**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Wednesday, November 25, 2015

..:: Set Berpantang Pilihan Aku ::..


Assalamualaikum


Hari ini masuk hari ke 21 aku berpantang...first time berpantang fuh fuh....tapi nasib kurang baik, aku berpantang tanpa baby...sape tak tau cite leh la tgk previous entry aku....

Tapi Allah sygkan aku sbb Dia dah simpan wildan syurga aku kat sana..yang InsyaAllah akan menjadi saham akhirat kami suami isteri.Aamiin...dan aku juga bersyukur dikurniakan keluarga yang sangat penyayang..mak abah aku sggup dtg dari utara utk jaga aku time pantang...adik aku sggup fly dari Sabah untuk ceriakan hati kakaknya yang lara ni...ecehh...mak mertua aku sggup dtg dr selatan temankan aku time nk dekat2 bersalin n mandikan,kapankan jenazah baby aku...cari pulak akar kayu untuk menantu dia ni agar cepat sembuh...abang aku...ipar2 duai dtg melawat utk bg semangat...dan suami aku yang Alhamdulillah sangat memahami dan membantu aku di saat aku berpantang ni...sian dia...nasib kedai kitorg ade pembantu, so suami blh fokuskan untuk jaga aku time pantang...aku bersyukur Allah kurniakan suami sebaik dan sesabar dia, melayan kerenah aku time ni...

Okeh sblm aku melalut ke tok nenek endut embah bagai..baik aku straight to the point...topik kali ini yg aku nak share even aku tau takde pun yang hadap ak baca blog cikai aku ni hihi..ade lah pasal set berpantang...pilihan aku...
-
-
-
-
-
-
-
-

Taadaaaaa....



ofcozez la Nona Roguy ( Herbanika Bersalin )
yang sebelah kaler coklat tu bengkung BBC...

Sebenarnya set NR ni dah pun aku listkan sebagai set bersalin untuk pantang anak first..tp dah anak pun dah takde...aku ttp juga nak set ni untuk rawatan pantang aku...  Harga satu set pun cuma RM 240 sahaja dan aku beli dari agen BBC ( Blessed Beauty Confinement ) yg mmg based kat Shah Alam...korang leh search kat facebook....under kak Aisyah or dikenali sbg Kak Ice...

Ni pun sbb kakak cendana puri tu sudi nak COD ( Cash On Delivery ) kt umah + dia pun perawat pantang (under BBC juga) a.k.a tukang urut..dan siap2 aku beli skali bengkung BBC - RM 50 satu dan pakej urut 3 hari terus (RM 270)...
Bengkung ni aku beli 2 sbb leh gilir2 pakai...satu basuh satu pakai....tukang mengikat bengkung ni tanpa jemu dan istiqomah adelah suami aku..hahahahha hari2 kena bungkus bini dia lepas mandi..siang malam...dah la hari2 dia mandikan aku...sapu krim bagai..pakaikan stokin...bungkus aku....nasib mak aku ade untuk siapkan mknan aku..kalo tak...pakej sekali memasak jatuh atas bahu dia hahaha, tp arini mak aku dah balik Sungai Petani, so dia jd chef bidan terjun, terpaksa la aku makan masakan suami aku yg mithali ni walaupun tak sedap...hihi..mak aku ckp time pantang bini kena rehat betul2...basuh pinggan pun tak boleh..sapu sampah ke ape ke sume tak boleh...kena jadi tuan puteri 44 hari..so berbaki lagi 23 ari aku akan menjadi puteri duyung a.k.a mumia...kena nikmati saat ni betul2..nasib ko la bang.... bengkung bertali  mcm dalam pic bawah ni...

 Kredit pic dr BBC Fb page...
Ni bukan body aku sbb aku x seselim ini...
hihihi... 

Bengkung mumia aku paggil sebab cer beli 5 pastu lilit dr atas smpai bawah...silap2 leh jadi kain kapan terus...haha...


Dalam pic atas tu adelah ape yg ade dalam Set Herbanika ni...dia ade  

  1. Krim barut - Yang tak berapa panas pun bila pakai time nak berbungkus (berbengkung)..bau dia best...
  2. Lulur mandi - Yang ni aku suke sbb bau dia mmg bau herba zaman dulu2...kira aku pakai ni leh feeling2 mcm anak dara zaman batu...suami aku time melulur ni mmg dia akan sental satu badan aku pastu dia akan simpan sket untuk lulur badan dia plak..bleh...ape motif dia nak berlulur smpai skrg aku tak leh nak pikir...
  3.  Minyak Herbanika - Tak tau nak ckp ape sbb biase je minyak ni...tak panas sgt..bau herba tp bagus untuk keluarkan angin2 badan..haaa boleh jadi pilis juga..ajaibkan...
  4. Uncang Cuci Herbanika - Ni ko rendam mcm buat air teh untuk buat cuci miss V...best sbb rasa fresh...takde gatai pun...buat mandi pun bley...
  5.  Akar Herbanika - Ni untuk buat minum, masak dalam periuk dan boleh buat minuman harian, campur madu sket..untuk aku agak panas air akar ni sbb mulut aku asyik pecah2 je..mata ikan tu..hazabedah kot..so aku minum selang seli...Tak larat nak tanggung sakit mulut...bila aku kurangkan, mata ikan pun segan2 malu alah nak datang hinggap aku...tp yang bagusnya sbb aku membuang angin dengan jayanya...kentut sokmo hahahaha....
  6.  Pil Phytonatal - Part ni paling best..ni kira cam killer produk NR la, terbaik sbb dia akan menghilangkan sembelit yang dialami oleh ibu2 berpantang...melancarkan nifas smpai kluar segala jenis darah yg patut keluar...dan sebagai milk booster...( bagus untuk yang nk breast feed baby tapi tak bagus utk aku sbb ari pertama aku consume je pil ni..trs aku kena bengkak susu...baby takde rezeki untuk susu aku yg meriah smpai aku demam dan terpaksa amik ubat stopkan susu...tukang urut pun tlg mcm2 untuk keluarkan susu yg dah terkumpul, suami aku pun smpai kena berlakon jadi baby hahahah...azabbbb okeeehhhh....heaven bagi yang nak milk booster tu...

Itu la item2 dalam set berpantang tu, kenapa aku pilih NR?
 
Sebabnya mula2 aku dah setkan dalam kepala untuk nak Brestfeed baby aku secara eksklusif...tp bukan rezeki baby aku...sbb rata2 yang dah consume produk NR bg positif feedback yang set NR sangat mesra baby dan byk membantu bila baby kena kuning, juga sangat baik untuk membanyakkan susu sebab herba2 yang dipilih bukanlah dari jamu2 yang terlalu panas...

Even tak dapat bf baby aku, aku still nak juga pilih set NR dan ianya tidak mengecewakan...bagus produk ni sbb pengaliran darah nifas aku lancar...angin tak berkumpul dalam badan dan pengecutan rahim berlaku sangat pantas, selain itu perut cepat kempis..takdela kempis cam papan tu, tapi banyak perubahan juga sbb aku tak tinggal lansung pakai bengkung...24/7 berbungkus....aku syak berat aku turun ni..hihihi lom cek lagi....sbb suami kata aku makin mengecut..muahahahaha.....aku akan teruskan consume Pil Phyto even lps abis pantang sbb dia menyuburkan rahim juga...nak cuba pregnant lagi pasni...

Bukan itu je tau, ade item lain yang membantu merawat aku time pantang ni...scrol lagi kat bawah...

_
-
-
-
-

cukup cukup....


 Mestilah lotion mustajab pati halia 
yang extra hot, ni aku pakai bila krim barut aku dan tggl sipi2 je lagi...so aku selang seli kan dgn ni, aku suka lotion ni sbb dia sgttttt panas....sesuai untuk process mengecutan rahim...
Ok yang ni pulak bengkung modern V Asia, harga murah je RM 30 hengget,yang ni suami aku br beli semalam sbb aku tetiba meraban nak bengkung camni kununnya nak pakai time ptg2...Tak yah berbungkus bagai...so kekdahnya malam berbungkus...siang berzip zap je...yg jenis mmg kejap kat perut...rasa slim trs bila  pakai...hihi...tp cover takat perut je...time malam aku pakai lotion panas tu, zip zap ni kat perut, ikat bengkung tali dr pinggang ke peha...bukan aku la buat...semestinya suamiku la...kunun untuk meramping kan pinggang...muntah okess...sepanjang berpantang ni mmg seisi rumah berbau herba...best tp if ade bau baby lagi best..isk isk...

Beriban juga duit suami aku abis untuk kos rawatan aku termasuk ulang alik ke hospital...sian abang...Moga Allah luaskan rezeki abang ye....

Okes cukup la bebelan aku pasal set pantang...nnti2 kita cite bab makan time pantang plak...aku nak tgk law n order jap...bye...

Wednesday, November 18, 2015

..:: Warkah Ummi Buat Wildan Puteri Syurgaku ::..


Untukmu ANNUR HUMAIRA BINTI MOHD RAFAUZI


kamu hadir didalam rahim saat ummi dan ayah benar-benar menginginkanmu...
kehadiran mu walau sekejap cukup terkesan dihati ummi dan ayah..
memberi makna di dalam setiap hela nafas ummi...
meletakkan ummi menjadi wanita yang paling bahagia di dunia ini...
tiada yang setanding denganmu....kamu sangat berharga....
amanah dan anugerah Allah yang tiada ternilai....

pemergianmu...
bukan dengan cara yang ummi ingini...
cukup menghiris perasaan ini...
menghancurkan setiap pengharapan ummi....
yang bisa menitiskan air mata seorang ibu dengan penuh syahdu...
kamu merupakan pinjaman Allah yang membawa seribu satu erti...
yang menaikkan darjat seorang wanita kepada seorang ummi...

tiada kata yang bisa menggambarkan kesedihan ummi...
tapi semua itu mengajar ummi tentang sesuatu..
mengajar ummi tentang kesabaran....dan kerinduan yang tidak bertepi...

kini pusaramu menjadi tempat yang sangat ummi rindui...
berbahagialah kamu wahai wildan syurga ummi...
nantikan ummi dan ayah di pintu syurga...
dengan izin Allah, kita sekeluarga akan bersatu di alam sana...

ummi tahu kamu sedang bergembira di sana....
dibawah rahmat Allah...di sebuah taman yang tersangat indah..
bahagialah wahai wildan ku...yang sempat menghuni rahim ummi...
walau hanya 25 minggu...kamu teristimewa...
yang pertama menghuni rahim ummi mu...
cinta pertama ummi....

Allah...aku merindui kunang2 syurga ku....
sampaikan rinduku padanya...terima kasih atas kasih sayangMu...


 
 
 

 
 
 

Sunday, November 15, 2015

..:: Part 3 - Berpantang Tanpa Baby Emosional vs Iman ::..

Assalamualaikum dan salam hormat...

Sape yang tertinggal kisah ini boleh klik di bawah...

------> PART 1
------> PART 2

Ni adelah part akhir utk kisah wildan syurgaku...kisah yang akan aku abadikan di dalam hatiku seumur hidup aku....ini tak bermakna aku akan melupakan puteri wildanku..tapi ini adelah part akhir utk episode ini...aku akan tetap mencoretkan kisah wildanku andai aku ingini...kannnn

Lebih kurang jam 3.30 pagi selepas kelahiran Humaira, suami dan adik aku pun bawa pulang baby Humaira ke rumah untuk proses seterusnya....

5 Nov 2015

Suami dah pun selamat menguruskan jenazah baby Humaira di Masjid Al Ikhlas Seksyen 13 Shah Alam dan selamat disemadikan di Tanah Perkuburan Seksyen 21 Shah Alam...semuanya selesai pada jam 10 pagi..termasuk memandikan jenazah...kapan dan solat...aku masih terlantar lemah kat katil di wad dan menerima panggilan dari suami untuk maklumkan mengenai semua proses sehingga akhir...Alhamdulillah.....Mak dan abah aku pun dah smpai dan aku boleh discharge dari wad selepas jam 5 petang....

Pantang 

Hari ini hari ke 11 aku berpantang sendiri di rumah dengan dijaga oleh mak..abah..suami dan sebelum itu mak mertuaku sekali (skrg dah balik ke Pilah)

Berpantang tanpa baby Humaira...emosi aku agak kurang stabil tapi Alhamdulillah suami dan keluarga banyak menyokong dalam usaha memulihkan emosi dan kesihatan aku...cuma saat ini aku rasa kosong..jjiwa aku kosong..dan aku sangat merindui saat aku melahirkan Humaira...memeluk jasadnya yang kaku...mencium wajah dan harumannya...Ummi terlalu merinduimu sayang....Demi Allah ummi merinduimu....

Hari kedua berpantang aku dah mula mengalami bengkak susu, walaupun dah ambil ubat stop penghasilan susu tapi sampai ke hari ini aku masih berhati2 dalam pengambilan makanan kerana jika tersilap makan yang boleh menghasilkan susu, ianya akan bengkak semula dan aku terpaksa menanggung kesakitan..Alhamdulillah sekarang dah berkurangan....

Sementelah itu, aku mengambil tukang urut yang agak pandai dalam mengurut untuk membantu pengeluaran susu yang membengkak... dan aku berpantang dengan produk Nona Roguy..( itu nnti aku wat entry lain)

Bukan rezeki anak Ummi untuk merasai kemeriahan susu ummi....ada rakan dan saudara yang offer untuk aku menjdi ibu susuan kepada bayi mereka kerana kekurangan susu badan, tapi ntah la aku menolak kerana nak menghentikan penghasilan susu buat masa ini...lagipun aku agak beremosi bila melihat baby2 lain....

Menangis? ye adakala aku menangis utk meluahkan kesedihan....aku redha...ikhlas akan pemergian wildan puteriku...tapi aku harus menangis demi meluahkan perasaan sedih dan rinduku....suami banyak membantu dalam memulihkan emosi aku dan setiap hari tanpa jemu memandikan aku...menyediakan jamu...membengkung dan lain2 lagi untuk aku, dibantu oleh emakku dan abah ku dalam penyediaan makanan dan pengurusan rumah...terima kasih suamiku....terima kasih ibu dan abah..terima kasih adikku yang sanggup terbang balik dari Sabah....

Aku memohon Allah memberikan ketabahan diri..keikhlasan hati dan tabah mengharungi waktu berpantang dan waktu2 seterusnya....juga aku memohon Allah menggantikan arwah puteriku kerana naluri keibuan ku tersangat membuak2...Aamiin.....

Aku sedar ramai ibu2 diluar sana mengalami perkara yang sama dengan aku dan aku yakin mereka juga dpt menyelami perasaan aku...aku dan suami...juga insan terpilih....kini aku bangga...aku seorang ibu walaupun puteriku tiada disisi..tetapi sedang berbahagia di syurga.......

p/s - aku suka mencoretkan kisah duka dan indah ini disini dan aku tau ade yang tak suka jika aku menzahirkan perasaan aku di Facebook selalu....untuk makluman semua....please respect my lost..and ignoring me if you annoyed....hanya Allah yang memahami jiwa ini....


















Thursday, November 12, 2015

..:: Part 2 - Tenanglah Wahai Puteriku Di Syurga Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi ::..

Assalamualaikum....

Mood nak menulis semakin membuak2...mungkin kisah ini memberi kesan hebat dalam diriku..

kesinambungan kisah Part 1 ------ nak baca boleh klik -------> SINI

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2 November 2015

Balik je dari UMRA hospital mmg mood aku dah kelaut sgt...suami mula call mak aku...mak mertua dan keluarga trdekat untuk maklumkan keadaan baby aku dah tiada....semua keluarga mmg terkejut sesangat...terutama mak abah aku...aku dpt kesan kesedihan mak abah aku sbb betapa mereka menunggu puteriku lahir yang sepatutnya jatuh pada bulan Februari 2016....tp perancangan Allah melebihi segalanya....time untuk brehat....aku dan suami tertidur di kusyen selepas dah seharian menangis dn memujuk hati sendiri....ntah kenapa aku masih merasakan pergerakan bayi aku...mungkin itu cuma perasaan aku yang cuba menidakkan kehilangan anak kami....ape yang aku rasa cuma nak menikmati detik2 akhir saat anak aku menghuni rahim ku sebelum dia terpaksa dikeluarkan....anak....ummi sgt bahagia dgn kehadiran mu sayang...kenapa kamu buat keputusan untuk tinggalkan ummi....saat ummi benar2 brharap kamu yang menyinari hidup ummi dan ayah...sambil pejamkan mata aku mengharapkan keajaiban dr Allah....moga esok ade sinar utk aku.....tidur malam ku smbil memeluk perut sendiri..seolah2 aku memeluk arwah anakku.....

3 November 2015

Dr Rafi dari UMRA call suami utk tanya khabar aku dan nak tau ape proses yang seterusnya....suami dan aku dan decide nak teruskan proses seterusnya di PPUM (Pusat Perubatan Universiti Malaya)...itupun aku pergi admit wad lewat malam sbb menunggu surat rujukan dari Hosp UMRA...kira-kira jam 11.30 malam baru kitorg smpai di PPUM dan aku terus kena buat check up...time tu suami disuruh tunggu di tingkat 2 selama 2 jam sementara Doktor nak buat pemeriksaan lanjut....

Saat tu macam2 yang aku harap...mungkin bila doktor scan semula..baby aku sedang menari2 di dalam....atau mungkin dia cuma keletiha...mcm2 yg aku harapkan...selesai soal siasat doktor mulakan scan dan akhirnya kata keramat itu pun keluar dr mulut doktor tu...." Maaf Puan, anak puan sah sudah meninggal dunia, harap Puan bertabah"......

Kering sudah air mata aku....walau aku cuba memujuk hati sendiri...terlantar seorang diri....1.30 pagi aku trs dimasukkan ke wad antenatal katil 58....Nurse menyuruhku berehat malam ini untuk menenangkan fikiran dan proses memasukkan ubat akan dilakukan keesokkan hari selepas penilaian pakar....10 minit kemudian suami ku dtg dgn beg barang2...berpelukan sebentar kami suami isteri sebelum suami aku diminta beredar....suami mencium ku dan perut ku dengan berat hati dan beredar....

Malam tu mungkin malam terakhir anakku akan bersama dengan tubuhku..aku masih terkebil2 di atas katil smbil berzikir kerana takut memikirkan keadaan yang bakal berlaku....masa sama pesakit katil sbelah tgh menahan sakit untuk bersalin....mesti dia bahagia sbb akan berjumpa dgn baby nya....

Sambil berzikir....linangan air mata dan sedikit ketakutan esok..akhirnya selepas solat subuh aku terlelap....sampai la jam 8 pagi nurse kejutkan aku untuk mandi dan breakfast....

4 November 2015

1.30 tghari...

Doktor dtg dengan doktor pakar...cek aku ape yang patut dan aku akan diinducekan selepas tiada bukaan lansung...ubat pertama dimasukkan...doktor minta aku untuk byk bertenang kerana  kemungkinan aku akan start sakit selepas sejam....

Suami pun smpai dengan mak mertua aku....kami cuma borak2 dulu dan aku mula rasa sedikit demi sedikit contraction...Doktor kata akan mula cek bukaan semula pada jam 4 ptg...

Habis waktu melawat suami dan ibu mertua turun ke bawah dan menunggu di surau sementara menunggu waktu melawat sesi petang...contraction semakin kuat dr masa ke semasa...nurse akan dtg tanya kan keadaan aku setiap setengah jam dan akhirnya kerana menahan sakit yang semakin kuat, aku mengalah dan meminta ubat tahan sakit....selepas diperiksa oleh doktor yang bertugas aku diberi ubat tahan sakit yang disuntik di punggung pada jam 4 ptg setelah pemeriksaan VE dilakukan...bukaan masih 0 walaupun dah hampir 3 jam berlalu selepas induce pertama..doktor ingin memasukkan ubat induce kedua tetapi memandangkan contraction aku dtg dalam 5 min selama 7 ke 8 kali, doktor pakar tidak membenarkan sebarang ubat induce dimasukkan lagi kerana mungkin akan mengakibatkan rahim ku pecah..jadi ubat tahan sakit pertama diberi...kesannya akan menyebabkan aku demam, mengantuk dan muntah2...10 min selepas ubat tahan sakit pertama aku muntah2 dan suhu badan naik mendadak...hampir demam...contraction masih lagi terasa tetapi kurang kesakitannya...

4.30 petang

Ibu mertua ku dan suami kembali lagi...kami berbual lagi tapi mataku dah hampir tertidur...15 min kemudian aku terus tertidur tp masih sedar keadaan sekeliling..aku masih nampak suamiku membeli kopi panas utk ibu mertuaku dan coklat panas utkku... adikku dari Sabah juga tiba bersama kawannya cuma aku masih tertidur walau aku sedar kehadiran mereka...contraction masih berlanjutan....ibu mertua ku juga tertidur di sebelahku sementara menunggu jam 7.30 malam....

Kesakitan ku berkurang bila suami ade disisi ku..seolah2 dia berkongsi rasa dengan ku... malangnya di PPUM tidak dibenarkan suami menemani isteri, aku pasrah dan tahu bahawa aku akan bertarung nyawa seorang diri untuk melahirkan zuriatku ini dalam keadaan yang tidak bernyawa...jam 8 malam nurse memberiku panadol kerana aku mula demam...

10.00 malam

aku dah terjaga dari tidur kan contraction semakin kuat, kesan ubat tahan sakit sudah hilang dan aku mula berasa hilang punca, aku memohon sekali lagi ubat tahan sakit kerana tak mampu menahan kesakitan di induce dan memohon kepada Allah semoga dipermudahkan aku untuk bersalin..perutku seolah2 hampir meletup dirasakan...Ya Allah aku hanya mampu berzikir La Ilahaillanata, subhanakainnikuntuminazzalimin....aku tak memperdulikan sebarang whats app, mesej dan panggilan dari sesiapa kerana kesakitan yang melampau...ubat tahan sakit kedua disuntik lagi..aku masih muntah2 dan demam, menggigil menahan sakit....suami aku dah pun balik kerana tidak dibenarkan menunggu...dan ibu mertuaku juga kelihatan letih kerana baru sampai dari Kuala Pilah..kesian ibu mertua ku....

5 November 2015

12.30 pagi

Contraction memuncak..aku asyik memanggil nurse sambil memberitahu aku ingin membuang air besar..tp dihalang oleh nurse kerana itu adalah contraction bersalin...kesakitan yang keterlaluan...kakiku menggigil dan tetiba darah mengalir dari bawah, sedarlah aku bahawa waktunya telah tiba..pertama kali merasa kesakitan itu dalam hidupku...bertarung nyawa sebagaimana ibu-ibu lain...berjihad utk melahirkan khalifah kecil tp keadaan ku berbeza, aku  bertarung nyawa melahirkan babyku dalam keadaan tidak bernyawa lagi...

Aku memohon doktor untuk memeriksa bukaan VE lagi, waktu itu bukaan hanya 3 cm, doktor mengatakan ianya akan mengambil masa lagi 7 jam sebelum aku  bersalin,

1.30 pagi 

selepas 5 min doktor membuat pemeriksaan VE dan melenggang kangkung ke tingkat bawah, aku mula berpeluh...aku dah dapat merasakan aku harus meneran..aku mula memanggil2 nurse dan menjerit meminta tolong...akhirnya aku merasakan sesuatu yang keras di pintu rahim , dengan sekali teran aku berjaya melahirkan anak aku, tepat jam 1.35am.... hilang segala kesakitan yang aku tanggung selama 12 jam tadi..hilang bersama dengan kelahiran baby ku...

Perasaan ku??? indah....bahagia kerana Allah izinkan aku merasai pengalaman dan kesakitan seorang ibu...sayu kerana tiada tangisan bayi yang kedengaran...

Arwah babyku masih didalam kantung dan darah memenuhi katil wadku...doktor dan nurse berlari2 ke arahku dan terus menolak katilku ke Labour Room, sambil aku terus call suami untuk datang mengambil jenazah baby kami...Di LR, nurse mengambil baby ku untuk dibersihkan dan doktor memaklumkan kepada aku yang bayiku lahir di dalam kantung bersama dengan uri, selesai kelahiran itu dan darah masih lagi keluar dengan banyak....semasa doktor mencuci bahagian pintu rahim dan mengeluarkan darah beku yang tertinggal aku memohon untuk melihat bayiku..

Aku lihat doktor dengan berat hati ingin memberikan jenazah babyku, mungkin bimbang aku akan meraung atau tidak dapat menerima kenyataan,tapi kerana Allah telah meniupkan keikhlasan dan kesabaran dalam diriku,aku tenang dan berjanji akan menerima dengan hati terbuka..

Pada waktu yang sama terdapat dua ibu lain sedang bertarung nyawa melahirkan khalifah masing2 di LR sebelah dan tangisan bayi mula memecahkan suasana..sayu...sedih dan pilu....Doktor datang membawa jenazah babyku yang ditutup kain biru...Allahu...saat aku menatap wajah tenang babyku...agak besar dan sempurna tubuh badannya...its a girl....Ye seorang baby perempuan..dambaanku...sayu..pilu tp aku tidak mengalirkan sedikitpun airmata..aku bahagia kerana Humaira kini ade didalam pelukkan ku..kaku tp wangi...wangian syurga itu sgt mendamaikan perasaan keibuan ku..terima kasih sayang kerana hadir sebentar di dlm rahim ummi...memberikan aku gelaran seorang ummi...melengkapkan jiwa keibuanku...aku peluk cium dan membelek2 jenazah Humaira...nama Annur Humaira terus aku berikan kepada baby syurgaku..nama yang dipilih aku dan suami bermaksud  cahaya kemerah-merahan...(nama gelaran isteri Nabi Muhammad, Siti Aisyah)

Doktor dan para2 nurse yang lain hanya memandang dengan air mata bergenang saat aku memeluk dan mencium Humaira sehingga doktor meminta semua keluar dr bilik LR itu bagi memberikan waktu untuk aku bersama dengan baby Humairaku....

Humaira dalam pelukkan ummi, jasadnya seberat 485 gm..lengkap sempurna...mempunyai rambut2 halus...jari tangan yang mungil dan lengkap aku lekapkan di tanganku...comel wajah ini walaupun sudah sedikit kecut kerana telahpun meninggal 3 hari didalam rahimku...tenang raut wajahnya...raut wajah yang kini menghuni syurga...menanti kedua ummi dan ayahnya...Aamiin...comel wajahnya dengan bibir yang nipis dan hidung yang comel...menurut suami, Humaira mempunyai raut wajahku...putih kemerahan anakku...

Puas, dpt menatap dan memeluk baby Humaira, lambang cinta dari benih suami ku yang aku cintai...ini rupanya anak ummi yang aktif sejak dalam perut...Annur Humaira anak sulung ummi dan ayah...tak sempat merasai air susu ummi...tak sempat merasai hangatnya kasih seorang ayah...

Puas kerana dpt merasai kesakitan dan kenikmatan seorang ibu...puas kerana Allah memakbulkan doaku supaya dikurniakan anak yang solehah...kemudian realitinya tiba...aku telahpun kehilangan anak yang aku kandungkan selama 25 minggu...anak yang telah sebati dengan diriku...yang aku tunggu kehadirannya menghuni rahimku....Allah....berat ujian mu...2014 aku kehilangan kakak tersayang....2015 aku kehilangan anak yang dicintai dan ditunggu2....aku dipilih melalui ujian ini....

Akan aku simpan kenangan ini sehingga akhir hayatku, Annur Humaira, zuriat pertamaku yang menghuni rahim ini...cinta hatiku yang pertama...baby pertama yang sentiasa membahagiakan aku sejak kehadirannya...ummi memohon penggantimu sayang...moga Allah mengurniakan zuriat lain adik2 mu kelak sebagai pengganti dirimu...tp kamu tetap buah hati pertama ummi dan ayah...lambang kasih sejati ummi...anak yang memberikan gelaran ummi terhadap ku....Terima kasih syg atas kasih sayangmu...

kisah selanjutnya akan aku coretkan di entry akan dtg..mungkin part yang terakhir sebelum jenazah anak ummi disemadikan....

Doktor mengambil semula jenazah anakku dan meletakkan di kati bayi sebelahku..aku tertidur smbil menunggu suami ku datang...
Setengah jam kemudian suami ku dtg dan aku terus memeluknya dan mengalirkan air mata...terasa bersalah kerana gagal memberikan zuriatku yang hidup kepada suamiku yang sgt mengharapkan anak kami, suami memeluk dan memujukku smbil menenangkan aku bahawa Allah menyayangi puteri kami....masa yang ada aku habiskan bersama suami menatap dan bersama dgn baby Humaira...aku lihat wajah suamiku tenang dan terharu menatap dan memeluk baby Humaira....abang...saya terlalu cintakan abg dan Humaira...maafkan kekurangan diri ini....menunggu hari esok ibu dan abah ku sampai...aku nak menangis puas2...

Ummi tak akan remove pregnancy apps di atas...ummi loves u Humaira....

p/s - aku tak dapat berkongsi gambar jasad arwah Humaira disini kerana menghormati jenazah anakku..biarlah ia menjadi kenangan di dalam lipatan hidupku...

















Tuesday, November 10, 2015

..:: Part 1 - Tenanglah Wahai Puteriku DI Syurga Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi ::......

Part 1....

Alhamdulillah....Hari ini Allah kurniakan kekuatan dan ketenangan untuk aku abadikan kisah puteri syurga ku .....entry ini panjang ye....

ANNUR HUMAIRA BT MOHD RAFAUZI

IUFD : 2 NOVEMBER 2015 (8.15 AM/ Isnin ) ( NO HEARTBEAT DETECTED ) at Umra Hospital....

D.O.B = 5 NOVEMBER 2015 (1.30AM / Khamis ) at PPUM Pusat Perubatan Universiti Malaya

WEIGHT : 485 gm ( 25 weeks )

TEMPAT BERSEMADI : TANAH PERKUBURAN SEKSYEN 21,SHAH ALAM

Genap arini 5 hari puteri syurgaku dilahirkan dan selamat disemadikan di Tanah Perkuburan Sek 21...

29 October 2015

 Tak tahu bagaimana aku nak mulakan cerita, malam ni rasa baby kurang movement compared to hari2 biasa....baby Humaira tak aktif macam hari-hari lain....slalu lepas manghrib sampai ke tengah malam baby aku akan mula tendangan padu dia....break dance dan lain-lain especially bila aku perdengarkan ayat-ayat suci Al Quran pada dia....Tapi kali ini pergerakan dia lemah dan perkara tu sgt2 membimbangkan aku ngan suami....macam2 benda aku buat untuk bagi baby aku aktif mcm biasa....minum air sejuk...makan buah...smpai tertidur...esok pagi tu baby start aktif semula...legaaaaa sgt hati aku...br la hidup aku tenteram....anak oh anak kamu benar2 merenggut jiwa ummi....


1 November 2015

Baby aku aktif macam biasa....smpaikan malam tu aku berbual2 dgn baby aku smbil bacakan surah Al Fatihah...siap aku main2 dengan dia...smbil dia menari2 dalam perut sebab happy agaknya ayah dia nak bawak kami pergi makan char koe tiaw udang galah...malam tu malam akhir aku bermain dengan baby aku...mase tu perasaan aku bercampur baur....gembira dan masa yang sama aku nervous...disebabkan keesokkan hari adalah rutin check up aku di Umra Hospital untuk minum air gula, dan itu merupakan kali pertama aku untuk minum air gula....perasaan nervous tu seolah2 petanda kerana malam tu aku gembira bercampur dgn takut untuk menghadapi hari esok...start 10.30 malam aku berpuasa dari sebarang makanan..cuma air kosong je....malam tu aku langsung tak dpt melelapkan mata, baby aku pulak aktif maybe sbb kelaparan...malam tu aku cuma main2 dgn baby aku sementara menunggu hari siang...aku sempat bertahajud dan membaca beberapa helai AL Quran....perasaan aku lain...ntah kenapa aku merasakan sesuatu dan malam itu aku cuma merenung wajah suami dengan penuh rasa cinta dan syg....gurauan ku supaya suami menjaga bayi kami andai ditakdirkan aku menghadap Ilahi waktu melahirkan puteri kami selalu bermain di minda....seusai mandi dan solat subuh..aku menunggu bersiap2 untuk ke hospital...waktu itu aku merasakan pergerakan lemah di dalam perut ku...sangkaku baby ku sedang nyenyak tidur...

2 November 2015 ( 8.00 am ) 

Nervous aku makin memuncak pagi2 bila sampai di Umra Hospital...ini merupakan rutin bulanan check up kehamilanku...tapi perasaan aku bercampur baur...gembira kerana hari ini aku bakal mengetahui jantina babyku....takut kerana aku bayangkan air gula yang sangat tak sedap ditambah dengan kelaparan...selesai minum air gula aku agak lega kerana air gula di Umra agak sedap berperisa blackcurrant...kemudian menanti nombor aku dipanggil untuk scan check up...bacaan darah aku sebelum minum air gula agak tinggi iaitu 5.6....mase aku n suami masuk ke bilik doktor mula2 doktor dah membebel sebab bacaan gula aku agak tinggi dan aku di scan untuk ketahui jantina anak aku....tapi....Allah lebih sygkan baby aku.......bila je Doktor start scan perut aku, muka doktor tu dah start macam berkerut...gelabah....dan dia mula2 mengggoncangkan perut aku....saat tu hati aku dah gelisah...aku mula bertanya kenapa baby aku tak bergerak di screen....kemudian dengan berat hati doktor mengatakan dia tak dapat mencari denyutan jantung baby aku
 dan mula memanggil seorang doktor pakar...kemudian dengan penuh debaran aku memandang suamiku sayu...dan suamiku mula memelukku dan mententeramkan aku...saat tu aku cuma mengharapkan yang doktor trsebut tersilap...kemudian seorang doktor pakar masuk dan mula scan perut ku semula..wajahnya mula berkerut dan meminta kami suami isteri bersabar.....

ibarat bumi runtuh padaku bila doktor mengatakan bahawa bayi kami telah  pun meninggal dunia dan meminta kami menunggu sehingga bacaan air gula yang kedua siap dalam 2 jam lagi...tiada lagi air mata yang gugur cuma terkedu dan terperanjat, aku mula menggenggam tangan suami dan suami mula memeluk tubuh aku yang semakin longlai....dengan keadaan yang kelaparan...serta merta selera ku mati...dan aku hanya memeluk perut ku sendiri dan membelai2 baby ku dengan harapan dia cuma pengsan selepas minum air gula....kemudian nurse membawa aku dan suami di sebuah bilik wad untuk berehat sementara menunggu keputusan MGTT air gula selepas dua jam....bilik wad yang sgt cantik seperti bilik hotel....bilik itu terdapat sebuah katil lengkap dengan tv, bilik air dan beberapa buah kerusi panjang..tapi tetap tidak dpt menenangkan jiwa kami suami isteri yang sedang dilanda ribut taufan...

Suami mula memeluk ku dan akhirnya tumpah juga air mata kami berdua...punah segala kegembiraan dan harapan kami saat itu...sebagai ibu hati kecilku mula menerima kenyataan bahawa bayi ku sudah tiada...suami masih lagi mengusap2 perut ku dan memujuk baby kami untuk bangun dan menendang...tapi segalanya hanya harapan...baby ku masih berdiam diri dan menguatkan lagi perasaan keibuaanku bahawa anakku yang aku kandungkan selama 25 minggu telah pun menghadap Ilahi....

2 jam selepas itu.... 
Sample darahku diambil lagi dan resultnya adalah 7.9...kemudian kami suami isteri turun berjumpa dengan doktor...keputusannya baby ku tidak mungkin meninggal kerana GDM...menurut doktor keputusan gula dalam darahku tidak lah tinggi walaupun sudah borderline dan itu bukanlah faktor yang menyumbang kepada kematian babyku....doktor menyuruh aku balik ke rumah dan berehat dahulu sebelum meneruskan proses seterusnya... 

Aku hanya mampu menangis...menangis dan menangisi kehilangan anakku...hilang seluruh kegembiraan kami suami isteri....sayu merenung wajah suamiku yang tak putus2 memujukku supaya redha....Ya aku belajar utk redha dan mengikhlaskan segala yang telah ditakdirkan....Allah izinkan aku merasa zuriatku sendiri di dalam rahimku..merasa dan bersatu dengan puteriku selama 25 minggu...doaku supaya anakku menjadi manusia soleh atau solehah yang akan membimbing kami suami isteri ke syurga dimakbulkan Allah....Puteri ku kini sedang menanti kami di syurga....Allah....hanya Kau yang mengerti setiap hela nafasku kini tertulis nama Annur Humaira...zuriat pertamaku bersama suami ku yang paling aku cintai......

Hanya yang mengenaliku tahu betapa aku mendambakan zuriatku ini...lama aku berusaha untuk mengandungkan puteriku ini....

Kisah seterusnya akan aku coretkan di entry akan datang bagaimana aku melahirkan puteriku secara induce (normal delivery).....













































Sunday, October 18, 2015

:: Baby Preparation Stuff - First Stage ::



Assalamualaikum...

I am officially 6 month ++....

Its about my pregnancy journey again....for my reference in future and diary...

Syukur Alhamdulillah....


" Wallahi....I can't wait for a day I will meet u baby...In Shaa Allah....
And I don't want to lose this beautiful moment to realize u always with me in me...
I love you since the day I know u with me....I'm in love with my own baby..." 
( My Facebook status )

Aku dah start buat preparation sket2 utk si kecil yang akan menjengah ke dunia tahun dpn..In shaa Allah..moga Allah mudahkan...maybe ade yang ckp tak elok beli brg baby awal2..tp for me it will cost us a lot of money if nak beli sekaligus...baik beli sikit2...since budget untk baby dah ade sikit demi sikit....bagi aku if ditakdirkan baby ini rezeki baby aku..syukur sesangat..andai bukan..Allah Maha Mengetahui..tp aku slalu doa agar diberi kesempatan melahirkan..mendidik...dan mencintai anak ini smpai akhir hayat aku...Moga Allah mudahkan....

Jom layan mata...disebabkan last scan aku wat detail scan utk tau perkembangan baby...alhamdulillah sume mengikut schedule...cuma baby tak nak tunjuk jantina lagi..so Dr assume 50/50 its a gurl... tp aku x nak letak harapan ape2...kitorg beli sikit2 brg baby yg warna utk unisex...dua2 leh pakai...

Yang brg mahal2 aku survey2 je dulu...sbb tunggu baby expo kat Mid Valley....


 mitten and booties..cute sgt...

 Br sikit je beli...barut...napkin...few shirt and pants...
wet tissue...mitten and booties...

 x sabarnyaaaaa...

hihi yang ni agak gegel sket...xpe lah...

Last time check up dpt sume sample2 ni...

 beli online je...newborn bed..

 Taa daa ade zip..so x yah bedung2 lagi...

So far benda2 ni je yang aku beli..ade lagi towel...selimut dia tp x sempat nak snap gambar kan, rak baju baby....yg paling aku nak hunting sesangat adelah play pen/ baby cot. breast pump, mosquito net, mandian dia dan lain2 la... hihi tp yg tu aku tunggu expo baby kat Mid Valley bulan November ni...kot2 dpt byk murah...byk free gift huhu....list dah siap..cuma nk settlekan by time so x de la kelam kabut sgt nnti...doakan la ye semoga semuanya selamat...Aamiin...

Disebab ni baby first aku n suami..so kitorg agak excited sikit nak sediakan segala keperluan untuk dia...Ya Allah tak sangka aku dpt merasa indahnya perasaan ini...lg2 bila baby asyik2 menendang perut...Syukur..indah perasaan ini...indah sungguh perasaan bakal ibu...Allahuakbarrrr....


Ni kisah 2 minggu lepas...aku dah nazar bila aku lekat je pregnant
aku nak buat sendiri pulut kuning untuk sedekah..Alhamdulillah
dah laksanakan nazar tu....

 huhuhu baby bump ummi...skrg dah rasa tendangan padu diaaaaa....

Last but not least..my loving husband....father of my baby..
my soulmate..housemate...enemymate haha...
I love him sooo muchhhh....

sekian je sampai sini...byeeee....wasalam...



Monday, August 24, 2015

..:: 2nd Trimester : 15 Weeks Pregnancy ::..



4 Month and 3 weeks my baby now.....
Alhamdulillah syukur Ya Allah..

Kerana mengizinkan aku mengalami perasaan indah ini....memandangkan aku cuma decided nak check up di private hospital (after discussion with nurse from KK ) so tiap2 bulan la aku kena pergi UMRA Specialist untuk check up and scan....

Setiap kali check up je mesti hati aku risau x tentu arah...mcmane keadaan baby aku...sht ke dia? membesar mengikut schedule ke? last check up aku 13 August 2015 aritu....lps asar suami bwk aku pergi check up..berat cuma naik 1 kg je dr berat yg sebelum ni...nurse x de la ckp pa pe sbb at least naik juga even sekilo...pastu nurse suggest aku untuk buat NT scan...aku macam...blur..apekah itu?


Nak tau pebenda..klik link pun ade...ade full article pasal ni...aku pun baru 1st time tahu...hihi


Bahasa mudahnya adelah untuk kesan kecacatan kromosom pada bayi....adekah bayi berisiko mendapat penyakit sindrom terutamanya down sindrom....Alhamdulillah baby aku disahkan normal dan membesar dgn sht...Syukur Ya Allah....

Nt Scan ni cuma boleh buat time 11 weeks to 13+6 days week sahaja, time aku check up tu baby aku dah 13 minggu...lebih dr tu mmg x boleh nak detect..sbb ape..aku tak pasti...kena tanya sonographer sendiri...

Check up time tu aku cuma NT scan...cek urine untuk glucose n protein serta blood pressure..syukur semuanya normal..baby pun sht walafiat...
First time aku tgk sendiri dpn mata baby aku tgh bergerak2 mase scan tu..aktif sesangat dan Dr bgtau ssh nak ukur baby aku sbb dia main lari2 ngan Dr time scan tu..hahahaha comelnya anak ummi...time tu suami siap ckp lagi.."Ai baby ni somersault ke..tangan plak mcm tgh angkat takbir..hahahaha cuteeeeee....."...

Tak sangka Allah izinkan aku melihat dan merasai sendiri keindahan inii..Terima Kasih Ya Allah....since 14 weeks ni aku dah merasakan getaran halus dekat perut dan kadang2 terkejut seolah2 ade yang berpusing...dan menurut Doktor itu disebabkan pergerakan baby aku...tak semua ibu akan merasa pergerakan seawal usia 14 minggu terutamanya first pregnancy tetapi aku bersyukur sbb dah pun merasainya...tp mmg jarang2 dpt rasa...yg paling ketara bila aku rasa lapar...mesti perut aku akan mula rasa geli2....hahaha anak2...

1st scan ( 4 weeks )
Nampak kantung je mase ni...my little tiny dot...

2nd scan ( 6 weeks ++)
Dah nampak janin dlm kantung...siap dgr heartbeat....Syukur...

3rd scan ( 9 weeks ++ )
Time ni janin dah membesar ikut waktunya....

4rd scan...NT Scan time ni ( 13 weeks )
Mase ni la dpt tgk baby aktif bergerak....nak ummi dah makin nakal dlm perut...sayang anak ummi ucuk...

Ummi to be dpt bunga from hubby...love my hubby...

 Wat hiasan dalam umah smpai kering...hihi

Rose for my heart...Suprise from my dear husband....


 Flowers is nothing..but the memory is important...
I love a fathers of my baby so much...and it is very great feeling to knowing that i am carrying my husband baby....yeay Alhamdulillah Our love...

Hanya Allah yang tahu betapa indahnya hidup aku kini bila hadirnya zuriatku sendiri di dalam rahim ini...Terima Kasih Allah...Alhamdulillah atas kebahagiaan ini....sukur sbb suami sgt manja kan aku saat mengandung ni....moga dia menjadi suami dan ayah yang terbaik untuk kami....Aminnnn...

Ya Allah kau lindungi la zuriatku selama dia didalam rahimku....sihatkan lah tubuh badan anak ku ini...cantikkan lah rupa parasnya dan akhlaknya...harapan ummi besar terhadap kamu sayang....moga kamu menjadi insan yang tertanam kecintaan terhadap Allah dan Rasulmu sayang.....peliharalah anakku ini sehingga aku selamat melahirkannya dan hingga akhir hayatnya....moga lahirmu sihat tubuh badan...sihat mental dan fizikal untuk menjadi khalifah di muka bumi ini sayang...I love you my baby...love uuuuuuu...Aminnnn....

p/s - hari ini kucing ku omot dah mati dilanggar kereta...sedihnya Allah yang tahu sbb kami bela dr kecik lagi....moga bahagia disisi Penciptanya...Aminnnn









Tuesday, July 21, 2015

..:: Kisah Raya Aidilfitri, Antara Gembira dan Sedih ::..



Assalamualaikum...

lama tol tajuk entry ni tersimpan dalam draft ni, tak tau smada nak publish atau tak...start je nak menaip..otak jadi tepu...beku...ni dah ok sket gamaknya...

Kisah Raya...

Tahun ni raya Aidilfitri aku sambut di rumah mertua di Kuala Pilah...best juga bila beraya di kampung halaman orang lain...byk benda aku belajar tentang culture keluarga suami aku...tak la byk sgt beza nye...cuma ade la sikit2...kebetulan raya kali ini aku masih lagi dlm keadaan mabuk..so membantu seadanya je, ziarah raya rumah saudara mara pun cuma beberapa buah rumah je aku mampu pergi..selebihnya cuma rest kat umah sbb badan aku dah lembik semacam...makan kat umah orang ni, rumah tu juga aku muntah2...huhuhu malu tol...tp apekan daya...

Kegembiraan...

Rasanya ramai dah sedia malum, raya tahun ni merupakan satu kegembiraan buat aku n suami sbb bakal menimang cahaya mata sulung kami...Alhamdulillah aku disahkan mengandung sebelum bulan puasa..dan aktiviti uwek uwek pun bermula..alahan jgn cite la...dr nasi...memasak...daging..sotong...udang..dan yang terbaru aku tak blh telan ikan....tgk je ikan seketul2 tu, automatik lutut aku jadi lemah dan perut aku menggelodak...anak oo anak...ummi turutkan aje kemahuan kamu sayang....

Bila tahu ye yang aku bakal menjadi ibu, hati ini mmg riang seriang riangnya....tak dapat bygkan bagaimana perasaan bila mengetahui aku kemana sahaja dengan zuriat ku di dalam rahim kini...Allahuakbar..indah perasaan itu...Terima kasih Allah atas nikmatmu ini...

Kesedihan...

Sedih...kerana ini tahun kedua aku beraya tanpa arwah akak ku disisi....segalanye menggamit kenangan silam..betapa aku merindui arwah...bertambah sedih bila kenangkan kedua ibu bapaku cuma beraya bersama adik ku yang bongsu..beraya bertiga sahaja kerana giliran tahun ini aku di Pilah dan abang sulung ku di Johor...raya tahun ni agak muram bagi aku...mungkin aku terlalu dimanjakan oleh keluarga ku...demi Allah aku sygkan keluarga ku....bukan bermakna aku tak menyayangi keluarga mertua ku...tp kemesraan yang terjalin tidaklah sedalam kemesraan kami..yaaa aku habiskan puluh tahun bersama keluarga ku...kini belajar menerima aku juga punya keluarga baru...

Syukur bila bulan lepas dapat berkumpul satu family di Shah Alam...terlalu bermakna utk aku....

p/s - buat zuriatku ini..terima kasih kerana membahagiakan ummi...walau kamu masih lagi di dalam rahim ini...kehadiran mu kini amat ummi nantikan...Ummi doakan kamu menjadi anak yang soleh/solehah..moga Ummi diberi peluang utk bertarung nyawa melahirkan kamu....menyusukan kamu dan mendidik kamu menjadi manusia yang diredhai Allah....terima kasih bayi ku....terima kasih Allah...




Wednesday, July 8, 2015

.. Ujian Yang Menyapa ..



Assalamualaikum...

Helaian demi helaian  halaman Quran aku selak...mencari kekuatan diri saat ujian melanda...jiwaku yang remuk dan hancur hanya Allah yang tahu...ingin kukutip kepingan hati itu...bawanya didalam genggaman ini dan pergi menghadap Ilahi memohon kasih sayangnya...

Walau aku hanya manusia biasa..aku punya hati dan perasaan...sedihnya hati bila disisihkan....dipandang hina tanpa arah...dimana salahku?? terangkan padaku???

Skali lagi ingin aku tegaskan , aku hanya hamba Allah yang lemah dalam menilai hidup...lemah dalam menghambakan diri padaNya...bila disapa ujian...aku terdampar lesu ibarat dihimpit serpihan kaca yang tak mampu aku alihkan....kenapa semua menunding jari padaku...tidak kah kalian sudi menerawang ke dalam hidup ku....bagaimana harus aku hadapi kehidupan ini tanpa cacian dan nista dari kalian....

Aku tak sempurna sebagai hambanya tapi aku ingin sekali menjadi yang lebih baik..salah kah aku...kenali aku...dekati aku...baru kalian sedar siapa aku....


Ku sedar kini aku tersilap percaturan...harus ku takuti ahli keluarga dan sahabat yang lebih tajam lidahnya dalam membenamkan diriku berbanding musuh yang menyerang...tiada kata yang ingin kutitipkan..Moga kalian diberikan hidayah Allah..dibuka kan pintu hati agar tidak sentiasa prasangka buruk pada keluarga sendiri....

Allah Maha Mengerti....Aku biarkan diriku dinilai Allah...bukan dinilai kalian....busuknya mulut kalian...busuk lagi hati kalian..ingat Allah itu sentiasa ada....

Suamiku, moga kau tabah dalam mengharungi kehidupan yang mencabar ini...hanya ibumu yang memahami dirimu..InsyaAllah ibumu sentiasa merahmati kita...ibumu adalh ibu mertuaku yang aku hormati dan sayangi....terima kasih ibu mertuaku kerana sentiasa menyokong kami suami isteri dan terima kasih atas setiap ingatan yang dititpkan...moga Allah panjangkan usia mu dan merahmati mu selalu...Amin...


try

click tau