**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Tuesday, June 30, 2015

..Puasa....Pregnancy??? Great Time :..




Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Alhamdulillah ..terima ksih Ya Allah kerana mengizinkan aku merasai pengalaman yg indah ini....Moga baby ku selamat hingga aku melahirkannya...Amin..

Last few weeks....

Isnin aritu dah pergi ke klinik pakar utk wat pengesahan kandungan...ikutkan LMP usia kandungan aku dah 6 minggu...tp sbbkan aku ovulated lambat so doktor ikut ukuran kantung yang baru berusia 5 minggu...

Alkisahnya, aku mula2 nak pergi ke Klinik Pakar di Subang Perdana, tp doktor plak xde..dan kitorg trs ke ke tmpt scan di sek 13 Shah Alam....disebabkan aku berpuasa dan pundi kencing aku kosong, jadi scan pun x nampak....sbb selalunya doktor akan suruh minum air utk penuhkan pundi baru diorg akan scan....tp ai is puasa kan....

Tak puas hati, aku ajak suami pergi Hospital Umra (Hospital Pakar Wanita) di sek 13 juga...Dr yg scan pun bgtau benda yang sama, tak nampak ape2 sbb pundi kencing kosong, so Dr suggest buat TVS ( Trans Vaginal Scan )...sbb Dr takut andai kandungan luar rahim....aku punya la sebak...sedih...dan rasa kecewa mase tu....hopefully baby aku tak menyorok...ye la dah menunggu lebih dari setahun...mother instinct membuak2 dan aku yakin anak aku still menyorok2 lagi..huhu 

Alhamdulillah lps je wat TVS, dr jmpa kantung baby aku yg berusia 5 minggu....kecik comey je dan terletak elok dalam rahim...legaaaa hati Allah je yang tau...according to Dr, normal utk kandungan yg berusia 5-6 minggu utk nmpak kantung je especially bg yang ber masalah irregular period sbb tak tau bila waktu conceive berlaku...

Doktor sarankan utk dtg lgi seminggu dua untuk scan lagi, mase tu insyaAllah dah blh nmpak baby n heartbeat, tapi andai berlaku sebarang pendarahan, trs je dtg ke hospital semula untuk check up...setakat ni Alhamdulillah xde sebarang pendarahan berlaku...cuma alahan aku dah makin teruk...nasi langsung tak blh telan....

Benda tu menyebabkan puasa aku dah 4 hari tinggal sbb kan alahan yg teruk....pastu aku tukar style...aku amik oat and susu anmum + kurma waktu sahur...dan berbuka elakkan makan nasi...lebihkan jus buah dan skrg asyik2 makan laksa....Alhamdulillah alahan aku makin berkurang..ni kira cukup je 7 minggu aku akan pg scan baby lagi...nak skodeng baby tgh buat ape lam perut...nyorok lagi or dah nak main cak kun cak ngan ummi and abbi dia..haha...

Moga semuanya selamat dan Moga Allah pelihara kami berdua dan baby dalam kandungan ku ini...aminnnn

Wednesday, June 17, 2015

..:: Ummi To Be - My Pregnancy ::.. (TTCian Journey)

ALHAMDULILLAH...

SYUKUR SYUKUR YA ALLAH...U listen our prayers...

First of all nak minta maaf entry ni x de tujuan utk mengguriskan hati TTCian yg lain...cuma sebagai satu coretan indah yang berlaku dalam hidup aku sebagai memori dan mungkin sedikit ilmu untuk dikongsi....

Even benda ni maybe kecil je utk sesetengah pihak tapi besar maknanya utk aku dan suami...sbb ni adelah kandungan pertama aku mean is my first baby tp anak ke-4 untuk suami aku...suami dah pun ade 3 anak dara dgn bekas isteri pertama...

TTC aku berlaku selama 1 tahun 5 bulan tapi 5 bulan yg terakhir ni je baru aku betul2 concentrate on this matter...sejak berkahwin 1 tahun 5 bulan lalu aku x pernah sekali pun lekat mengandung, tambah2 lps je kahwin, period aku cuma dtg 2 bulan pertama je., itu pun ting tong...dan seterusnya tak dtg langsung selama 9 bulan...mmg aku glabah sesangat tp mase tu aku pilih untuk berubat secara tradisional dulu..berurut...pergi perubatan Islam...minta org kiri kanan tlg doakan aku..org nak g mekah je mesti aku selitkan permintaan utk doakan aku agar mengandung. buah kurma nabi, buah zuriat dan lain2...sedihnya rasa bila suami dah mcm teringin sgt nak baby since anak2 dia duduk jauh ( duduk dengan bekas isteri)...


Dan lps je aku selesai dgn perubatan Islam aku dptkan nasihat pakar berkenaan dgn ketiadaan period selama 9 bulan...lama tuuu..,means aku tak ovulate lnsung dalam 9 bulan pertama pernikahan aku..such a bad experience..aku dapatkan rawatan di Mahkota Medical Centre dan doktor sahkan ade cyst dalam rahim dan rahim kiri aku sedikit membengkak cuma tak berbahaya dan akan hilang bila period aku kembali normal..jd doktor cuma bagi aku vitamin dan ubat turun period je, seandainya period aku turun 3 bulan berturut2 seperti biasa, baru aku akan dibekalkan dengan ubat subur..Alhamdulillah lps je consume ubat tu period aku turun...lega nya hanya Allah je yang tau..dengan bulan2 seterusnya period aku lancar..Allah menguji rupanya...

cukup je 3 bulan aku dptkan ubat subur untuk cuba mengandung dan doktor bekalkan clomid 100mg utk 1st cycle...at the same time aku beli satu alat yg dipanggil OPK (Ovulation Prediction Kits) untuk monitor hari aku betul2 subur...rupanya waktu subur aku lambat dan aku cuma detect waktu subur pada CD ke 22..mase tu mmg bed dancing every alternate day hahaha....


Seminggu lepas tu, aku dah rasa lain mcm...perut sebu tak mcm selalu...walaupun waktu period aku belum smpai, hati ni tak sabar nak cek, dan first cek naik 2 line yg sgt2 kabur...guna strip yg murah giler tu...

Tunjuk kat hubby, dia kata awal lagi ni smbil senyum2 dan kata aku dah pregnant...tp riangnya hati cuma Allah je yang tau....tak puas hati, aku pergi guardian beli 3 ;asi jenis yg mahal sket...


 Jenama Dip n Tell..nampak tak still kabur2 lagi

Zoom sket dalam cincin tu...
Time ni period aku pttnya lg 5 hari.....pastu aku google dan ade yg kata maybe Evaporated Line...so hampa kejap...tapi ttp x putus asa....esoknya cek lagi...

Brand Guardian...still 2 faint lines..tak mungkin evap line....

Then sabar menanti smpai due period betul2 sampai...dan aku test lagi sbb ade yg kata HCG akan naik if kita betul2 pregnant...

ni pagi2 subuh aku wat..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

 Jeng jeng makin terang..Alhamdulillah...
penantian ku kini hampir membuahkan hasil..
nape tangan aku hitam nau...

 nampak tak?


Senyum kambing hubby dan yg bawah tu aku wat mase petang..nak tgk dia merah pink tak even tak check waktu pagi..dan Allhamdulillah...merah pink ...

Nampak kegembiraan suami dan macamane dia manja kan aku...dan dia sempat hadiahkan aku sesuatu...

 susu ye tuan2 n puan2 sekalian...trs cam loya rasa... ahahaha
demi baby aku lalukan je la..

Dan hp vivo satu hihi as my 2nd phone..
sbbnya samsung s2 aku dia jual kat Nepal haha dan tinggal Oppo je...now dah ade 2 balik..Vivo n Oppo..Love them...

Terus mesej kat akak yg jual strip ni kat aku dan dia kata dah positif 5 weeks..next week br nak jumpa doktor utk scan...harap segalanya dipermudahkan...Amin...

Ikutkan byk produk yg aku cuba dalam TTC kali ni..tp next time la ye..sbb aku mengantuk...since skrg ni asyik mengantuk...loya2 dan pening2 pun menjengah..mengade kan...worst part is aku tak boleh minum kopi....asal minum je muntah..sedangkan i am coffee addicted...waaaa


Akhir kata doakan sy dan kandungan ni selamat...Moga Allah lindungi kami dan izinkan aku menjadi seorang Ummi....Aminnnn
















Thursday, June 4, 2015

..:: Paham Ke? Tak Paham Sila Jauhkan Diri..::..




Assalamualaikum....




Jangan diduga hati yang pernah retak dulu...serpihan demi serpihan kukutip...kelukaan yang pernah hadir tak akan dizinkan singgah lagi...

Pernah ku berpaling dan merana...jangan tersentak jika aku berpaling lagi....






Monday, June 1, 2015

.. : High Maintenance ??? So???

Assalamualaikum...

Skrg ni mood tgh malas yang teramat....kira pak belalang punya malas pun leh kalah...5 hari agaknya dapur aku tak berasap...makan main delivery or beli kat luar...nak kata masak tu...mmg ampun la...malas...ntah kenapa aku pun x sure...smpai suami aku goreng telur dadar sendiri la sbb bini dia punya malas mmg tahap melampau..kahkahkah...

baru2 ni je br mood memasak tu dtg balik...dan aku dah start masak blk utk lunch n dinner...ramai yg sedia maklum yg aku mmg suker giler memasak kat rumah....tp ntah kenapa mood blh hilang cam tu je...

Ok...cite ni pasal few weeks back...ade sorang minah ni sounds aku kot email...

"berniqab tak payah la nak high maintenance sangat"....bukan ade orang tgk pun dan membazir amalan syaitooonnnn"...

Aku macam...what!!! seriously???? why am I smell sumthing like jealous tone....hahaha, mulanya cam bengang juga..aku tanya dia ape yg sbb kan dia rasa aku ni high maintenace? part mane? baju? kasut? tudung? niqab? mane mane? aku bukan socialite pun..jauh sekali bajet retis...handbag aku...Original ade...cap petaling street pun ade...online ade...skali skala manja kan diri beli original yg harga riban..itupun SKALI SKALA...

Then after the conversation on email which aku tak kenal sape orgnya....rupanya pasal SK-11....kahkahkahkahkah..ketawa mcm nak mati je rasa..pasal Sk-11 je kot...mati2 aku ingat pasal ape...

high maintenance tengkorak betul...aku puas pikir..mane yg dia leh label aku camtu...baju2 aku bukan cap2 butik retis...uptown ade...pasaraya ade..pasar malam ade..butik pun yg murah2 je...sandal aku mostly Vern's and Bata...tudung2 aku mostly dr online and peniaga bazar yg tak penah cecah seratus pun rega...tak penah aku beli Ariani ke...fareeda ke sbb bukan style yg aku minat...rupanya sbb skin care set je..trs aku dilabel camtu..ape ke hal...bersepah org pakai SK-11 la der....ni dah jadi produk yg mampu milik nowadays...ADOOOYAI....

nanges belakang pintu jap sbb serius tak lawak...bila pikir blk ntah2 ni budak2 skola yg br nak up kot...sbb tu la sound aku cenggitu...yg aku ter emo plak psl tu..ape la..sama2 ting tong...

okbaiii...

try

click tau