**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Tuesday, August 19, 2014

..:: Gadget Review : OPPO R1 berbaloi ke tak??? ::..

Assalamualaikum dan Tabarakallah....

I suppose to post pasal penerimaan orang keliling since saya mengenakan niqab, tapi macam belum diizinkan Allah je utk buat entry tu...so "hold" kejap entry tu for a moment...

So untuk ari ni saya ingat nak wat review pasal brand gadget yang kira latest juga la di Malaysia...sebab still ade orang yang macam tak kenal.....iaitu OPPO....kira dialog2 kat bawah ni slalu gak jadi halwa telinga kan...hehe benda normal la bila satu benda baru nak bertapak dalam market Malaysia....

"Ape?? Oppo??? tak penah dgr pun brand tu...China kot???"

"Oppo ni mcm brand2 murah HP China yang lain tu kan...???"

"Untuk budak2 main game leh la beli Oppo ni...China brand je kot ...."

Hehe tipikal betul brand China dengan barang2 tak berkualiti dan seswai utk budak2 aje...


 Pandangan belakang dia....

pandangan depan..abaikan si tudung biru itu...

Ok lah sebenarnya Oppo ni mmg brand China...if sape slalu tgk Buletin utama tu leh la tgk commercial break pasal Oppo....tp yang dlm adverts tu Oppo Find 7....yg saya nak review ni cuma Oppo R1.

Dulu saya pun jarang2 dgr pasal Oppo ni, tp since keluar kat TV....pastu dekat mana2 kedai gadget pun ade pasal Oppo dan harga dia more cheaper than harga Samsung...Iphone tapi specs better Oppo lagi...so saya n suami pun mula la search info pasal Oppo ni...rupanya dia bukan lah brand2 copy mcm china set yang lain...tp dia datang dengan specs tinggi dan setanding dgn Samsung n Iphone....maybe much more better than both brand...I guess....memandangkan kitorg mmg tgh mencari HP baru ...so nak la sedondon giteww...

nipis je kan...

Oppo ni brand from Beijing China which diorg yang keluarkan Colos OS (based on android) sendiri...

One more thing dia ade Apps gesture yg mane kita boleh lukis sendiri gesture yg kita nak kat screen macam double tap utk onkan screen, lukis V utk ke flashlight dan lukis O utk ke camera...seriously best..hihi (sape yg pakai Oppo mesti tau ape yg sy repekkan kat sini)..

 Casing mestilah pink untuk menunjukkan keperempuanan si pemakai..hihi

Setelah dipakaikan baju pink

Oppo R1 ni pakai sistem built in battery...yang mana kita tak boleh nak keluarkan bateri dia...tapi bateri style ni tahan lama comparing to bateri style yg biasa tu....cuma tak best nye, if rosak kena hantar ke service centre dia la...



Bila orang call je, R1 ni leh setkan, just dekatkan dgn telinga...dia akan automatik jawab call tu....

Camera pulak will capture even in the dark with the same color of situation....camera belakang 8mp dan depan 5mp....bila tangkap gambar waktu malam pun tetap clear dan cun sesangat....camera depan dilengkapi dengan Blue Glass Filter utk bagi resolusi yang lebih baik bila selfie....Dual sim card lagi....tapi pakai satu je...


OPPO R1 Quick Specs
  • Display Size: 5 inch IPS LCD, 1280 X 720 resolution, 294 PPI
  • Processor: 1.3 GHz MT6582 Quad Core Processor with Mali 400 GPU
  • RAM: 1 GB
  • Software Version: Color OS based on Android 4.2 (Jelly Bean)
  • Camera: 8 MP AF camera with Dual LED flash, with Rotating Lens
  • Secondary Camera: 5 MP camera capable of HD video recording
  • Internal Storage: 16 GB
  • External Storage: No
  • Battery: 2410 mAh battery Lithium Ion
  • Connectivity: 3G, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0 with A2DP, aGPS, 3.5mm audio jack, FM Radio
  • Others: Dual SIM – No, LED Indicator – Yes
  • Sensors: Accelerometer, gyro, proximity





Oppo R1 ni sebenarnya hadiah besday yg ke 30an dari suami...dia hadiahkan pun sbb handset lama Samsung Advance tu dah lain macam je lagging...sayang sgt kat Samsung tu sbb hadiah dari adik tersayang...dan still pakai Samsung tu sbb dia masih ok lagi...suami pun rembat Oppo juga nak bagi sedondon kan,...tp dia amik Oppo Find 7A...sy x minat yg tu sbb screen dia besau nau...

So far pakai Oppo ni mmg best comparing to Samsung, screen dia lebih sensitif dan cantik...

For those yang plan nak cr handset baru, leh la consider Oppo dlm list korang k sbb berbaloi beli dengan harga yang ditawarkan....mmg terbaik la...Alhamdulillah lepas ni boleh gunakan camera phone ni untuk blogshop sy...Moga rezeki adik dan suami sy makin bertambah2...Ameeennn....













No comments:

try

click tau