2 manjeww giteww )
- Air asam jawa
- Asam keping ( optional je tau andai tak cukup masam )
- Daun limau purut
- Daun Kesum
- Bunga Kantan
- Tomato / Bendi / terung ( ikut suke tekak masing2 )

Bahan-bahan untuk kisar

- Cili kering
- Bawang merah
- Bawang putih
- Belacan sikit je
- Halia
- Kunyit hidup
- Jintan hitam + manis ( sikit sahaja nak amik rasa )
- serbuk lada hitam ( if ade ler )

Kekdah Masak lak

Tumis bahan yang dah blend tadi smpai garing atau naik bau semerbak harum.....masukkan daun kesum dan daging...tutup dulu dgn tudung periuk utk diorg beramah mesra dalam tu, bagi daging empuk ke....masukkan bunga kantan....

Masukkan air asam jawa....serai....daun limau purut...biar mendidih...make sure daging empuk ye...kemudian perasakan dengan garam ...serbuk perasa ke....dan leh tambah gula (if nak bagi balance rasa, masukkan sikit) - ni petua dalam rancangan My Kitchen Rules..hehe...masukkan sayuran yang korang nak dan try rasa,
kalau dah cukup masam dia, leh hidang...if x cukup masam dan kuah pun dah byk...leh tambah asam keping sikit....

Last but not least....tadaaaa siap utk dimakan.....

Sorry la pic ni mcm kaler old scool plak..
ni dr IG aku..

Sesape yang sesat ke blog ni untuk cari resepi simple ni...silakan....selamat mencuba

p/s - Suami saya kata sedap yeay....hihi dia bagi 9/10 bintang....ermmm lagi satu simpan kata nya...Lailahaillalah.....Syukur Alhamdulillah...















Thursday, September 4, 2014

.:: KAISON oh KAISON ::..

Assalamualaikum...Tabarakallah....
Pagi2 buta ni terasa nak update entry plak...hurrmmm skrg ni seiring dengan peningkatan usia, minat dan cara pun byk berubah...huhu lagi2 bila dah berumah tangga semula ni...arini nak update entry pasal deko2 rumah....

Since saya dah pun mencecah umur 30-an ni....mungkin kematangan dah berubah kot...InsyaAllah berubah ke arah yg lebih baik hopefully...sejak dah join group Deko Rumahku Syurgaku dekat FB, minat untuk mencantikkan rumah...menggubah bunga menggebu2 plak....hihi...dah nama pun perempuan....

Mase mude2 dulu minat ke arah gadget je lebih...laptop...smartphone....tablet....phewww....skrg dah lain plak....dan sekarang saya dah mengenali byk kedai2 utk deko2 umah ni yg harga berbaloi2....antaranya Daiso....Mr D.I.Y....Kaison....Home Deco....Romantika...GM Klang...IKEA....dan lain2 lah...even kedai RM 2 pun dah teraddicted ni....sanggup pegi menjamu mata haha....

Kaison ni tempat yang mmg best sesangat untuk org2 cam saya ni..murah dan cantik...kat KL ni cuma ade 2 outlet je Kaison ni...satu Festival City Setapak....satu lagi Paradigm Mall Kelana Jaya...tak silap sy menurut rakan2 deko yang lain...Kaison terbesar di Malaysia ni ade dekat Aeon Manjung Perak....sini wallpaper yang murah2 pun ade....semurah RM 19.90 utk 10 meter tak silap....jom jamu mata....

 seriusly cantik2 bunga kat sini...rambang mata den....
Ni Kaison Festival City Setapak KL..

 dah siap gubah pun ade....

 Untuk peminat English Deco pun ade selain dekat Romantika...

Ni Kaison dekat Paradigm Mall Kelana Jaya...KL...


 Hasil tangkapan dekat Kaison Paradigm Mall 3 hari lepas...
sebelum digubah....huhu

 Spek ni je tak rembat aritu....

Ni selepas digubah oleh tangan kayu saya..
First trial gubah ni...huhuhu buruk giteewww


Sebab skrg masih lagi menyewa so terbantut sket la harapan nak mendeko2 umah...hopefully dpt la umah sendiri dlm setahun dua ni...Aminnnn....boleh jadikan rumahku syurgaku...harapan aku satu je...selain dari mencantikkan setiap sudut..aku nak wujudkan sudut solat dan tazkirah kat umah...biar rumah berseri dgn amalan2 ibadat..InsyaAllah....blh beriktikaf dirumah je utk saya.....

Moga Allah permudahkan segalanya....Aminnnn...

p/s - Jom la serbu Kaison pasni....



try

click tau