**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Friday, September 19, 2014

..:: Penerimaan Berniqab ::...

Assalamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh....

Tabarakallah.....

Dalam entry yang lepas, aku ade update "Kenapa Aku Berniqab Secara Drastik" kat SINI....


So dalam entry ari ni aku nak kongsikan dekat page yang sesape sudi nak baca silakan...mungkin jadi pengajaran atau sebaliknya...InsyaAllah moga Allah dorongkan perasaan indah ini buat semua muslimah di luar sana, amiinn....penerimaan orang2 sekeliling aku terutamanya family aku dan family mertua aku selepas aku berniqab....

Ape yang aku nak ucapkan adalah syukur ALHAMDULILLAH....first aku mengenakan niqab mase syawal aritu dekat rumah parents aku di Sungai Petani, mak...abah dan suami aku memang nampak hepi sesangat....hari yg sama akak ipar aku pun try pakai juga sbb aku nak cr geng yg berniqab kununnya...(mula2 mcm tak konfiden sesangat...)

Ni pic mase Idulfitri 2014 kat umah mak sedara aku..
(yg berniqab kaler kelabu dokong anak tu la akak ipar aku)
Sedih arwah akak aku xde...:( 

Setiap kali beraya umah sedara mara belah Kedah mmg diorg terkejut giler2....muka cuak je masing2...hehe tapi alhamdulillah diorg gembira dgn perubahan ini...cuma ade yg sinis bila kata "Ai takkan kak Teha dah tobat kot"...ahaksss....aku gelakkan aje sbb aku paham diorg still pandang keburukan aku zaman dulu...xpe la moga Allah bukakan hati mereka....ade juga yang suka dan minta supaya diri diorg pun akan berubah...Alhamdulillah moga Allah permudahkan jalan....jiran2 mcm biase la...ade yang menyindir...ade yang suke...ade yg pggl ninja lagi...mula2 hati mmg sedih...tp lama2 mcam....Arghhh lantak lah...huhu



Abis part family kat Kedah...lepas raya tu aku balik Kuala Pilah pulak...umah mertua....first tu mmg semua cam "Omaigod what happened to my sis in law" ( camtu kot gamaknya dalam hati masing2...) tapi kejutan tu akhirnya diterima baik oleh semua pihak cuma anak2 saudara yg tecit2 tu je mcm pelik tgk aku...siap tanya lagi "Nape Maklong tutup muka"...maklong sakit ekh??? hahahaha cumel giler korang2 ni....

budak2 ni ler...hihi

Mak mertua aku? macam mak aku juga....cuma ade satu pagi tu aku n mak mertua aku tgh sarapan berdua smbil tgk rancangan "Al Quran Menjawab"...mase tu Ustaz Hassan Din...topik ade sentuh bab berniqab....cuma jawapan yang Ustaz Hassan Din bagi tu agak kurang sesuai bagi org yang masih naive lagi pasal berniqab ni...sbb Ustaz ade kata yang ianya akan menyusahkan para Niqabis utk makan contohnya makanan tersuap dalam hidung la, tp terpulang pada individu...so dalam Islam tak memberatkan dan tiada dalil dalam Al Quran yang memerintahkan pakai Niqab ...mase yang sama Ustaz Hassan Din tak terangkan pasal pendapat Ijmak Ulama terutamanya yang mengatakan hukumnya Sunnah dan ade yang mengatakan Wajib...takpe lah bersangka baik je la.....Ustaz jawab ikut Al Quran je bukan Al Sunnah dan Kias Ulama..selari ngan tajuk rancangankan...huhu

Lepas je rancangan tu, mak mertua aku cakap...kalau pakai niqab menyusahkan baik tak yah pakai...( nampak tak kat situ pandangan org tua camane bila dgr Ustaz kata camtu ) sbb mak mertua aku kurang tau tentang pendapat  Ulama berkenaan Niqab ni terutamanya bagi mazhab Syafie....jadi dia akan pgg kepada ape yg Ustaz tu cakap la..sbb aku malas nak selisih pendapat dgn mak mertua aku, aku pun just cakap la " takpe InsyaAllah sy tak rasa menyusahkan pun"....lepas tu mak mertua aku dah x  cakap ape lg sbb aku still pakai Niqab...Lillahi Taala....

Yang paling aku syukur sesangat....takde family belah suami yang lelaki hulurkan tangan utk salam....hikmahkan....Allah pelihara kita...sebab tu aku yakin....bila kita pelihara aurat kita selari dgn kehendak Syara'...Nescaya Allah akan menjaga kita sentiasa...MasyaAllah...Indah rupanya bila kita mendekatkan diri dengan Allah....Allahurobbi.....Oklah nak wat Hi-tea plak....Baaaiiii...

Wasalam semua...Muuuaaahhhhh syg korang muslimah2 sejati...Aminnn...

Tengah belek HP baru...Ahaksss..











Monday, September 15, 2014

.. Asam Pedas Daging ala-ala Melaka Campak-Campak Kekdahnya ..

Assaamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh.....Tabarakallah....

Sejak bergelar Full-time Housewife ni rajin pulak saya masak memasak ni....hehe ahamdulillah rasa sbb Mr Specky Diver tak cerewet bab makan...eventho dia org Nogori 9 tapi my hubby lalink ni tak la tekak Nogori yo kan...dia tekak masuk sume benda, Ex-Navy kan ahaks...so sonang la kojo den nak masak ari2...cuma one thing yang saya perasan, my hubby ni mmg tekak pedas..( yay kita serupo)...tekak ikan masin dan bukan tekak sambal belacan (lega sbb ceq maleh nak menumbok ari2)...saya suka juga sambal belacan tapi takde la gemar sgt...biase2 je...

Okes sebelum melalut banyak..sbnrnya nak share resepi asalkan boleh je...disebabkan blog ni bukan blog masak2...deko2....parenting....loving2 sgt...tapi kategori sume boleh...sumbat segalanya...untuk rujukan di masa depan...sbb follower pun xde...hahahaha....resepi ni tanya mak dan diejas secara campak2 oleh saya....simple dimple....

Resepi Asam Pedas Daging ala-ala Melaka Style..

ni mase dalam periuk

Bahan-bahan

- Daging ( if ade tetel ngan tulang lagi masyuukkk...)
- Serai ( ketuk2 manjeww giteww )
- Air asam jawa
- Asam keping ( optional je tau andai tak cukup masam )
- Daun limau purut
- Daun Kesum
- Bunga Kantan
- Tomato / Bendi / terung ( ikut suke tekak masing2 )

Bahan-bahan untuk kisar

- Cili kering
- Bawang merah
- Bawang putih
- Belacan sikit je
- Halia
- Kunyit hidup
- Jintan hitam + manis ( sikit sahaja nak amik rasa )
- serbuk lada hitam ( if ade ler )

Kekdah Masak lak

Tumis bahan yang dah blend tadi smpai garing atau naik bau semerbak harum.....masukkan daun kesum dan daging...tutup dulu dgn tudung periuk utk diorg beramah mesra dalam tu, bagi daging empuk ke....masukkan bunga kantan....

Masukkan air asam jawa....serai....daun limau purut...biar mendidih...make sure daging empuk ye...kemudian perasakan dengan garam ...serbuk perasa ke....dan leh tambah gula (if nak bagi balance rasa, masukkan sikit) - ni petua dalam rancangan My Kitchen Rules..hehe...masukkan sayuran yang korang nak dan try rasa,
kalau dah cukup masam dia, leh hidang...if x cukup masam dan kuah pun dah byk...leh tambah asam keping sikit....

Last but not least....tadaaaa siap utk dimakan.....

Sorry la pic ni mcm kaler old scool plak..
ni dr IG aku..

Sesape yang sesat ke blog ni untuk cari resepi simple ni...silakan....selamat mencuba

p/s - Suami saya kata sedap yeay....hihi dia bagi 9/10 bintang....ermmm lagi satu simpan kata nya...Lailahaillalah.....Syukur Alhamdulillah...















Thursday, September 4, 2014

.:: KAISON oh KAISON ::..

Assalamualaikum...Tabarakallah....
Pagi2 buta ni terasa nak update entry plak...hurrmmm skrg ni seiring dengan peningkatan usia, minat dan cara pun byk berubah...huhu lagi2 bila dah berumah tangga semula ni...arini nak update entry pasal deko2 rumah....

Since saya dah pun mencecah umur 30-an ni....mungkin kematangan dah berubah kot...InsyaAllah berubah ke arah yg lebih baik hopefully...sejak dah join group Deko Rumahku Syurgaku dekat FB, minat untuk mencantikkan rumah...menggubah bunga menggebu2 plak....hihi...dah nama pun perempuan....

Mase mude2 dulu minat ke arah gadget je lebih...laptop...smartphone....tablet....phewww....skrg dah lain plak....dan sekarang saya dah mengenali byk kedai2 utk deko2 umah ni yg harga berbaloi2....antaranya Daiso....Mr D.I.Y....Kaison....Home Deco....Romantika...GM Klang...IKEA....dan lain2 lah...even kedai RM 2 pun dah teraddicted ni....sanggup pegi menjamu mata haha....

Kaison ni tempat yang mmg best sesangat untuk org2 cam saya ni..murah dan cantik...kat KL ni cuma ade 2 outlet je Kaison ni...satu Festival City Setapak....satu lagi Paradigm Mall Kelana Jaya...tak silap sy menurut rakan2 deko yang lain...Kaison terbesar di Malaysia ni ade dekat Aeon Manjung Perak....sini wallpaper yang murah2 pun ade....semurah RM 19.90 utk 10 meter tak silap....jom jamu mata....

 seriusly cantik2 bunga kat sini...rambang mata den....
Ni Kaison Festival City Setapak KL..

 dah siap gubah pun ade....

 Untuk peminat English Deco pun ade selain dekat Romantika...

Ni Kaison dekat Paradigm Mall Kelana Jaya...KL...


 Hasil tangkapan dekat Kaison Paradigm Mall 3 hari lepas...
sebelum digubah....huhu

 Spek ni je tak rembat aritu....

Ni selepas digubah oleh tangan kayu saya..
First trial gubah ni...huhuhu buruk giteewww


Sebab skrg masih lagi menyewa so terbantut sket la harapan nak mendeko2 umah...hopefully dpt la umah sendiri dlm setahun dua ni...Aminnnn....boleh jadikan rumahku syurgaku...harapan aku satu je...selain dari mencantikkan setiap sudut..aku nak wujudkan sudut solat dan tazkirah kat umah...biar rumah berseri dgn amalan2 ibadat..InsyaAllah....blh beriktikaf dirumah je utk saya.....

Moga Allah permudahkan segalanya....Aminnnn...

p/s - Jom la serbu Kaison pasni....



try

click tau