**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Saturday, October 20, 2012

..:: Kisah Segelas Susu ::..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...


Arini aku nak copy paste satu cite yg agak touching...maybe ade antara korang yg penah baca kisah ni n maybe yg x penah...copy dr group Chainz of Frenz kat email aku...teringat cite Pay It Forward...ermmm


BASED ON TRUE STORY....

Kisah segelas susu yang penuh pengajaran


Sudah beberapa jam si pengembara berjalan kaki memerhatikan pemandangan indah musim bunga di kawasan perkampungan itu. Bunga-bungaan sedang mekar, unggas dan serangga yang berterbangan ke sana dan serata halaman rumah yang cantik dihiasi kuntuman bunga amat menarik perhatian pengembara muda itu.
Tetapi perjalanan yang jauh dan matahari yang sedang terik menyebabkan pemuda yang cintakan keindahan alam itu mula berasa letih. Tekaknya kering, sedangkan pengembaraannya masih panjang lagi.

Lantas pemuda itu memutuskan untuk pergi ke sebuah rumah kecil di sebuah ladang di tepi jalan yang sedang disusurinya itu. Seorang budak perempuan membuka pintu rumah yang diketuknya tadi. Wajahnya comel.
Pemuda itu menceritakan yang dirinya kehausan, dia berharap budak perempuan itu dapat memberikannya segelas air. Budak perempuan itu bergegas ke dapur dan sebentar kemudian kembali mendapatkan pemuda tersebut.
Dia bukan membawa segelas air, sebaliknya segelas susu kerana dia tahu pemuda tersebut bukan sekadar dahaga tetapi juga memerlukan tenaga untuk meneruskan pengembaraannya.

“Berapa harga susu ini?” tanya pemuda itu selepas menghabiskan susu tersebut.
 
 
Jawab budak perempuan itu, “Oh, percuma! Tak perlu bayar. Emak dan ayah telah mengajar saya supaya jangan meminta sebarang balasan terhadap apa juga kebaikan yang kita lakukan”

 
Pengembara muda itu tersentuh hati dengan jawapan tersebut. “Kalau begitu, saya hanya dapat mengucapkan terima kasih sahaja,”kata pemuda tersebut, disambut oleh budak perempuan itu dengan senyuman dan anggukan.
 
Sifat mulia budak perempuan itu memberikan kesan yang mendalam kepada pemuda yang berkenaan. Kejujuran budak itu dan keengganannya menerima sebarang bayaran, walaupun dirinya sendiri miskin, sering saja bermain dalam fikiran pemuda tersebut.

Tahun berganti, budak perempuan itu yang kini berusia 20-an, diserang penyakit kronik. Dia dihantar ke sebuah hospital terkenal di tengah kota untuk diperiksa oleh doktor pakar dan seterusnya menjalani pembedahan. Seorang doktor dipanggil.
 
Sejurus melihat wajah gadis itu dan alamat tempat tinggalnya, doktor itu segera terkenang saat dia meneguk segelas susu suatu ketika dahulu. Tidak lain tidak bukan, inilah budak perempuan yang pernah memberinya segelas susu dan kemudiannya berkata,” Emak dan ayah telah mengajar saya supaya jangan meminta sebarang balasan terhadap apa juga kebaikan yang kita lakukan,”
Kini masanya untuk membalas jasa. Doktor itu melakukan segala yang terdaya untuk menyelamatkan gadis tersebut. Si gadis ditempatkan di wad untuk beberapa lama. Pembedahan dilakukan dan penyakit si gadis berjaya diubati.

Kini bayaran perlu dikenakan kepadanya. Bil rawatan ditunjukkan kepada doktor itu untuk pengesahan. Doktor tersebut menyelaknya sehelai demi sehelai. Dia memerhatikan setiap angka yang tercatat pada bil tersebut, kemudian menulis sesuatu di bucu helaian terakhirnya. Setelah itu dia menurunkan tandatangannya. Bil itu dihantar ke alamat yang tertera, iaitu sebuah rumah kecil di pinggir ladang.
Gadis tersebut menggeletar sebaik menerima bil tersebut. Helaian demi helaian dibeleknya, ternyata jumlahnya terlalu besar. Dia tidak mampu membayarnya. Walau si gadis bekerja sepanjang hayat sekalipun, belum tentu dia dapat membayar bil yang dikenakan itu.
Jumlah-jumlah yang menakutkan terus terpapar, hinggalah ke helaian terakhir apabila si gadis membaca satu catatan ringkas di bucunya. Tulisan itu berbunyi…
—————————————
Sudah DiBayar Dengan SeGelas Susu.
-Dr Howard Kelly-
—————————————
Artikel ini adalah pengalaman sebenar Dr Howard Kelly (1858-1943), salah seorang daripada empat doktor yang mengasaskan Universiti John Hopkins, Amerika Syarikat.


 


p/s - moral of the story...bila kita niat nak membantu seseorang tu jgn la kita cuma nak kan balasan je..sbb setiap manusia adakalanya mmg sangat memerlukan bantuan tp x mampu utk menceritakan masalah sbnrnya...

Thursday, October 18, 2012

..:: Facebook ::..

Assalamualaikum to All Muslim...

Salam Sejahtera to all non muslim....hikhik...skema siot...

 Rupanya dah masuk Oktober..satu hapah entry pun aku x wat...even blogwalking n jengah blog ari2... dah xde benda best yg aku nak share cumanye prob2 belaka...kang aku share problem je ari2...mesti korang kata aku ni muka bermasalah kan...x pun cuba meraih undi simpati sbb dah officially jadi Puteri UMNO kan...oopppsss terlebey sudaaaa....

Sebenarnya aku sgt suka Facebook...best sgt bg aku FB ni...tp seriusly annoying bila ade certain2 manusia yg gunakan FB utk benda2 yg mengutuk...mencaci...mmg bukan prob aku pun...tp menyemak wall aku...so sesi meng''clear''kan org2 cenggini telah pun dilaku kan....

  Satu g spesies yg mmg suka mengadu...tiap2 hari ade prob...smpai problem dlm kain pun nak cite kat org...OhMyFacebook tol...x kisah la nak update status ari2..tp ari2 cite mslh ko... mslh pakwe ko x tipon..suami ko x bg nafkah batin..bini ko cantik tahap cinderella smpai ko x mampu nak hadap..suami ko perform malam Jumaat x bape best..sume nak cite...x paham aku manusia cenggini...

Ade lak spesies yg....kapel ngan org tu...pastu putus update lg...kang update lg org ni nak kenalan ''katew kitew chantek sangat''...sejam pastu plak update lg ''expakwe kiteww nak kapel blk la...camane''...pastu sejam pastu...''mane satu nak pilih ni..dua2 encem''...WTF sungguh...if spesies muda belia remaja aku x kisah...ni tahap mak mak org...ooohhhh tolong laaaaaaaaaaa

Arrrggghhhh stress aku tau dak.... mmg annoying...satu je aku nak pesan...bila ade mslh...try settlekan bukan canang satu facebook..dr org tatau prob umahtangga korang..trs sume sedia maklum...pastu ade tukang cucuk2 plak...sape susah...haiizzzz

p/s - ni cuma personal opinion aku je....sape terasa sorry la ye...

try

click tau