**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Monday, July 8, 2013

:: Trip To Brunei - Business & Leisure Trip ::

Assalamualaikum...

Brunei - Unexpected treasure - The treasure you can't expected....

Hola all.... 

As a mention in my previous entry, last weekend I went to Brunei, first purpose is untuk urusan kerja la of coz kan...but by time mesti la amik kesempatan jenjalan negara orang..bila lagi kot...time keje la time travel...this time just explore Bandar Seri Begawan je la..hehe..kitorang pergi flight dari KL ke Brunei...company support all things, hotel..flight...foods...transport and all things hahaha..we all bawak diri jek

To be honest...my first expectation is, Brunei is one of the rich country with the small population, so mesti la Airport dia canggih, cantik tapi tak seperti yang diharapkan...okla sbb tgh renovate kan..so acceptable la...Dari segi pembangunan pulak, if comparing with Peninsular Malaysia maybe different..tp peacefull, yes there is the best place to choose...haha

Mmg aku terjatuh hati giler2 ngan Brunei, the environment yang peaceful... the weather yang nyaman even tough tengahari yang panas, tapi tak macam kat Malaysia...bila panas je cepat berpeluh dan melekit, Brunei different bcoz of panas tapi tak berpeluh...best sesangat...the good Islamic culture applied...cuma don't expected to see the shopping mall like in KL okeh...

Bahasa diorang macam Sarawak + Indo + Sabah kot..Kitani as kita, kita as awak, awda ( singkatan dari awang dayang ) as anda..byk lagi la...hahaha best dpt belajar...

The building plak semua tak tinggi, according to Kak Yatie ( Bruneian ), she was telling us yang The Brunei King mmg tak benarkan any building over the Kubbah Masjid, mesti rendah dari tu...seriously mmg hebat...banyak lagi kisah dan mostly Malaysian pun dah ramai yang alert pasal Brunei country ni...disebabkan Brunei ni kecik, dan kitorang cuma pergi Bandar Seri Begawan je, dalam sehari dah tau jalan2 kat situ..hahaha dah boleh register as Tour Guide..wakakaka

Jom layankan Pic je la....

 Hotel Jubilee - bilik kitorang

 Tab mandi bagai even hotel budget je kot..hahaha

 Kebersihan hotel ni mmg bagus la


 TV still style lama..haha tapi ok what dapat Astro..

 Bas pun still macam bas Bukit Kepong..hurmmm
no wonder la kan sbb sana mostly ade kereta sendiri, canggih2 lak tu..jeles!!!

 Target pic ni kat jam tu, hadiah dari Sultan pertama dari Malaysia
Wallahualam

 Makam Raja Ayang...

 In front of Yayasan Sultanah Bolkiah Mall
cantik macam kat Lumut Perak, eh takde kena mengena..huhu

 Nmpak tak Masjid tu..yang menjadi Famous Landmark utk Brunei..
sorry pic tak clear..

Credit to google...Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin
Kubah dia plated Gold okes...cantik sesangat

 Dari jauh tu adelah Kampung Ayer

 Teksi air ( water taxi )

 Ni landmark depan waterfront...

 Dari jauh Kampung Ayer, tapi x pandai zoom kamera..ahahahha

Kampung Ayer - credit to google again...

Me and Azie depan Istana Nurul Iman ( muka tak leh blah sbb tak mandi )
tetiba ade orang ajak jenjalan...bley!!!
nape nampak cam pregnant...hampehhhhh....

 Masjid Jamek Brunei..

 Cantik giler 


 Plated gold tau kubah dia...

 View malam mmg sangat cantik sini...

 Beg shopping hadiah Kak Yati sbb Saturday is day without plastic..hoho

 View at 6.30 am from my room, nyaman abis...

weather mmg tersangat nice...Rinduuuuuu...

 My 1st menu mase smpai Brunei..Lemon Chicken Rice..
manis masam, bukan selera saya...

 Azie 1st menu, Butter Chicken Rice, not bad tapi bukan taste dia gak..

 Nasi goreng seafood, order from room service.. rasa out...

 Nasi goreng kampung, ordered from room service also..
rasa out...

 Our helper a.k.a tour guide Haji Latif yang sempoi giler...

 Ni nama dia ''Ambuyat '', the Origin Traditional Brunei Food
at 1st tak leh masuk tekak sebab kena telan trs tapi lama2 cam sedap plak..
huhu Kak Yatie and Haji Roni belanja..thanks akak....

 Azie men demokan cara nak makan..hekhekhek...

 Daging masak ape tak sure, tapi sedap giler...

 Pakis Goreng very nice..

 Lalap Daging...sedap melampau okes..

 Kanji or starch ( the main course makan ngan lauk pauk tadi )

 Sayur yang ada, basicly Kak Yatie kata lauk pauk banyak, 
depends on nak makan camane....
 Makan ni kena sharing kata Kak Yatie and Haji Roni..
mmg best la diorang ni...

 Makan ni mmg sharing sbb tu best...diorang plak sporting..
best we knows about Bruneian people...

Bergambar kenangan dengan Kak Yatie, Haji Roni and family.

They are local Bruneian and they extremely nice people..so I assumed all the Bruneian is nice as them....

Based on story Kak Yatie and her husband Haji Roni, menurut orang tua2 kata, kalau tetamu datang dan teringin nak makan Ambuyat, so diorang kena sediakan..If tak tetamu akan kempunan dan tak bagus utk diorg..hehe...

 nite view....

 MasyaAllah...

 Like the environtment..

 In front of Art Gallery...

 Kianggeh Street...tulisan jawi sini compulsory okeh....great to know...


 Kuih Pasong...Not bad....

 Yeay our plane comin....time to go....

 bye-bye Brunei....

 View from plane - sedey plak time ni...

 ermmmm....

 Makan dulu dalam plane....

 Lamb Kathi Kebab...nice and cheap...

Di awan biru sudah bah...kitani mau pulang ke Malaysia baaa....

Abis...as a conclusion...I like Brunei more than Singapore..last time pergi Singapore..mmg tak snap banyak pic sbb balik hari sepasal....satu lagi tak de byk beza dari KL..sama je...

Brunei...always nice...food sedap ( certain yang tak masuk tekak sebab beras dia cam pulut sket dan tak pedas!!! )...Bruneian people also nice and friendly, warak juga...negara kaya tapi humble....great applied Islamic Rules and environment... so everything nice...for those yang nak shopping..bergumbira or enjoy tu mmg tak sesuai utk pergi Brunei...but for those yang nak ketenangan dan jauh dari stress kota mcm KL ni...Brunei is one of the best place to go....City in Village...tamat sudahhh bah....

p/s -Entah kenapa hati terkesan kat Brunei..maybe diorg fully apply the Islamic country kot...that's why I am fallen love with their country....nice people as well.....feeling wonderful <------status FB arini...hahaha












try

click tau