**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Saturday, November 15, 2014

.. TUAH YANG BERTUAH ..

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Entry kali ini since lama dah tak jenguk page ni...about my new adopted kitten......my pet..anak kucing yang menjaya mencuri kasih sayang aku dan hubby...yiiiehhhuu...even time aku menaip ni pun si Tuah ni baring atas riba aku...punya la manja...hihi..

Dah almost a year aku and hubby mendirikan rumahtangga tapi tanda2 utk kami menerima org baru masih takde....it is bcos of my health problem and still in treatments....mungkin rezeki kami utk ade anak sendiri belum Allah makbulkan...tapi keyakinan aku tinggi...Allah akan memberikan rezeki seperti yang dikehendakinya...cepat atau lambat...Wallahuallam...aku dan suami redha dgn ujian Allah ini....

So disebabkan bosan yang teramat sgt bila kat umah, aku ade tanya suami utk nak bela ape2 jenis pet...mula2 aku suggest utk bela ular sawa kecik tu....sbb teringin nak bela....tp suami tak izinkan sbb dia geli dgn ular dan aku sendiri tak dpt imagine mcmane aku nak bermanja dgn seekor ular.......aku pnh ade hamsters as a pets yang akhirnya beranak pinak tanpa henti dan aku bg kat org sbb mase tu aku br nak start keje dan cuma menumpang umah abg aku kat KL...x dpt nak bwk hamster2 tu sbb kak ipar aku yang akan pengsan sokmo sbb tikus kecik..hahahaha....

My parent mmg ade yang bela kucing...dari dulu lagi tapi aku sejak dr sekolah mmg ade alergik kucing...bila aku cium2 or gomol2 kucing je, mesti mata aku start berair...merah2...bengkak dan akan bersin tanpa henti yang akhirnya aku kena mkn ubat alergik serta tido seharian...letih....aku sgt sukekan kucing especially kitten...bila tgk je mesti rasa nak gomol2...kadang tu mmg tahan je la alergik, that is why aku tak penah ade kucing sendiri....


One day my hubby suggest utk bela kucing bengal, dia nak cr yang ori bengal...bila kitorg search je harga bengal mencecah ribuan hengget.....cantik sgt tapi harga dia buatkan kitorg pikir balik...baik beli set bilik tido baru...hahahahha




Picture kat atas tu la Bengal....family kucing hutan...cantik sesangat kan....so we just let it go like a wind...hehe...then bila satu hari tu, kitorg pg melawat seorang pakcik ni...Pak Long nama dia....umah dia ade sekor anak kucing yang umur dalam 2-3 bulan camtu...seriusly cantik bulu dia...dan kata Pak Long tu anak kacukan kucing besar macam leopard kat area tu...besar tu mcm bengal je gayanya...sbb baka bengal je yang besar2 belaka...dan dia offered kitorg utk bela anak kucing tu sbb mak kucing tu akan beranak lagi...hahaha....dah la jantan...3 kaler lagi...oren hitam putih..tapi tak obvious sgt kaler dia...tgk dekat2 baru perasan...

Pucuk dicita ulam mendatang...hepi giler dpt anak kucing...trs decide nak bela dan letak nama Tuah ( mak yang bg nama )...mula2 anak kucing tu asyik bising je cr mak dia....maybe nak susu...so esok tu kitorg beli la segala tok nenek barang si Tuah ni mcm Carrier Pet (utk bawak dia balik KL, long journey so he needs his own carrier)...his milk replace...flea powder...Royal Canin food, Cat Litter, and his toilet....

 All in pink..haha nanti dia confuse identity plak...
aku pilih royal canin sbb byk blogger yang review this brand dah complete 
with all the vitamin for kitten, malangnya dia tak berapa suke...skrg bg dia makan 
ikan rebus, ayam rebus...royal canin just dia punya snek sahaja.

Taa daa inilah budak manja dan nakal itewwww....dulu dia agak kerempeng sket...

 Tuah now, agak gemokksss

 Bulu baka bapa dia dah hampir2 nampak...

Manja yang teramat sgt....

 Suka menyorok...

Undercover tapi Failed...hahahha

Skrg ni kasih syg aku dan hubby tumpah sepenuhnya kat Tuah ni...dia jadi Indoor Cat sbb dia still kitten lagi...dan takut ade org rembat dia if lepas luar....hubby akan bawak dia main kat luar tp under supervising....see dah macam anak kami dah...hahahhaha....makhluk Allah yang cute dan manja ni....rather than that mmg kitorg tak nak dia kotor dan berjangkit kutu...tunggu dia besar sket....dan tunggu next 2 weeks nak belikan rumah baru utk dia...cage yg skrg agak kecil utk dia....

Sekian Wasalammmm.....

try

click tau