**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Tuesday, July 21, 2015

..:: Kisah Raya Aidilfitri, Antara Gembira dan Sedih ::..



Assalamualaikum...

lama tol tajuk entry ni tersimpan dalam draft ni, tak tau smada nak publish atau tak...start je nak menaip..otak jadi tepu...beku...ni dah ok sket gamaknya...

Kisah Raya...

Tahun ni raya Aidilfitri aku sambut di rumah mertua di Kuala Pilah...best juga bila beraya di kampung halaman orang lain...byk benda aku belajar tentang culture keluarga suami aku...tak la byk sgt beza nye...cuma ade la sikit2...kebetulan raya kali ini aku masih lagi dlm keadaan mabuk..so membantu seadanya je, ziarah raya rumah saudara mara pun cuma beberapa buah rumah je aku mampu pergi..selebihnya cuma rest kat umah sbb badan aku dah lembik semacam...makan kat umah orang ni, rumah tu juga aku muntah2...huhuhu malu tol...tp apekan daya...

Kegembiraan...

Rasanya ramai dah sedia malum, raya tahun ni merupakan satu kegembiraan buat aku n suami sbb bakal menimang cahaya mata sulung kami...Alhamdulillah aku disahkan mengandung sebelum bulan puasa..dan aktiviti uwek uwek pun bermula..alahan jgn cite la...dr nasi...memasak...daging..sotong...udang..dan yang terbaru aku tak blh telan ikan....tgk je ikan seketul2 tu, automatik lutut aku jadi lemah dan perut aku menggelodak...anak oo anak...ummi turutkan aje kemahuan kamu sayang....

Bila tahu ye yang aku bakal menjadi ibu, hati ini mmg riang seriang riangnya....tak dapat bygkan bagaimana perasaan bila mengetahui aku kemana sahaja dengan zuriat ku di dalam rahim kini...Allahuakbar..indah perasaan itu...Terima kasih Allah atas nikmatmu ini...

Kesedihan...

Sedih...kerana ini tahun kedua aku beraya tanpa arwah akak ku disisi....segalanye menggamit kenangan silam..betapa aku merindui arwah...bertambah sedih bila kenangkan kedua ibu bapaku cuma beraya bersama adik ku yang bongsu..beraya bertiga sahaja kerana giliran tahun ini aku di Pilah dan abang sulung ku di Johor...raya tahun ni agak muram bagi aku...mungkin aku terlalu dimanjakan oleh keluarga ku...demi Allah aku sygkan keluarga ku....bukan bermakna aku tak menyayangi keluarga mertua ku...tp kemesraan yang terjalin tidaklah sedalam kemesraan kami..yaaa aku habiskan puluh tahun bersama keluarga ku...kini belajar menerima aku juga punya keluarga baru...

Syukur bila bulan lepas dapat berkumpul satu family di Shah Alam...terlalu bermakna utk aku....

p/s - buat zuriatku ini..terima kasih kerana membahagiakan ummi...walau kamu masih lagi di dalam rahim ini...kehadiran mu kini amat ummi nantikan...Ummi doakan kamu menjadi anak yang soleh/solehah..moga Ummi diberi peluang utk bertarung nyawa melahirkan kamu....menyusukan kamu dan mendidik kamu menjadi manusia yang diredhai Allah....terima kasih bayi ku....terima kasih Allah...




Wednesday, July 8, 2015

.. Ujian Yang Menyapa ..



Assalamualaikum...

Helaian demi helaian  halaman Quran aku selak...mencari kekuatan diri saat ujian melanda...jiwaku yang remuk dan hancur hanya Allah yang tahu...ingin kukutip kepingan hati itu...bawanya didalam genggaman ini dan pergi menghadap Ilahi memohon kasih sayangnya...

Walau aku hanya manusia biasa..aku punya hati dan perasaan...sedihnya hati bila disisihkan....dipandang hina tanpa arah...dimana salahku?? terangkan padaku???

Skali lagi ingin aku tegaskan , aku hanya hamba Allah yang lemah dalam menilai hidup...lemah dalam menghambakan diri padaNya...bila disapa ujian...aku terdampar lesu ibarat dihimpit serpihan kaca yang tak mampu aku alihkan....kenapa semua menunding jari padaku...tidak kah kalian sudi menerawang ke dalam hidup ku....bagaimana harus aku hadapi kehidupan ini tanpa cacian dan nista dari kalian....

Aku tak sempurna sebagai hambanya tapi aku ingin sekali menjadi yang lebih baik..salah kah aku...kenali aku...dekati aku...baru kalian sedar siapa aku....


Ku sedar kini aku tersilap percaturan...harus ku takuti ahli keluarga dan sahabat yang lebih tajam lidahnya dalam membenamkan diriku berbanding musuh yang menyerang...tiada kata yang ingin kutitipkan..Moga kalian diberikan hidayah Allah..dibuka kan pintu hati agar tidak sentiasa prasangka buruk pada keluarga sendiri....

Allah Maha Mengerti....Aku biarkan diriku dinilai Allah...bukan dinilai kalian....busuknya mulut kalian...busuk lagi hati kalian..ingat Allah itu sentiasa ada....

Suamiku, moga kau tabah dalam mengharungi kehidupan yang mencabar ini...hanya ibumu yang memahami dirimu..InsyaAllah ibumu sentiasa merahmati kita...ibumu adalh ibu mertuaku yang aku hormati dan sayangi....terima kasih ibu mertuaku kerana sentiasa menyokong kami suami isteri dan terima kasih atas setiap ingatan yang dititpkan...moga Allah panjangkan usia mu dan merahmati mu selalu...Amin...


Thursday, July 2, 2015

..:: 7 Weeks Pregnancy ::..



Alhadulillah...

Syukur yang teramat, blog ni dah macam blog pregnancy plak aku asa...maaf andai yang terasa, aku sekadar berkongsi cerita dan sedikit sebanyak pengalaman...aku dah menanti terlalu lama rasanya utk menjadi seorang ibu...dan Allah makbulkan doa ku...

Hakikatnya aku nak coretkan kenangan indah yang Allah kurniakan ini dkt page aku utk diriku sendiri...Kami suami isteri panggil ini ialah rezeki Ramadhan....

Sejak dari mula berkahwin aku slalu juga buat UPT dan selalu kecewa bila result yang diperoleh ade lah negative...pernah hati kecilku terdetik..."mungkin tiada rezeki aku nak tgk line UPT ni jadi 2 line...Hurmmm Allah tau kekecewaan aku"...

Tp aku tak nak give up...try and error...try again..try again...finally Allah gave me this feeling...to knowing that tiny dot inside my tummy is my future baby...Alhamdulillah...hari ini aku pergi semula ke Umra Medical Centre untuk nak scan lagi kali kedua...dlm hati tak putus berdoa minta baby aku tunjukkan la diri dia...Mr Habibi plak asyik je usap perut aku dan pujuk baby supaya tak menyorok...takut risau semua ada....Alhamdulillah kali ni aku tak berpuasa dan aku mmg penuhkan pundi kencing aku utk senang baby nak nampak...sekali lagi Dr tgk dan kata kantung membesar dengan cantik cuma tak nampak fetus or janin dalam kantung....Hati aku Allah je yang tahu, tak mungkin kantung kosong sbb aku alami alahan yang blh tahan teruk...Dr suggest utk TVS again ( Trans Vaginal Scan ) untuk imej yang lebih accurate and clear...aku setuju dan kosongkan pundi kencing dulu..huhuhu..

Dan Lega hati bila nampak dengan jelas selaki kantung aku dan baby skali...malah boleh dengar jantung dia berbunyi - Heart Beat dengan clear...Allahukbar....perasaan aku sgt indah..Mr habibi asyik tersenyum tgk aku...aku tau dia bahagia saat itu...


Itu la baby in making huhuhu...dlm kantung tu baby aku...bila Dr ukur baby tu dan Dr bgtau kandungan aku ikutkan ukuran fetus dan pun 7 weeks....pening gak aku pikir...tp bila Dr bgtau baby tu membesar dgn sht dan heart beat pun ok...Legaaaaaa....ni aku nak simpan wat kenangan...Baby in tummy...Merbesar dgn sihat ye sayang...jadi anak yg soleh/solehah..Ummi n Abbi menanti dengan sabar...

Next appointment lagi 2 minggu...yeahuuuu....Doakan segalanya selamat...

Ni cite obsesi terbaru aku plak...since dah tau aku preggy, aku ade satu habit selalu buat UPT...seminggu dalam dua 3 kali...nak kata aku ni paranoid pun blh gak la sbb aku nak tgk line tu naik dua dgn clear dan pekat....tak puas hati lagi...aku beli plak UPT Clearblue Digital haha...

Jom layan pic...






Ni baru sikit...ade lagi yang aku siap buat koleksi...sbb aku order UPT banyak gila....ingat pasni nak stop la habit ni...mcm mereng plak aku asa...ahahahahah...maybe sbb aku dah lama tertunggu kot...
Ya Allah aku mohon Kau lindungi lah kandungan ku hingga aku selamat melahirkannya dan membesarkannya...Kurniakan tubuh badan yang sihat dan cerdas mentalnya Ya Allah...Moga anakku jadi anak yg soleh/solehah ...Amin....buat Mr Habibi ...I love you so much...and thanks coz u make my day everyday....setiap impian sy abg tunaikan....sy nak jadi raja sehari...abg tunaikan...sy nak jadi ibu...abg tunaikan..dgn izin Allah...

try

click tau