**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Tuesday, January 17, 2012

..:: Ustaz Muhammad Kazim Elias Al Hafiz ::..

Salam Alaik...minta laluan kepada tuan Moderator..just nak wat promo kat sini untuk org2 area Kedah, Pulau Pinang dan yang berdekatan,




JEMPUTAN MENGHADIRI CERAMAH YANG DISAMPAIKAN OLEH
YANG BERBAHAGIA USTAZ MUHAMMAD KAZIM ELIAS AL HAFIZ 
PADA :

TEMPAT : PADANG BOLA TAMAN SUNGAI LALANG ( 
                   BERDEKATAN SURAU AL HIDAYAH, TAMAN 
                   SUNGAI LALANG, Sungai Petani Kedah )

TARIKH : 24 JANUARI 2012

MASA : SELEPAS SOLAT ISYA' ( 9 malam )


- Kutipan derma akan dilancarkan untuk pembangunan surau 
  Al-Hidayah akan dilancarkan

- Sesiapa berhajat untuk menderma atau membeli bahagian tanah 
  wakaf untuk pembinaan MAAHAD TAHFIZ MANJOI PERAK 
  juga dialu2 kan..

- Moga dgn kehadiran jemaah yg ramai bagi memeriahkan majlis 
  akan dibayar dgn rahmat dan balasan dari Allah SWT...

** Islam Itu Indah **

 Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : 
"Orang yang paling menyesal pada hari Kiamat ialah lelaki yang ada peluang menuntut ilmu di dunia tetapi ia tidak mengambil kesempatan menuntutnya, dan lelaki yang mengajar ilmu kepada orang lain; lalu yang belajar darinya mendapat faedah dari ilmu itu sedangkan ia sendiri tidak mendapat apa-apa." 

sekian terima kasih....


Wednesday, January 11, 2012

..:: Pakai Tudung Adalah TIDAK WAJIB::..

Salam alaik n salam sejahtera...

Entry ari ni adalah sekadar tegur menegur sesama Islam...sebab skrg ni kan da byk sgt fashion bertudung yg dari menutup aurat..menutup kepala saje...ala2 rahib Kristian...ala2 sarang burung...topi yang cam cik Siti tu dan sebagainya...


Benda alah ni pun da byk sgt jd isu pendebatan di kalangan umat Islam...ade yg kata style ni haram...style ni x haram...benda halal haram mane leh main sebut je tanpa dalil...kena ade ilmu..br leh komen...

TAPI HAKIKATNYA RAMAI PEREMPUAN TAK TAU YANG BERTUDUNG NI ADALAH TIDAK WAJIB....
-
-
 - 

Sape yang x setuju ngan aku..terpulang..tp bukan aku yang kata..Ustaz Azhar Idrus yang kata... 
-
-
Sape x caya leh la dgr sendiri video ni...aku sekadar berkongsi ilmu sahaja...oke




Dan jangan salah paham lak ngan statement aku kat atas tu...
mmg la pakai tudung x wajib bg orang perempuan..kerana WAJIB MENUTUP AURAT, BUKAN WAJIB PAKAI TUDUNG..means x kira la ape jenis tudung pun...tudung saji ke..helmet ke..asalkan menutup aurat mengikut syara' kira mmg bolehla  sbb dalam Islam xde larangan untuk berfashion.. 

so mari kita ramai2 menutup aurat...
sharing is caring..
bukan niat nak jadi ustazah sbb xde ilmu penuh didada pun..cuma sekadar memanjangkan ilmu..
 




Friday, January 6, 2012

..:: Tudung Urban Tak Bley Blah ::..

Salam....

1st of all ku nak gelak puas2..wakakakakakakaka...seyes klala bila aku tgk style tudung Turban...seriously its look like alien head...sorry to say this maybe ade fans of this style will read my blog..i'm sooo soryy...this is just my opinion...inspired by who, i dunno but this style sangat merapu bg aku...jadi kepala besau gile...Yuna pun ade gak style ni..tp nape nmpak cam stylo ekh??? hahahah oke...

Honestly, I did same to follow all those fashion..how to wear shawl cotton, sateen..and so on but then this style, I really can't accepted it and will never ever adapt in my style ( nobody cares rite hehe)...no way..so funny..sumtimes look like a bird nest or sarang burung walit...macam annoying gegiler..

Hana Tajima style is the best, hopefully she will never post any of her video bout tutorial Bird Nest a.k.a Alien Style Head...hahahaha...terlalu berfashion pun payah gak...jd cam merapu giler..ok la if nak tutup aurat..however style..tp aku x nmpak this turban style ni utk menutup aurat..mostly like tutup kepala je..how bout ur chest??? tutup kepala pakai helmet pun jadik gak..hahahahhahah

Dah tu, susah payah nak lilit lilit turban bagai..jual je yg siap dah..ready style..cuma bentuk cam helmet sket..trs pakai...kehkehkeh.. ade gak rupe cam banggali tuh...hahah mesti bangga giler si banggali tu ngan fashion diorg...


ekh style pokcik di commercialkan la...

I'm pretty sure, if alien come to visit an earth..they will start confused, to many their relatives here...which one is human..which one is alien..then what?? lepas ni dlm paper ade parents yg complaint, anak perempuan kena culik ngan alien..hahahahaha gelak jahat....nak post pic pun cam x smpai atie..kihkih...korang google la k..or tgk kat you tube..byk giler weh...


p/s - adakah aku yg out of dated sehingga x dpt menerima kestylean ini...hahahahaha..adakah selepas ni helmet style pun org nak ikut...sape yg terasa hati ngan entry ni, aku minta maap bebyk...just nak melepaskan ketensenan serta kekelakaran yg aku rasa lepas tgk style tu..walaweeeiii...geli seram siot...

 http://nashfahrenheit.blogspot.com/2011/08/lol-asal-usul-fesyen-tudung-urban.html




Thursday, January 5, 2012

..:: This Is A Prove of Myself Getting Bored ::..

Salam y buenas tardes todo el mundo ( good evening everybody )...

Practice makes perfect rite.... I've decided to practicing my Spanish Language n try to improve my skill as well...so, for that I bought Spanish Made Easy book written by Diego A. Agundez...since I took course of Spanish Language Level 1 & 2 in  USM , unfortunately,just half way...but now been almost 2 years I never try to used any single word..and I was forget most of word, comprehension, grammar n so on...indeed, lately I got awareness of my "lazy-bump"..then I start everything back...from zero ( de cero )

1st step is, I watche Telenovela from Mexico, Colombia n any other countries which have Spanish Language as their Official Language..almost everyday..(boring oke)

2nd - open my old Spanish dictionary to find words n then try to memorized one my one...( like a primary school kids )

3rd - this new book Spanish Made Easy  as an alternative way... finally my lovely Google Translate web..( some of sentences turn so funny hahaha) n annoying too...LOL

 I dunno why..but i found Spanish Language is really interesting language compared to others..their pronounce..words...all interesting...ALL THIS, BCOZ I FEEL SO BORED...

Besides that,  I got a syndrome too...when I feel down...my self simply get bored...insomnia...impatient...fuking bad temper ( this is a damn shiit ) n (i hate this part) myself easy to cry..

 I wish i can say that...

I can't let my self  lost...I really hv to do sumthing rather than watching TV, surf internet...THATS REALLY BORING OKE...my alternative way is, transform my self to be better than now...and this is a result ----> Learning Spanish Language again...yeay..fight wit my emotion...i need to get up..fin..

p/s - pls don't be annoyed wit me..I know I'm a boring person...but I do what I want..when I feel like it... I wrote things which I like it very much...( recite Quran, yes i did it too )...

Ya Allah, pls help me to get over this feelin...emotion..probs...I need to move on..without nothing can stop me pls... 



Wednesday, January 4, 2012

..:: I Just Realized They'r Gay...Oh Nooo ::..

Salam 2012....

Arini aku post lg entry...ter over rajin lak utk menaip... hehe...ingat x lagi entry aku sal Fabian n Lola?
if x hengat klik sini Fabian n Lola...

Dua ekor hamster Roborovski tu...mase aku dpt diorg still baby lg...aku dpt  sepasang kunun2 nak bg depa hidup berumahtangga la bila da cukup umur...so hari ke hari diorg ni semakin membesar sihat dan kuat..malah hyperactive lak..tp ade satu benda yg memusykil kan aku...semakin hari membesar dah lama sama saiz..same muka..same color...dan macam sama jantina jek...haha bebaru ni aku check la gender mereka sbb asyik gado x brenti..( if female n male must be they hv opposite attract rite)...tp yg ni......ermmm musykil...cam same je dua2..kira 4-5 ari gak la kepala aku bz memikirkan adekah mereka bakal menjadi gay..( nauzubillah..x mo x mo...)

Petang td aku pun decide nak g check blk jantina diorg tu kat kedai pets yg adik aku beli sbb ade org kata bila diorg da besar senang nak pastikan kemusykilan aku yg maha hebat ni...and Guess What?????

Dengan tersenyum sumbing + muka ala2 bersalah, budak chinesse tu pun bgtau, yezza Fabian n Lola adalah dr jantina yg sama...DUA-DUA JANTAN........haaaaaaaaa?????????? tidaaakkkkkkkkk!!!!!!!! Lets back to da nature...misi menyelamatkan akidah mereka wakakaka...

Nasib la diorg x penah lg "make love" together...harharhar konpem aku juai kalo korang gay...diorg still umo bebudak lg..hehe nasib bek tol...budak tupun offered me to change yg seko lg tu ngan betina...tp disebabkan dua2 ekor tu aku jd syg giler..+ dah gumuk2 ( pepagi aku bgn jek mesti diorg gedix2 minta aku suapkan makan..cumel jek)...then aku decided nak beli lg dua ekor tp dua2 betina utk complete kan set diorg tu, x mo tukar2...kira dua pasang la...betina2 tu color light brown dan kecik sket..yg Fabian n Lola tu dark brown..kali ni senang la aku kenal mereka...

 Lola n Donna ( dua2 betina tido dalam bilik )
kuat menjerit gatai lak tu...


Now, time  for me to change their name...as a male nama Lola cam gampang lak...kang jd nyah..x kuase mak noks...dua2 ekor jantan ni sekor still Fabian dan sekor lagi terpaksa jd ultraman taro...haha ekh tak la...Nacho...cumel kan Fabian n Nacho...Betina lak sekor nama still Lola..sekor lagi Donna...tp mane satu couple ngan mane, lantak diorg la..asal diorg bahagia...

Male - Fabian n Nacho ( sian Lola kena tukar i.d card hoho )
Female - Lola n Donna ( hehe cute muka diorg tp still garang lg 
               sbb lom jinak kan )



 Umah baru diorg..yg kat luar dua2 jantan...Fabian n Nacho..
(kunun gentleman la tu bg Lola n Donna tido lam bilik)hehe

Aku x nak separate kan couple2 kan..x mo diorg jd sunyi, nak diorg ade rukun tetangga..aman damai dan ade semangat berpasukan, semangat kejiranan..hohoho..so aku beli sebuah rumah 2 tingkat lak kaler pink yg besau sket utk 2 pasang tinggal skali... arrggghhhh cute giler mereka..umah br diorg ni lebih selesa utk hidup 2 pasang...yg lama tu kecit sket..yg tu aku simpan..mane tau nnti beranak pinak...kena separate kan...nasib diorg x gado mase aku letak kan skali tu..cantik kan umah dia??? yg lama cantik gak kaler purple...


Nasib korang la kena share Hamster Balls...Foods..so on, x kuase aku nak beli asing2...

 my cute Donna Barbara..hehe


p/s - Fabian n Nacho jadik gedix semacam la aku tgk...biase 
        la time mude belia br nak up..remaja kan..so galak 
       gelenya la sket..haha based on experience dowh...LOL...





















Tuesday, January 3, 2012

..:: Mentaliti Orang Melayu::..

Salam semua...



Sedey sgt aku ngan org kita ni...sebagai Melayu Muslim aku rasa cam sedey gegiler...semalam ade jiran dekat umah parents aku meninggal..stroke agaknya..umur pun da 80-an..abah aku g melawat jenazah smpai kul 1 pagi kot...balik je umah... kami ade berchit chat sket...



Aku : lambatnye abah balik...jenazah simpan malam ni ke?

Abah : tak lah, abah tolong diorg masukkan duit RM5 dalam  
           sampul  td..ade la lebih kurang 200 ampul..
 
Aku : ai dah seribu tu...duit raya ke?? x kan org meninggal diorg 
          kena bg duit raya lak????


Abah : ermm, tu la pasal, duit upah utk org solat jenazah sok pg 
          katanya...solat pun kena upah skrg ni...nak mati kalo xde                 duit x yah mati ler...camtu la org skrg ni..sume jdik bisnes...
          fardu kifayah tu...


aku : laaaa ( abis kalo org miskin x leh mati ler kot if xde duet...) - 
         monolog dalam hati



Pastu, abah aku pun cuci muka badan dan tido...pelik sgt skrg ni, nak mati pun dah siap berpakej2 lagi..

Pakej A, complete sume ngan jemaah solat bagai..RM                                     3k++...contoh k, 

Pakej B, mandi, kapan, ngan van RM 2k++...

Pakej C -  xde duit sila jgn mati..nak mati g mati jejauh k..huhu

Haha cam  kenduri kawen lak aku tgk...bg aku la kan, ni kan fardu kifayah, wat pe la kita nak jdkan benda ni satu bisness..abis if org tu mati xde duet..kata la sebatang kara...camne tu??? kira jiran tetangga wat x tau la jenazah dia or tolong uruskan tp x ikhlas...


Zaman mak mak aku kawen dulu, org tahlil mase kenduri nikah x payah pun nak bg ape2...just jamu makan...dpt pahala gak..tp skrg dah jd cam wajib kena bg goodie bag sorang satu utk tahlil..if xde, mula la org bercakap blakang, or ade je sorang dua dlm group tahlil tu panjang kan leher tgk2 kot2 tuan umah lupa nak bg...hahah...klako tol..tahlil bukan utk dpt pahala, tp utk dptkan goodie bag...goodie bag lak kena ade mcm2 benda...satu goodie bag pun modal dah RM 5 keatas..ermmm sian org miskin nak kawen...dah sume umah amalkan, jd cam budaya la lelama..

Dulu jiran tetangga, org kampung solat jenazah utk khidmat kali terakhir utk jenazah..kan fardu kifayah..xde ape2 balasan..tp skrg sape solat jenazah..kang ade si polan yg masukkan smpul duet dlm poket memasing..so jgn pakai tshirt pagoda mase solat jenazah,,kang xde tmpat nak masukkan sampul...kena pakai baju berpoket...hahaha zaman skrg ni..dah jd cam budaya dikalangan org melayu Muslim ni...cam org cina la kan...upah utk nangeskan si mati...


heran tol aku ngan mentaliti org aku ni...sedey pun ade...zaman skrg zaman duet...nnti kedepan nnti maybe mak bapak ajar anak2..sape solat penuh 5 waktu dapat sampul 5 hengget...haru biru tuuu...ape nak jadi ngan Melayu Muslim kita ni???? 

p/s - pikir2 kan lah dan selamat beramal...jom kempen simpan duet siap2 sebelum mati oke... 

hurm dunia dah akhir zaman..sume benda tonggang tebalik...

tamat...








Sunday, January 1, 2012

..:: Close New Book..Open New One ::..

Salam...

Welcome 2012...good bye 2011...

Starting wit BISMILLAHIRRAHMANIRAHIM for my new life...in new year...2012...yeay I'm gonna be happy... so, I'm sure everybody hv they own plan for tomorrow nite rite...so do I...I wanna celebrate my new year wit do'a...

I just read my ANGRY entry..OmaiGod...thats was sucks n ugly language...I regret it...I'm sorry...yea yesterday I felt so terrible...my blood pressure over the limit n make me turn as angry bird...huh! wtf rite ( shut up me, pls no more swearing ok )...

Regarding to my tittle..I will try hard to forget everything bad happened in my life in 2011...forever close...I wanna open my new book..I'll try hard for no more tears...no more down..InsyaAllah... just planning if Allah will...

So now...MY WISHLIST...
  • Pray 5 times ( no more reason, stupid reason )
  • Build my own economy...
  • Make my parents happy ever after...
  • Earn money as much as I can to go to Mecca...
  • Join any martial art for defense my self...whooaaaa....
  • Go to gym at least 3 times a week compulsory...( this thing start already for now )
  • Complete my self physical n mentally....that's important for me...
  • Try make as much as i can charity for myself..( preparation for other world )
  • Write my personal diary daily....
  • Pay every single debt I have especially PTPTN...( sorry govt...)
  • Grab a new car...Myvi White Color wait for me pls...haha

OKE enough...I dunno either I can perform all my wish list or not...coz last year I had my old wishlist..but all down to toilet...pheeewwwwwwwww.......

 Nak dpt pakwe muka encem camni leh x???
harharhar...

try

click tau