**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Thursday, December 15, 2016

..::Ujian::..

Bismillah....

Moga2 tahun 2017 ni akan membuka seribu satu hikmah di atas setiap kedukaan yang aku alami...

Bila aku buka balik lembaran blog ni, baru aku sedar rupanya aku dah jarang sangat mengabadikan cerita aku kat page kesayangan aku ni..2016 cuma ade 3 post...termasuk yang ni, ade 4 post...adekah aku semakin tumpul atau injakkan umur yang membuatkan aku rasa macam blog ni dah tak penting...

Tak aku nafikan sejak arwah baby aku meninggal, jiwa aku pun kosong..seolah2 dibawa pergi sekali...sejak dari haritu pun 3 kali aku mengalami keguguran awal...ntah kenapa..mungkin takdir aku yang tertulis begitu...ape yang aku perasan hidup aku dilanda masalah yang tak berhenti2..bukan aku tak bersyukur dgn keadaan aku skrg cumanya aku tercari2 punca..kenapa aku jd mcamni...

Aku cuba berubat dengan Pengamal Perubatan Islam, yang pertama mengatakan aku disantau dan minta aku berubat...aku abaikan sebab aku jenis manusia yang sgt ssh nak percaya benda2 camni..walaupun aku sedar kesihatan aku makin merosot..bukan aku tak cuba ke hospital, tapi doktor asyik mengatakan aku dalam keadaan stress, depress...dan aku tak nak di deskripsikan ubatan lagi...

Suami tak putus asa, bawa aku pergi jumpa seorang lagi ustaz di Ulu Yam..kali ni aku kalah bila ustaz tu juga bgtau benda yang sama AKU DISANTAU dan dihantar sihir pemisah,sudah 3 tahun tanpa aku sedar...aku redha dan pasrah...kali ni aku nekad untuk berubat...aku nak kesihatan yang baik dan nak kan zuriat lagi...pengubatan kali pertama dah pun selesai, trauma sgt...tp sampai ari ni aku tak ulang pergi pun sedangkan aku ptt pergi 3 kali untuk merawat bisa2 santau...hihi..maybe next time kot...dan aku tak tau la kerja sape ni...apepun aku serahkan pada Allah Azza Wa Jal..

Seumur hidup aku, aku dengan lantang melawan benda2 khurafat ni...benda2 yang melibatkan akidah ni..biarlah dibenci sekalipun aku tak kisah..tapi akhirnya benda tu balik memakan diri, susah aku nak percayakan benda2 camni walaupun aku akui sihir tu wujud dalam dunia ni...

Disebabkan kelantangan aku membenteras gejala2 khurafat ni sejak remaja, aku diberi ujian oleh Allah yang melibatkan benda2 ni...aku diTUDUH MENJADI PENGAMAL SIHIR....aku macam what the hell???

Antara tuduhan yang aku dapat oleh pihak gila sana..aku ni ahli sihir...aku bomohkan laki...aku amalkan nasi kangkang...aku santau keluarga diorg...aku hantar segala macam jin kat sana, aku berzina dengan 3 laki depan mata laki aku..dan aku wajib dibunuh sbb dah syirik...dan macam2 tuduhan lain lagi..memang mengucap panjang aku...byk cara aku dah buat untuk buktikan aku TAK PERNAH DAN TAK AKAN terlibat dengan dunia khurafat ni sbb aku BENCIKAN dunia khurafat ni...tapi tindakan aku ibarat mencurah air di daun keladi..sekarang aku ambil keputusan untuk diam je la...lantak korang la nak tuduh ape pun...sebab aku masih berpegang kepada Hadis Nabi kat bawah...




See? so buat ape aku nak takut..aku bukan pihak yang menuduh tapi aku dipihak yang dituduh...ape2 je la asalkan korang bahagia...aku sentiasa maafkan korang yang tuduh2 aku....moga Allah beri keampunan dan hidayah dalam hati korang...juga kepada aku sbb aku pun manusia biasa...

Kemudian aku diuji dengan peluang untuk bekerja yang sngat masyukkk...kerja yang aku suka iaitu terlibat dengan dunia korporat...ramai yang desak aku untuk terima..termasuk family aku..TAPII....

Tapi aku terbelah bahagi, kalau aku memilih bekerja semula di sektor korporat bermaksud aku kena tukar semula imej aku...no more being Niqabis...dan aku sedar kalau aku tukar semula imej aku maka aku akan kembali sedikit demi sedikit abaikan soal aurat aku...sbb aku kenal hati aku...hati aku tak kental...

Yang menguatkan aku skrg untuk betul2 menutup aurat dengan betul adelah secebis kain kecil yang menutup wajah aku skrg...Ya Niqab / Purdah...asbab sekeping kain kecil itulah yang hukumnya TIDAK WAJIB...aku juga hanya pegang kepada ianya sekadar sunnah..

Asbab kain kecil itu la aku skrg menutup aurat dengan betul...termasuk kaki...jadinya sangat berat untuk aku membuka semula kain kecil itu sbb aku takut aku tergoda semula dengan kehidupan lama...takutttt...ibaratnya kain kecil itu menjadi tali atau benteng dalam pemakaian aku sekarang...aku sedar kalau kain itu dilucutkan dari imej aku terus..aku akan kembali ingin bergaya seperti dulu..berpakaian ketat..tudung senteng dan lebih kepada membalut aurat...aku sedar aku lemah sangat...jadinya aku minta suami memberikan pandangan...

Pada suami, dia mampu memberikan kesenangan pada aku..jadinya aku tak perlu bekerja pun..dia suka dengan imej aku sekarang..katanya ia mungkin menjadi asbab untuk aku dan dia kesyurga, mungkin aku bukan manusia sempurna imannya tapi usaha aku menjaga aurat kini menjadi asbab aku menjaga batas2 kehidupan aku..dia juga berat hati melepaskan aku bekerja kerana dia sedar aku akan kembali bersosial seperti dulu dan tentu2 ikhtilat aku tak terjaga...dan suami aku dah pun punya rancangan lain untuk kami...business plan yang baru khas untuk wanita seperti aku..tettt...pembayangnya adelah homemade product..soon..

so bila itu adalah pandangan beliau makanya keputusan diambil...aku akan kekal kan imej ni dan jd Pembantu Peribadi suami aku selagi hayat dikandung badan..InsyaAllah...doakan plan baru aku menjadi tau...bye..

Jazakallahu khairan khatira...

p/s - ni adalah entry penutup tahun 2016..hihi moga panjang umur berjumpa kembali...




















Thursday, October 20, 2016

..:: Part 2 - Trip Sabah Tamparuli (Rumah Terbalik n Museum 3D)...Kota Kinabalu ( Pasar Filipino , Lucky Inn Hotel , Airport)::..

Assalamualaikum...

Ari tu dah janji kononnya nak sambung update entry Trip ke Sabah kononnya la...Now...here I am...

Phewww dahsyat dari April ke Oktober baru nak masuk Part 2 - Jalan jalan Sabah..haha

Since laptop aku dah terjual dn digantikan dengan Tablet Samsung aku otomatik jadi malas giler nak update blog..try juga berblog dari Tab...tapi ya ampun susahnyewwww...huhu

ok skali lagi entry kali ni penuh dengan gambar...bagi yg rasa annoyed tu boleh la klik sebelah kanan tanda X tu...senang cito...satu lagi banyak benda yang aku dah lupa mcm harga tiket ape tu huhu sorry byk2 je la ye...al maklumla makin tuo...

28 Mac 2016

Rumah Terbalik Tamparuli Sabah ( Upside Down House)

Ok time ni kitorg patah balik straight dari Ranau ke KK tapi kononnya nak singgah makan memana..tiba2 adik aku ajak pergi Rumah Terbalik kat Tamparuli..kira dah on the way..singgah je la...

kitorang masuk Rumah Terbalik dan Museum 3D, harga tiket dalam RM 35++ (if not mistaken)

Tapi sebelum ape2 kitorg lunch and solat siap2 sebelum jalan2 kat dalam museum..


 Masing-masing tengah lapar giler..



 Siddiq tgh testing kamera...

Aku lupa nama Restaurant ni tapi mmg ade satu2nya restaurant kat situ..special masakan dia adalah ayam penyet...besar lak tu ayam dia untuk portion sorang makan...

Siap je makan and solat kat situ, kitorg teruskan misi menjelajah rumah terbalik dan museum..time tu ape yang best cuma bergambar je la...


 Depan sini leh snap pic lagi..dalam rumah tak dibenarkan...

 Cer bayangkan kalau korang yang terbalik..pening ooo


 Pening gak rupanya..

 Test Skill camera..

 Dalam Museum...





 Nampak tak penampakkan aku kat situ hehe..



Pic banyak gila tapi kang aku yang muntah kalau letak byk2 dalam ni...
Dalam rumah tak dibenarkan bergambar. reason kenape tak pasti plak...tapi yang pastinya aku rasa mcm pening bila tgk barang2 terbalik camtu..rasa nak muntah...

Ok lepas settled puas hati bagai, next destination kitorg ade lah KK lah..cari hotel sbb nak rehat dulu...letih gila kot...

Pusing2 KK cari hotel bajet je..mmg time tu duit dah mcm air kan...so kena la bajet sket hehe, syukur sgt kitorg dapat gak bilik time tu ...Lucky Inn Hotel, hotel bajet 2 bintang je cukuplah kan...bilik leh tahan besar, wifi sume siap...dan yang penting selesa dan dekat dengan airport and pasar Philippine...


 Besar giler kan bilik dia...aku dan habibi share bilik dengan mak abah aku...

 Dinner malam tu kami makan kat ngan area hotel tu je..
Seafood kat sini murah gila kot...

 Puas makan seafood malam tu, dan harga hanya RM 200 je untuk 
bermacam jenis seafood..berbaloi gilerrr..
Kat Shah Alam tak dapat derrr harga ni...untuk 6 org makan...

 Sempat selfie kat bilik...

Sini just pilih ape yang nak dan jenis masakan..
simple tapi kena pandai pilih kedai..sbb banyak giler kot...

Malam tu kitorg just relax2 je kat bilik sbb esok siang dah plan nak jalan2 kat pasar Philippine cari cenderamata sket bawak balik..dan flight balik pun malam..sempat la juga...

29 Mac 2016

Siang2 aritu kitorg brunch je terus dekat Sepanggar, cari nasi kat sana..jauh gak tp dah adik aku cakap situ mmg sedap..kitorg pun pg je la...seterusnya baru patah balik ke pasar untuk cari souvenir...

 oh mencari2 wallet...

 Memang rambang mata..

 Hasil tangkapan...sikit je la hihi

 Malam tu dah ready kat airport...

  Makan mekdi je sblm balik..

Ok patut malam tu tiket kitorg dalam kul 8 mlm cenggitu tapi ntah ade problem plak...kat kaunter check in tu tetiba staff situ ckp yang kitorg dah cancel kan tiket...puas gak la tunggu diorg cek balik dgn HQ...smpai kul 10 lbh baru la dapat confirmation dari HQ...

Itu je la kisah trip kitorg kali ni....apepun aku suka sgt ngan Sabah..org baik2 dan ntah mmg best la....nak pegi lagi next time...


















Monday, April 11, 2016

..:: Part 1 - Trip Sabah Kundasang (Desa Dairy Cattle Farm ) - Ranau ( Tagal ) ::..

Assalamualaikum...rindu...rindu...rindu...

Byk pic akan di layur disini...mohon bertabah ye masing2...(eceh acah2 ade yg rindu haha )

Rindu nak menukilkan rasa hati dan kisah jiwa disini.....tapi mood bercuti still on lagi...kali ni nak coretkan kenangan cuti2 Malaysia dgn family...

Bulan Januari aritu mase Rayani Air tgh top kitorg pun decide la nak pergi melawat adik bongsu aku kat Sabah..so tiket pun murah pergi balik sorang baru RM 300...kitorg pergi berlima...( aku, suami, mak, abah dan adik ipar aku a.k.a bini adik bongsu aku ni la )...balik plak berenam sbb sibongsu tu sibuk nk balik sini pulak..masing2 punya bajet..maka operasi menabung pun bermula...

26 Mac 2016

- Kitorg patut bertolak awal pagi tp disebabkan 3 kali delay so perjalanan bermula jam 6 petang by Rayani Air...dari KLIA 2...perjalanan Alhamdulillah...Rayani Air walau tgh byk isu time tu tp aku enjoy dgn servis diorg...

- Lebih kurang jam 9 malam smpai Kota Kinabalu, adik aku n cousin (cousin mmg stay Sabah juga) dah siap tggu kat gate..adik aku sewa perodua Alza untuk trip kali ni, itu dia sponsor..kitorg pun pergi makan2 ala kadar dekat area Sepanggar dan check in hotel Tang Dinasty Sepanggar sbb murah sikit dan awal pagi dah mmg nak bertolak ke Kundasang...satu bilik cuma RM 103 sahaja semalam...bilik cun plak tu..nnti kat bawah ade pic dia...

27 Mac 2016

- Siap2 awal pagi lepas solat subuh bagai..kitorang packing2 barang dulu dan turun breakfast kat restoran kat bawah, nasi lemak dia sedap ooo....

- Terus gerak ke Kundasang guna google maps saje dan estimated time dalam 1 jam setengah je...tp jalan kat Sabah bukan la highway cam kat KL so amik mase sket la smpai...

- Aku yg sedia mabuk bila naik keta mmg trs pejam mata sbb takut muntah dlm keta, tp smpai je kat kaki Gunung Kinabalu otomatik aku cergas untuk bergambar hihi...time tu udara dan sejuk sepoi2 sgt walaupun panas terik...besttttt....

Layan Pic je la k....

 Refreshment Box from Rayani Air,

 Ade air blackcurrent, kacang ngan muffin.. dlm flight kiotrg cuma order kekacang 
dan air panas je...sbb dah kenyang makan kat airport...

 kitorang la ni ...kerusi dia mcm tadika plak kaler maler...

 Tang Dinasty Sepanggar punya bilik...

Bilik Ayor dia..lawaaaa....

 Ni kat kaki G.Kinabalu..time ni dah start sejuk...

 Like father...like daughter...

 Noor Fateha dan Fathihah Nur..nama hampir sama okeh..

dua pasangan...adik n kakak, mak je tido lam keta time ni..
hihi


- Time ni kitorg dah smpai Desa Dairy Cattle Farm yg famous dgn nama New Zealand Malaysia, suhu sini sejuk walau tgh panas terik dan pemandangannya Subhanallah cantikkkk....sesuai untuk photoshoot...cuma time ni lembu2 melingkor dlm kandang masing2...x ramai yg berpeleseran...
tiket masuk RM5 sorang..murah dan berbaloi....

 Aiskrim susu yg fresh...sedap...

Ade Mini kilang yg mempasteurkan susu...

My Sis in law...
smpai kembung perut minum...oh ya sini bukan takat jual susu n aiskrim je tp ade pizza...waffle...hotdog cheese.. yogurt..dadih dan juga souvenir lain...

2 pasang...lg sepasang tertinggal kt Shah Alam..hihi
2 beradik kaki selfie..ipar2 pandang ke lain haha..

Ade gaya profesional tak hihi

Suhanallah viewww....

suka plak adik aku candid pic camni...

Boleh susukan anak lembu dan kambing tau...sebotol RM 1.50 je,
rumput plak RM 1.00...lidah lembu ni pnjang..geli bila dia jilat kena tangan..
ailio meleleh plak tu hahaha...

Sangat Niuzilen tau....

Background Kinabalu...cantikk Ya Allah...

Kambing ni behave sangat...manja gila...

I love this photo...

Ni kitorg makan ikan bakar dekat pekan Kundasang...
makanan sana so so je bg aku...tak masuk tekak sgt...

auumm cakkk...

Ok dekat Kundasang mmg sangat banyak homestay compared to hotel sbb pekan dia pun kecik je...kitorg cari punya cari jmpa la homestay ni Walai Takao Kundasang...satu rumah ade 4 bilik...tp sbb kitorg amik 3 bilik je owner tu kira RM 300 semalam...setiap bilik cuma ade kipas...depan takde kipas..takde aircond...tapi mak aihh sejuk smpai ke tulang hitam....ade hot water sbb mmg sgt perlu...

Bayang kan malam dia sejuk camane...bila basuh muka mcm masuk dengan air dari peti...fuhhh...

Bilik adik aku...

Bilik kitorang laki bini...

bilik mak bapak aku..
bilik dia sangat bersih...

sofabed tu pun leh wat tido gak...buka je jadi katil..
datang sini ramai2 mmg best...ade astro Njoi lagi...

Manja plak kambing ni ngan laki ai tau...

 Pemandangan dari luar bilik...

cantik2 kan homestay dia....


 Malam tu kitorang BBQ je ngan 5 ekor kucing hahaha...
pic kucing tak dpt snap...lupa...

Tambah dengan tapau nasi goreng...layan je...

28 Mac 2016

Esok tu awal2 pagi kitorang nak gerak dah...suami aku tapau breakfast siap2..packing2 barang kitorg nak terus ke Ranau...nak pergi ke Tagal ( tempat ikan kelah )... tak jauh cuma 20 minit camtu dari pekan Kundasang...Kat Ranau dah start panas balik...tp panas kering bukan jenis panas lembab..still selesa lagi...kitorang mmg 100% pakai google maps kat sini sbb adik aku pun sikit2 ja dia ingat...haha

Sampai je kat Tagal kitorg kena beli tiket masuk RM3 sorang, takl silap aku la...duit kamera RM 2...aku sorang je yg tak masuk rendam kaki untuk ikan2 tu...ingatkan kecik rupanya mak haih besaq...seriau nak letak kaki...abah aku siap kata rasa gigi ikan..hahaha

 First couple...Siddiq Teha...

 We all...

 2nd couple...Ujang Teha

 Siddiq pun penakut...

 3rd couple...mak n abah....

santai je kat sini...

Ok kitorg tak lama pun lepak sini...dalam setengah jam gitu pastu nak terus ke Kota Kinabalu plak sbb nak pergi Rumah Terbalik and Pasar Kumpit a.k.a pasar Filipine...

continue ke Part 2...esok2 la update...daaaaaa....

try

click tau