**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Tuesday, August 19, 2014

..:: Gadget Review : OPPO R1 berbaloi ke tak??? ::..

Assalamualaikum dan Tabarakallah....

I suppose to post pasal penerimaan orang keliling since saya mengenakan niqab, tapi macam belum diizinkan Allah je utk buat entry tu...so "hold" kejap entry tu for a moment...

So untuk ari ni saya ingat nak wat review pasal brand gadget yang kira latest juga la di Malaysia...sebab still ade orang yang macam tak kenal.....iaitu OPPO....kira dialog2 kat bawah ni slalu gak jadi halwa telinga kan...hehe benda normal la bila satu benda baru nak bertapak dalam market Malaysia....

"Ape?? Oppo??? tak penah dgr pun brand tu...China kot???"

"Oppo ni mcm brand2 murah HP China yang lain tu kan...???"

"Untuk budak2 main game leh la beli Oppo ni...China brand je kot ...."

Hehe tipikal betul brand China dengan barang2 tak berkualiti dan seswai utk budak2 aje...


 Pandangan belakang dia....

pandangan depan..abaikan si tudung biru itu...

Ok lah sebenarnya Oppo ni mmg brand China...if sape slalu tgk Buletin utama tu leh la tgk commercial break pasal Oppo....tp yang dlm adverts tu Oppo Find 7....yg saya nak review ni cuma Oppo R1.

Dulu saya pun jarang2 dgr pasal Oppo ni, tp since keluar kat TV....pastu dekat mana2 kedai gadget pun ade pasal Oppo dan harga dia more cheaper than harga Samsung...Iphone tapi specs better Oppo lagi...so saya n suami pun mula la search info pasal Oppo ni...rupanya dia bukan lah brand2 copy mcm china set yang lain...tp dia datang dengan specs tinggi dan setanding dgn Samsung n Iphone....maybe much more better than both brand...I guess....memandangkan kitorg mmg tgh mencari HP baru ...so nak la sedondon giteww...

nipis je kan...

Oppo ni brand from Beijing China which diorg yang keluarkan Colos OS (based on android) sendiri...

One more thing dia ade Apps gesture yg mane kita boleh lukis sendiri gesture yg kita nak kat screen macam double tap utk onkan screen, lukis V utk ke flashlight dan lukis O utk ke camera...seriously best..hihi (sape yg pakai Oppo mesti tau ape yg sy repekkan kat sini)..

 Casing mestilah pink untuk menunjukkan keperempuanan si pemakai..hihi

Setelah dipakaikan baju pink

Oppo R1 ni pakai sistem built in battery...yang mana kita tak boleh nak keluarkan bateri dia...tapi bateri style ni tahan lama comparing to bateri style yg biasa tu....cuma tak best nye, if rosak kena hantar ke service centre dia la...



Bila orang call je, R1 ni leh setkan, just dekatkan dgn telinga...dia akan automatik jawab call tu....

Camera pulak will capture even in the dark with the same color of situation....camera belakang 8mp dan depan 5mp....bila tangkap gambar waktu malam pun tetap clear dan cun sesangat....camera depan dilengkapi dengan Blue Glass Filter utk bagi resolusi yang lebih baik bila selfie....Dual sim card lagi....tapi pakai satu je...


OPPO R1 Quick Specs
  • Display Size: 5 inch IPS LCD, 1280 X 720 resolution, 294 PPI
  • Processor: 1.3 GHz MT6582 Quad Core Processor with Mali 400 GPU
  • RAM: 1 GB
  • Software Version: Color OS based on Android 4.2 (Jelly Bean)
  • Camera: 8 MP AF camera with Dual LED flash, with Rotating Lens
  • Secondary Camera: 5 MP camera capable of HD video recording
  • Internal Storage: 16 GB
  • External Storage: No
  • Battery: 2410 mAh battery Lithium Ion
  • Connectivity: 3G, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0 with A2DP, aGPS, 3.5mm audio jack, FM Radio
  • Others: Dual SIM – No, LED Indicator – Yes
  • Sensors: Accelerometer, gyro, proximity





Oppo R1 ni sebenarnya hadiah besday yg ke 30an dari suami...dia hadiahkan pun sbb handset lama Samsung Advance tu dah lain macam je lagging...sayang sgt kat Samsung tu sbb hadiah dari adik tersayang...dan still pakai Samsung tu sbb dia masih ok lagi...suami pun rembat Oppo juga nak bagi sedondon kan,...tp dia amik Oppo Find 7A...sy x minat yg tu sbb screen dia besau nau...

So far pakai Oppo ni mmg best comparing to Samsung, screen dia lebih sensitif dan cantik...

For those yang plan nak cr handset baru, leh la consider Oppo dlm list korang k sbb berbaloi beli dengan harga yang ditawarkan....mmg terbaik la...Alhamdulillah lepas ni boleh gunakan camera phone ni untuk blogshop sy...Moga rezeki adik dan suami sy makin bertambah2...Ameeennn....













Wednesday, August 13, 2014

.. Kenapa Aku BerNiqab Secara Drastik...

Assalamualaikum dan Tusbihu 'alal khair ( good night ) .....

Lama betul saya dah tak update ape2 cerita dlm blog ni...selain dari idea yg dtg mencurah2 tapi jari jemari i macam segan2 je nak menulis....

Sejak aku dah ber''HIJRAH'' dari segi penampilan...ramai pulak kawan2 yang inbox FB aku dan wassap nak tahu KENAPA???? Ape yang merubah aku....siapakah yang merubah aku...dan bla bla bla....ade yang menyokong terutamanya mak abah aku...dan ade juga yang mencebik...yang paling aku sedih bila ade yang sound aku "nak tengok bape lama ko leh tahan berpurdah/niqab ni hahahaha'' gelak jahat okeh....

Terasa hati??? of course la kan sbb aku ni manusia biasa yang tak perfect..ade hati dan perasaan...ok stop emo emo...kat bawah ni aku akan terangkan sebab2nya...cuma aku nak orang tahu nilai sekeping kain kecil ini adalah besar andai niat kita LILLAHITA'ALA....

Soalan 1 - Kau dah fully berniqab ke? or saje2 ikut trend?

Ye saya dah fully berniqab dan dalam penilaian saya 'fully' itu tidak mewajibkan saya utk berniqab sepanjang masa, tapi sy akan tanggalkan niqab andai ade keadaan yang memaksa saya mematuhi peraturan seperti bekerja atau melancong ke negara2 yang bkn Islamik ( untuk elakkan masalah yang berbangkit )..if ade yang pikir saya sekadar ikut trend...jangan salah paham...saya ade sebab kenapa sy berniqab dan niat sy cuma satu..iaitu Allah....biarlah Allah yang menilai hati sy....tak sy nafikan, mungkin disebabkan saya bukan lah berasal dari background Islamic sangat..saya seorang yang biasa2 je...ilmu saya terlalu sedikit dan saya masih lagi memperbaiki dan menambah pengetahuan saya...malah saya adelah wanita yang terlalu banyak dosa di masa lalu...tapi itu bukan halangan utk sy laksanakan sunnah para isteri Nabi ini....

Kenapa saya berpendapat seperti diatas...or maybe setengah org akan cakap on off ni akan mencacatkan istiqomah...mungkin ade benarnya...mungkin tidak..biarlah Allah yang menilai...saya memegang kepada berniqab kerana mengikut sunnah...(pemakaian para isteri dan anak2 Nabi Jujungan kita Nabi Muhammad S.A.W...dan sesetengah individu mengamalkan dengan berpegang kepada pendapat ianya wajib..terpulang kepada individu...

Bab hukum purdah ni bolehlah ke blog saudari Puteri, ade serba sedikit info tentang hukum nya 
Klik SINI....(credit to Saudari, moga Ilmu dapat dimanfaafaatkan bersama )...

Soalan 2 - Apa yang mendorong awak untuk berniqab ?

Soalan ni mmg agak menyentuh hati saya sedikit..saya akui saya seorang yang lalai dengan perintah Allah sebelum ini..mmg saya menjaga solat lima waktu....berhijab..tapi hati sy masih cintakan dunia melebihi segalanya...sy kejar barang2 berjenama....berhijab ikut fesyen tanpa hiraukan sempurnakah aurat saya ditutup.....kurang menjaga batas pergaulan dengan rakan2 sekerja lelaki..Allahuakbar...jahatnya saya...akhlak saya mmg buruk....Allahurobbi....terima kasih Allah kerana telah menjentik hati ini dgn kasih sayangMu....

Segalanya bermula saat saya kehilangan arwah akak saya..sedihnya bukan kepalang...marah saya dgn diri sendiri kerana tak pernah menghargai beliau...Ya Allah kau cucurilah rahmatmu keatas arwah kakakku...Aminnn...segala benda yang pernah sy kejar menjadi tidak berharga, handbag COACH..GUESS..CHANEL menjadi hilang nilainya dihati saya...ssh nak mengikhlaskan diri yang Allah dan menjemput arwah pulang...bila saya terbaca di FB tentang ''SEGALA YANG TIDAK BERHARGA DIKUBUR ADALAH TIDAK BERHARGA DIDUNIA''...terfikir sejenak...segala yang saya kejar didunia tak akan saya bawa kedalam kubur...arwah pergi tinggalkan semuanya...anak2 nya...rumah...harta benda dan segalanya...sayunya hati dan segala kealpaan saya terhadap Islam datang bertubi2...menyesal sungguh saya dgn keadaan diri saya yang hina...saya angkuh dgn Allah sedangkan saya hidup dgn nikmat dariNya....

Allah Allah Allah...perlahan2 saya buka kembali Quran yang dah lama tak disentuh...merangkak2 saya membaca semula....bodohnya diri ini...saya mula menjaga aurat saya, solat saya, pergaulan saya takut2 Malaikat Maut sedang memerhatikan saya..perlahan2 sya mendekatkan diri dgn ilmu2 Allah....mula mencari2 diri sendiri...kemudian timbul dalam hati untuk mengamalkan sunnah2 Nabi kita....slow2 saya minta suami berjubah...solat berjemaah....memakai wangi wangian....saya suka tengok...saya juga amalkan cara2 Nabi Muhammad dalam kehidupan saya...alhamdulillah hati makin tenang....saya lupakan terus segala benda2 dunia yang pernah sy kejar satu waktu dulu......saya mula cari2 jubah-jubah muslimah utk dibeli..saya sedekahkan baju2 yang agak ketat kepada anak saudara saya yang kurus (bila dia pakai jadi tutup aurat sempurna sbb beliau kurus huhuhu)...

Masuk Ramadhan 2014...saya lebih menghargai bulan yang mulia itu...cuba beramal setakat yang saya mampu...kumpul ilmu sedikit-sedikit.....ramadhan yang lalu berlalu tanpa ade terkesan dihati saya sedikit pun...ruginya jadi diri ini....saya tekad utk tidak mensia2kan Ramadhan ini....mungkin ini Ramadhan terakhirku....lama2 saya menyimpan tekad utk berniqab....saya minta izin suami...mulanya suami agak berat utk membenarkan kerana takut saya tidak beriistiqomah...Akhirnya suami saya kata..andai Allah mengkehendaki sesuatu, InsyaAllah perkara itu akan berlaku...niat itu saya simpankan aja...mungkin benar kata suami....saya serahkan pada Allah urusan dan niat saya itu....mungkin saya akan berniqab selepas balik dari UMrah...(tarikh x tentu lagi pun...baru niat je nak Umrah )

Sampai nak dekat raya Aidilfitri...dekat Tesco Sungai Petani Selatan.....saya jalan2 cari jubah utk baju raya, saya dah tekad nak ubah cara berpakaian dan jubah adalah pilihan terbaik...saya suka jubah hitam..tapi suami suka saya ade koleksi jubah pelbagai warna....dalam pusing2 cari jubah abah ngan suami...tgh je suami ngan abah try2 jubah lelaki..saya terpandang satu kain kecil (niqab) tergantung kat tepi...saya just tengok je la...smpai masa suami nak bayar...saya trs smbar satu half niqab hitam dan pas kat suami...dia pun amik bayar....smpai umah sy just try2 je...bila suami..mak...abah sume mcm bg galakan...sy tekad nak kenakan niqab bermula pada 1 Syawal 2014....biarlah ape pun org nak kata..sy janji akan tahan telinga...Alhmadulillah saya berjaya juga dengan imej baru...moga2 saya trs istiqomah..Doakan saya....

Kebaikan yang saya dapat bila saya mengenakan niqab ni..Allahurobbi..besar rahmatnya...rasa terlindung dan selamat..perasaannya Subhanallah.....bila dulu saya berhijab tapi pakaian mungkin tak seberapa sempurna dalam syariat...bila berniqab ini..saya dah mula menjaga bab aurat saya..dgn ipar duai...ajnabi...saya mula pakai sarung lengan bila lengan baju besar...stokin..dan bila nak solat ditempat yang ade org ramai..kadang2 sy tak perlukan telekung sbb pakaian saya dah cukup menutup...besar rahmatnya..Alhamdulillah...satu lagi, dulu bab bersalaman dengan bkn mahram seperti ipar duai dan saudara lelaki sebelah suami, dulu ssh nak elakkan sbb org hulurkan tgn...saya tahu itu haram tp utk jaga hati pakcik2 tu,  sy ttp hulurkan tgn...tp kini aalhamdulillah....lepas je berniqab..automatik saudara lelaki suami takde dah yang hulur tangan nak bersalam..selamat....beza perasaan bila Allah dah pelihara kita....

Next entry saya akan ceritakan penerimaan orang sekeliling...keluarga mertua dan kawan2 saya plak...InshaAllah....dugaan berniqab ini besar..tapi benar kata suami..andai Allah menghendaki sesuatu perkara...kita akan secara automatik akan kuat dengan segala dugaan....ade yang menyokong dan ade yang mencemuh..tahankan aja setakat ni..moga Allah kurniakan ketabahan dalam istiqomah ini...

P/s - saya sedang dalam usaha utk remove gambar2 lama saya baik didalam blog atau pun lama sosial lain..andai ternampak lagi..jgn salah sangka....saya mohon anda2 semua berhusnudzon dgn saya...Jazakallah khair....Wasalam....




try

click tau