**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Saturday, February 4, 2017

..:: Tadom Hill Resort ( Short Budget Vacation )::..


Bismillah....

Alhamdulillah...dah 7 tahun rupanya blog aku ni menemani aku....

dari zaman anak dara....perkahwinan pertama....perkahwinan kedua dan selamanya InsyaAllah...

Ade manis...pahit...kecewa...kehilangan...kesakitan...kegembiraan..gemok...kurus...gemok balik hahaha....dan macam-macam rencah dalam hidup aku...ade beberapa post yang terpaksa aku remove demi penghijrahan aku dan kehidupan baru aku...

Ok...cukup mukadimah pasal ni...aku nak cite sbnrnya lebih kepada percutian bajet aku pada permulaan 2017 ni... tu pun sbb adik aku balik dari Sabah...cuti-cuti Malaysia sajork...

Korang penah tak tengok satu tempat ni yang agak viral dekat FB last year...

Tadom Hill...
dekat area Banting... 

Disebabkan tempat ni lebih kepada dekat dengan Shah Alam...dan airnya yang rata2 pengunjung kata best bersih...kitorg pilih sini sebagai destinasi mandi manda...

Adik aku yang balik dari Sabah kebetulan cuti dalam 3 minggu camtu...dan memandangkan yang ada cuma aku, Mr Habibi, adik aku dan wife dia...so kitorg decide nak bercuti ala-ala bajet..mula2 kitorg ingat nak g Cameron Highland tido sana...tapi time tu hujan so takut gak nak ke sana...tiba2 dapat idea nak ke Tadom Hill...nak balik hari je..tak yah tido sana sbb dekat...

Tadom Hill ni lebih kepada perkampungan orang asli...dekat area Banting kira 45 minit je dari Shah Alam...menghala ke KLIA... nak masuk tempat dia pun  tak susah..tepi jalan sket...
kira mudah sangat la...google maps or waze je dah smpai...

Tgk pic yang dari gugel dulu...semua ni pic dari gugel tau...so credit kat gugel je la...mohon halal ye tuan punya pic..

 Tempat ni tinggi gak dalam 5 kaki dari air...
yang terror dan berani bolehla terjun...

Ada tali ala-ala tarzan lagi...seram gak tgk...
 

 Kitorg takde pic atas ni...takut plak nak naik...
Habibi kata licin...sebab dia ngan adik lelaki je yang terjun


Gambaran keseluruhan...cantik kan..tgk air dia...
 
Antara Penginapan yang ada...Hut
 
Yang ni pun boleh buat tido..Hammock
Siap kelambu lagi...tapi kalau group 12 org best la..
Tak campur ngn org luar
 
Ok abis dah pic-pic dari gugel...after this kena la bertabah sbb byk pic2 dari kitorg plak..hihi..tapi takdela secantik pic2 gugel ni...sebab pakai camera phone je...dan tak boleh bawak dalam air...dan takde Go Pro huhu...
 
24 Januari 2017 (Selasa)
 
Sengaja kitorg pilih weekdays sebab tak nak bersesak...ye la kan time tu org keje...skola lagi...kebarangkalian main air dengan tenang tu tinggi hihi...sebab dah gugel dari blogger2 lain, diorg bgtau bila weekend je org jadi ramai gila...so tak bape best siap kena tunggu turn..hehe..kitorg plak kan masing2 keje sendiri...sume boss sendiri, so senang nak kemana2...anak2 lak takde lagi...takyah pikir skola bagai haha...
 
Tapi time tu hujan sket...kira sepanjang main air tu hujan..kadang rintik2 je...kadang lebat gila....

Kitorg gerak dari Shah Alam lepas Breakfast bagai dalam kul 11.00 pagi camtu..masing2 dah pakai T Shirt siap2 nak trs lompat je kang dalam air...smpai lebih kurang dalam 11.45 camtu...lepas register bagai...bayar tiket bagai..

Day Pass ( dari jam 10pg ke 6.45ptg)

RM 22.00 per person (weekdays) x 4 pax = RM 88.00 
RM 20.00 untuk Locker ( RM 10 je, lagi RM 10 tu just deposit sahaja)..locker besar gak..
 
Weekend tak sure..maybe dalam RM 28.00 per person kalau tak silap... 
 
 Register kereta dulu kat guard post..

Tag yang kena pakai sepanjang dalam ni
 
Cantik kan pemandangan dia..
 
Rules dekat sini, WAJIB pakai Life Jacket...sebab bahaya...air dia kira dalam gak untuk org2 biasa...kira tak jejak tanah kalau dalam air... tempat ni banyak binaan nya dari buluh...cantik...layan pic je la k...gambar byk yang terpaksa edit sebab aurat ye..

Atas pangkin ni pun wajib pakai jacket

Cantik kan pemndangan dia...
 
Belakang tu bukit batu kapur
 
First time naik rakit dowh...
 
Sian budak tu kena kayuh sorang haha
 
Dah rupa mangsa banjir dah..haha
 
Time ni Habibi plak kayuh..
 
Ok cite sal rakit ni...kalau naik dari tebing maybe cam senang sket la..tapi kalau naik dari air...mau tau la susah gila...haha..puas habibi tarik...senang terbalik plak tu...bape kali insiden terbalik rakit bila nak naik haha..kenangan sungguh...bergelen air tertelan hahaha
 
Yang bestnya rakit tak payah rebut2 sbb org tak ramai...ade la satu 2 group student yang datang..sbb tu rakit tak payah rebut..cuma yang tempat terjun tu mcm ramai dok conquer...cer pg time weekend...mau berebut..tp weekend ade flying fox tau...
 
sini bukan air tasik or sungai...menurut life guard kat situ, Tadom Hill ni lombong...takde la biawak ke...buaya ke haha...ular2 ke...cuma ade ikan2 je...haruan camtu...tapi kitorg jumpa anak itik...siap tanya lagi sbb takut ade biawak komodo...gelinyaa...
 
time tu hujan plak...air dia suam2 gitu..tp bila naik je atas darat rasa sejuk sbb hujan sama...
 
Air dia mmg bersih...cantik...jernih je...dan dalam...tp sbb ade life jacket tak isau sgt...sbb terapung je...nasib baik Mr Habibi ni diver..hehe confident la sket...

Ok sambung...

 Selfie dulu an...kitorg nama sama tau...
sorang Nur Fatiha sorang Fathihah Nur....ok tak 
 
Beraksi jap...
 
My only adik and his wife...lepas sejam setengah berendam

Dalam kul 1.30 camtu...kitorg naik balik..nak makan dan solat zuhur dulu..
karang turun lagi smpai asar plak hehe 
 
Bamboo Rice..Nasi dalam buluh...sedap gilaaaa
(Nasi putih masak dalam buluh..wangi sngat...dengan ayam goreng berempah...kari dan smbal belacan..ni masakan org asli...rempah dia lain sket dan kari dia lain rasa, sambal belacan pun lain rasa tapi sangat SEDAPPPPPP....)
Lapar gila time ni....
 
Sini ade jual mcm2 menu gak...yg berdepan dgn air tu tempat jual nasi2..mee goreng bagai...kalau dekat ngn pintu masuk tu, ade restaurant untuk western food...nak bawak sendiri pun blh...
 
 
 Lepas makan...kitorg mandi...salin telekung dulu...solat zuhur...pastu pakai blk baju basah td hahaha...plan nak berendam smpai kul 5...

Cite pasal bilik air dia...jamban dengan bilik mandi asing...sangat bersih...lelaki dan perempuan pun berasingan...surau pun cantik cuma kecik sket..kalau ramai org mesti berebut...

Lepas je settle sume, kitorg pun bermandi manda balik..time tu la habibi ngan dik lelaki lompat la...main buai la...main rakit puas2...apung2 kan badan smbil belajar berenang....orang dah tak ramai tapi still hujan lagi...

Smpai kul 5 petang kitorg naik bergambar lebih kurang...mandi...solat asar...salin baju...makan lagi skali..makan goreng2 plak sbb tak tau nape lapa ya amat haha...

bergambar kat pintu masuk penginapan jap....






Selfiee dulu sebelum balik....
 
Dalam kul 6 lebih kitorg beredar dari situ...sempat solat maghrib kat umah...dalam keta masing2 dah tertido...tggl la habibi sorang2 drive haha...
 
Kesimpulannya...Tadom Hill adalah salah satu tempat beriadah yang best gila utk org cam aku...aku tak suka mandi pantai (takut burn hitam haha), tak suka sangat mandi air terjun (takut lintah pacat dan batu2 yang keras gila tu...selain tu sejuk nak matikkk)
 
sini best la utk aku...kira seminggu gak la aku asyik sebut bab Tadom Hill ni...tak leh nak move on dgn ke best an tmpt ni...next time akan pg lagi tp kali ni nak bermalam dan berbbq plak...ariosss...cek la website dia ye untuk harga dan pakej yang ada....
 
Alhamdulillah balik tu kitorg tak demam pun...nak demam tu ade la...sakit2 badan sikit2..ok la kan...hehe
 
Bye....
 
 



 

 


 
 

 

 

 

 

 

 

 



 
 
 
 






 
 
 
 
 

 

 






 




 















 

Monday, January 30, 2017

..:: Opening 2017 , MAIRA Beautee' Launching Officially ::..

Peringatan : Entry ni panjang dan penuh dengan gambar2...harap bertabah hihi)

Bismillah....

Alhamdulillah syukran....


Masih diberi kesempatan untuk menghirup udara segar...


Walaupun post ni pada 29 Januari 2017...tapi still consider as Beginning of 2017 kan kan kan...


Entry first tahun 2017.... Tahun baru kalendar masihi....aku tetap macam biasa je...still macam ni juga...masih berdua..belum ade rezeki lagi nak menimang cahaya mata untuk kedua kali..tak pelah...perancangan Allah yang lebih baik...

Apepun kali ni kami suami isteri mula plan nak cuba bisnes lain sebagai sampingan kepada Retail business kami ni...plan punya plan...kitorg decide nak menceburkan diri dalam bidang makanan plak....tapi mungkin yang kecil2 je macam burger..samada francais ataupun still under Raffa Infiniti gak...maybe Raffa Food...dan juga Big Cup idea...itu pun idea sahaja...still KIV dulu plan tu sebab ade mslh kekurangan pekerja dan modal, dan besar kemungkinan kedai runcit kami juga akan berpindah ke lokasi baru yang masih dalam pencarian, yang penting open area bukan guarded area...leceh...InsyaAllah akan tetap juga jalankan jika Allah izinkan...Aminnn...

Tapi syukur Ya Rabb...kami dah pun Officially Launch our new business...tapi kecil2 je...launching pun dalam kita2 aja...haha bukan nye media press bagai hahahahah....sekarang beroperasi secara Offline dulu dan insyaAllah online soon...cabang baru kitorang sekarang...



----> MAIRA Beautee' <------


taaadaaaa.....MAIRA Beautee' officially date pada 1 January 2017....as for right now..MAIRA Beaute' under Raffa Infinity License...tapi soon akan establish sendiri...InsyaAllah

Serba sikit cite pasal macamana MAIRA Beautee' ni wujud dalam kamus hidup kitorg laki bini... 

Asal cite dia aku time tu ade problem muka yang agak alergik..kulit mcm naik jerawat pasir-pasir...rasa mcm stress plak...time tu aku pakai facial foam jenama yang well known kat market...tiba2 aku cakap kat mr habibi...lebih kurang cam kat bawah ni la...

Aku  : " Abang, kan best kalau jumpa sabun pencuci yang chemical free...dan halal..." 

Habibi : " Ade ke yang jual?"

Aku : "Ntah...tp kat Australia banyak yang jual organic homemade soap..lawa plak tu "
          " rasa cam nak buat sendiri plak..."

Habibi : "Cer ucuk try blaja buat sendiri...cari kelas..."

Aku : "ade ke...hurmmm try gugel jap la"...

Alkisahnya camane aku terpikir nak belaja...masa tu dalam bulan October 2016....aku ade update status kat FB...mcm kat bawah ni...
 
 Dari situ kenal ngan sorang cikgu ni...dia mmg mengajar buat segala jenis skin care & cosmetic organic...dia blaja dulu pun dari Australia gak dan dia maybe Pharmacist tak silap aku sbb dia byk tau benda2 ubatan ni...Mula dengan register kelas, bayar...blaja dan buat...tester dulu ...

 Taaaddaaaaa hasil kitorg belajar buat sabun.....ade 5 orang student time tu...
heaven ok...sabun2 ni blh bawak balik...



Jenis -jenis sabun yang aku buat mula2..tester...

Pastu start order bahan mentah sikit..untuk buat sendiri...time tu mmg pakai sabun yang bawak balik dari kelas tu....

hasilnya...kulit kekal lembab dan jerawat pasir pun makin hilang...phewww...mula2 mmg nmpak kusam...masuk minggu kedua..kulit start rasa berseri balik...<----( habibi yang cakap haha) 

Pastu start seronok buat sabun sendiri...bagi suami...adik, abang, mak, abah, kawan2 pakai...feedback sume positif..yeay...cakap kat habibi pasni tak nak beli lagi dah..hehe blh create resepi sabun sendiri based on problem masing2...lepas siap je mmg slalu update pic dalam FB...dan hasilnya...ade yang pm pm nak beli...time tu mmg rasa cam nak jadikan hobi syok sendiri je...mmg bg kat org free je time tu...bg diorg rasa bestnya pakai sabun organic ni...hehe

Mak abah plak galakkan suh try jual...buat sekadar syok2...masa tu br order lagi bahan mentah...buat tester je...pun bg free gak kat 10 org terawal...selebihnya kena beli tester...siap2 pos sume...bagi masa 2minggu untuk diorg bg feedback...

Lps 2 minggu...mostly feedback positive..siap ade yang nak beli kalau jual...time tu dah semangat nak start jual2 tapi lebih kepada nak create untuk souvenir je...tapi suami cakap..semangat je la..pas tu senyap huhu

Habibi : "Nape tak try je keluarkan sabun yang paling effective...pilih beberapa jenis je dan  produce kecil kecilan..." 

Habibi : " Dulu sayang penah tercari2 produk organic...skrg sayang dah pandai buat...ntah2 kat luar tu pun ramai yang tercari-cari, produk organic byk...tapi tak semuanya kualiti...mcm sabun sayang tu abg tgk tak kedekut bahan lansung..haha"

AKu : " Tengokla camane..."

Aku tak rasa pun nak buat produk sendiri time tu..rasa macam lebih kepada nak buat untuk diri sendiri...raw material pun abis dah time tu...malas nak repeat order...smpai la time kitorg on vacation kat Langkawi....sabun tinggal bape ketoi ja...tahan la 2 - 3 bulan lagi...

Mase tu kitorg dah pun ade customer dari Singapore...dia pakai sebab tgk staff aku (cousin dia) muka jerawat makin elok..dia penah borong 3-4 ketoi masa bulan 10 2016 aritu..sabun kopi...

Balik je dari Langkawi mase tu December 2016... Staff aku bgtau yang cousin dia datang dari Singapore...nak beli sabun lagi..tp sabun kopi takde dalam simpanan aku...dia pun balik la dengan frust..hihi...masa tu mak n habibi aku dah start mcm motivate aku gila2...suh aku start balik buat homemade soap aku sendiri..biar lambat asal selamat...

itu la kisahnya macamane aku start buat Homemade Soap Product aku sendiri...dan aku start jual kecil-kecilan dekat kedai suami aku..sambutan alhamdulillah..walaupun harga dia agak mahal compare dengan pencuci muka kat luar...tapi ade permintaan...syukur sgt...
tapi jenis yang berbeza dengan tester yang aku buat...aku pelbagaikan sikit dan ade yang aku terus tak nak produce...

Ni yang fresh dari rumah hehe...wrap dengan plastik ja...
Rasa cam cute sangat..hehe...
Ok...time ni aku tgh mencari company yang provide servis sticker or boxes packaging...dan volume yang aku nak cuma beberapa ratus je...tak sampai ribu2..sbb aku nak test market dulu...unfortunately...ramai yang tak nak amik order aku..huhu sebab aku cuma nak order dalam 200 je boxes and sticker...sedih sangat rasa hati...dah la modal aku ciput.diorg tak nak plak amik order kecik2 cam aku...terkilan...rasa nak merajuk...
Tapi aku tak nak give up...aku search kat youtube mcmane cara orang2 luar negara packing sabun2 diorg...mcm2 cara yang diorg ajar..huhu dan aku...terus mengkreatifkan diri buat sticker sendiri...boxes tu tolak tepi dulu...buat ala2 mat salehnye packaging...biar nmpak comot..homemade kan haha...hasilnya...
Ngee....comel tak haha
 bila susun dalam bakul rasa mcm flower girl sangat hahahaha
Homemade Charcoal Soap 
(Sabun Arang)
Homemade Organic Coffee Scrub Soap
( Kopi Organik Scrub)
 Loofah Body Soap Petak
 Loofah Body Soap Bulat


 Loofah ni khas untuk badan je...sebab kuasa penyentalan dia sangat tinggi...muka boleh tapi takut tak tahan nanti..huhu...bau oren dan lemon...ade dua saiz dan bentuk..mcm kat atas...
 Pearl Gemstone Soap Bar Petak
  Pearl Gemstone Soap Bar Rose

 Sabun mutiara / Pearl Gemstones ni pun ade 2 bentuk..satu petak...satu bunga rose...
 Homemade Rose Charcoal Soap Bar
 2 jenis depan belakang...
 Depan arang belakang rose...
 Homemade Rosemarry Cool Soap

Yang ni sejuk je...sebab ade sensation menthol...
Ok lepas tu sabun ni korang leh dapatkan kat butik Muslimah Clothing Ya Bunayya Sek 7 area Hospital Shah Alam...




Atau 

Di Saanen Body Shop Plaza Ole-Ole Sek 18 Shah Alam..tapi kat sini aku dah start buat boxes sendiri...haha sendiri design..sendiri printed...sendiri gunting...sendiri lekat...
 Display Glasses kat Saanen Body Shop...
 Unpaid Duta hahaha


Boxes buat tau...
 Sama gak 6 jenis sabun...
 Ni la rupa kedai tu...

 Owner Saanen Body Shop....
so far baru 3 kedai je yang jual produk ni...tapi Alhamdulillah walaupun tak boom sangat..at least we start from the the bottom of our heart....
Ok..yang bab logo dan nama...Logo aku biasa lah warna hijau bulat daun tu menggambarkan organik, natural dan bumi....MAIRA Beautee' plak adelah singkatan nama arwah anak aku Annur Humaira...walaupun aku tak berkesempatan besarkan dia...biarlah nama dia je aku abadikan dalam hidup kami suami isteri....

Apepun aku sangat mengharapkan agar jalan yang aku pilih ni diredhai Allah dan menjadi asbab untuk membawa aku dan suami ke jalan Allah bukannya membawa kami jauh dari Allah..tugas kami adalah membawa dan menyediakan produk yang bebas kimia...organik..natural dan yang penting HALAL....
Sekian Jazakallah....









 









 











try

click tau