**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Thursday, August 18, 2011

..:: R.A.C.I.S.T ::..

Assalamualaikum dan salam sejahtera...(skema gilers ko noorfa )

Since aku da connect internet guna DIGI Broadband ni makin rancak plak aku menge'post' entry kat blog ni even xde sape nak baca...tp aku tetap nak post gak..hade haaku kesah org nak baca ke tak...lantak ler yer, yang penting aku happy....semalam aku ade chit chat ngan one of my pen pal sal racism kat Malaysia ni,ni pendapat beliau 

"in every corner in the world have racism problem noorfa, not just in western world, in Malaysia even i can see that happens but with diplomatic ways, Malaysian slowly follow western culture either people realized it or not "..

xde kena mengena ngan aku, ini cuma pendapat dia je..

So kat sini aku nak listkan serba sedikit ayat2 yang Racist dan boleh menyebabkan korang tertangkap oleh polis kalo korang guna perkataan tersebut depan2 public di England hasil dr perbualan aku dengan dia la..kalo x betul sila betulkan aku ye..



PAKI
Paki adalah panggilan kepada orang2 Pakistan  especially yang telah migrate ke negara2 owang putih..Paki perkataan yang agak menghina orang2 Pakistan di negara barat..if korang panggil orang Pakistan dengan nama Paki, kemungkinan korang boleh didakwa atas perkauman..so panggillah mereka dengan nama pakistani he macam cite hindustani he..this word quite offensive for Pakistani people..

GYPSY
Gypsy ni agak popular di negara2 barat ni..diorang ni migran dari selatan India pada kurun ke 14 kalau x silap aku ke negara2 barat ni..diorang dikategorikan sebagai orang Nomad yang berpindah randah..kat negara barat hatta kat Turkey skalipun byk org2 gipsi ni tapi korang x leh panggil diorg gipsi sebab korang boleh didakwa atas perkauman..tradisi orang2 gipsi ni pun agak menarik..len kali aku wat entry sal GYPSY je ok tak???

NEEGER
kalo korang teringin nak makan buku lima silalah pg ke KL dan panggil awang2 hitam( ni pun macam perkauman gak per) kat sana Neeger, konpem lebam bijik mata korang. Neeger atau Negro adalah panggilan berbaur perkauman ke atas orang2 kulit hitam yang mane sekarang telah diharamkan penggunaannya dimana2 je..ayat yang sgt x sopan bg orang2 kulit hitam..dan korang juga boleh didakwa atas perkauman..

YANKEE
Yankee ni kalo kat Australia mmg glamer sebagai panggilan berbaur perkauman sbbnya aku pun kurang pasti, macam if kat malaysia korang kata " dah la perangai buruk, muka cam orang asli"..tu kategori racist tu, yankee ni lebih kurang camtu la.. ibarat macam orang2 asli kat australia..hehe ( if salah tlg betulkan)..tapi ape salah org asli...deme pun manusia gak pe....disisi Allah manusia kan sama....

JEWISH
Jewish atau jews ni adalah panggilan kepada orang2 Yahudi dimana if korang gelar diorang ni Jewish korang akan ditanggap kerana perkauman.. sedangkan satu dunia membenci ngan mengutuk kaum ni..sebabnya korang pun tau kan.. dari sumber yg boleh dipercayai, sehari je korang bergaul ngan diorang dah cukup utk membuatkan tekak korang meloya ngan sikap diorg ni..korang akan rasa terus menyampah.. jewish=chinese..haha cam sama je...okay jgn salah paham bukan perangai same tapi business mind je sama, cerdik dan boleh ikut style diorg..taktik business pun sama lorh..( jgn marah aku k sbb based on experienced aku )

PARIA / KELING
Yang ni plak semua kat Malaysia sedia maklum..jangan sesekali gunakan perkataan ni kepada orang2 INDIA sbb perkauman..hormatilah sesama sendiri..


Ade banyak lagi word yang berbaur perkauman cuma aku malas nak cari satu persatu, apepun sebagai manusia kita ni cuma hamba Allah je, yang perkauman sangat tu nak wat ape, mati manusia ni sume jadi tanah, apa ade pada kaum,harta,nama dan sebagainya..

p/s - kadang2 aku meluat tol ngan pak arab ngan minah arab yang rasa diri tu untouchable, mendabik dada sedangkan satu dunia tau betapa bodohnya diorg..plsss la meluat aku seyh...( ni pun kenyataan ala2 perkauman gak..hahah abaikan aku ye )

p/s - serba sedikit je yang boleh aku kongsikan kat sini, yang penting aku ni ANTI PERKAUMAN...
asalnya niat aku nak wat entry sal TUTANKHAMUN tapi x dpt lagi info yang hebat..so len kali la ye..















Friday, August 12, 2011

..:: Coklat Favourite Aku Masa Kini::..

Salam Ramadhan dan salam 1 Malaysia...

Tema kita harini adalah.........................CHOCOLATE atau dalam malay word cekelat....tapi yang ni sume adalah favourite aku..yg paling first skali aku suka ialah...
Kit Kat is my favourite ever..x kira la waktu berbuka ke, bershopping ke...mase lapar wajib kit kat..


  Ferrero Rocher ni lately ni je br terasa suke sesangat..lagi2 kacang hazel dia..mmg mantoooppppss...



Bak kata aku tadi...aku mmg suka kacang hazel...badam pun aku suka gak tp hazel lagi best kot...ni pun antara favourite aku gak...



Tiramisu n Cranberries ni aku br je beli 3 hari lepas..mmg aku suka makan tiramisu choc tp susah nak jumpa kat sp ni yg betul2 sedap...ni kira best la...

 Last skali sume choc Cadbury aku suka...


Nak tgk 3 dara pingitan x??? simpanan aku sekarang..
  jeng jeng jeng...




Ok sekian....

Sunday, August 7, 2011

..::cite citi tentang "daily life" aku..hehe::..

Salam Ramadhan again...hari ni masuk hari ke - 6 posa kan kan..malam tadi br sempat lari g terawih jap..tetiba teringin nak pg bila tgk girl next door pg..hehe..


Entry ni just nak post gambau je..gambau ttg barang2 kesayangan aku wat mse ni..len kali x tau la sayang lg ke tak..harharhar...



Minah ni adalah aksesori hp nokia aku...x tau nape aku suke tgk muka baby doll ni..kiut sgt..sayang cam nak cium cium..hahahaha..ni utk my cutest darling next year will be here..
 Ni cite sal produk penjagaan wajah lak..ecece macam la jaga sgt..wat mase ni aku da bertukar ke jenama Bio-Essence coz mmg match ngan wajah mulus ( harharhar meluat tol- gurau jek ) aku ni..
pencuci muka ni Bio Essence Tanaka White mmg sgt2 tidak mengecewakan coz seswai ngan aku..suke2..sila like like...


Lepas cuci muka wajib aku pakai toner..bukan x nak pakai toner Tanaka White tapi kureng seswai..yg ni seswai Bio Essence gak tp lain produk..ni ade ATP..seswai utk 25 tahun keatas..

What is ATP?
Known as the “energy currency of life”, Adenosine Tri-phosphate (ATP) is a co enzyme that stores the energy to support metabolism in our cells. It improves micro circulation to facilitate the renew and repair of our skin cells while restoring suppleness , radiance and firmness to the skin. (http://www.bioessence.com.sg)





Ni lak Face Lifting Cream menggantikan pelembab wajah..utk dptkan wajah bentuk V..hehe V la sgt..
utk menegangkan dan mengangkat wajah yg semakin menurun kerana umur...yg ni highly recommend coz mmg nmpak perubahan..suke2..so krim ni x berminyak, cepat meresap dan IA ADALAH PELEMBAB..
 Haha ni da kategori non loyal customer..sbb skrub aku guna jenama Garnier..bukan x nak beli Skrub wajah Bio Essence tp mase shopping tu duit limited..so pakai skrub ni pun ok je lah..janji skrub..x de duit gak leh pakai pasir depan kedai..harharhar...

cite bebenonya sbb da termakan pujuk rayu si jurujual tu kata Garnier nye skrub lagi bagus utk kulit aku..aku pun dgn sengalnya terima je memandangkan poket semakin menipis...kihkih..tp seyes match ngan aku..muka org x kaya..hehe



 Ni lak kengkadang je aku pakai utk bg nmpak muka sket fresh..Diamond Foundation dari D'Herbs Marketing..harga berbaloi baloi dan produk yg mmg awesome, warna natural je yg ade..Foundation yg merawat kulit dr dalam serta mencantikkan...awesome kankan..
Tp aku jarang2 pakai sbb nak kena cuci tiap kali solat..so aku rajin, aku pakai, aku malas aku x pakai, yg ni ade iklan dlm Mingguan Wanita,  harga murah dan tahan lama 6 bulan kot..tp aku sah2 tahan 6 tahun.kahkahkah 


Ni Produk wajib aku..sebab da 2 tahun aku pakai..Bedak Miami dr Cosway...aku suka sgt2 bedak ni sebab mmg senang cuci dan match ngan kulit aku..so far xde mslh aku ngan bedak compact ni..like like..

Impact shadow eyeliner ni aku br je pakai..sebelum ni aku suka Follow Me..tp memandangkan kedai aku jauh dr kedai yg ade Follow Me so aku bedal je la Maybelline ni..lgpun produk Maybelline x penah mengecewakan aku..aku mmg suka pakai eyeliner sbb nak bg mata nampak fresh sentiasa..tp aku jenis yg x pandai nak aplikasikan yg jenis cecair or gel..pensel pun jadilah...


Ni pun aku br je try, Silky Girl Double Intense Mascara..kesan mmg ok..senang cuci utk mudahkan solat..so aku x suka sgt maskara Maybelline sbb susah nak cuci walaupun kesan dia awesome..yg ni pun awesome gak..senang bentuk...so far yg ni maskara Silky Girl ke 6 aku pakai, lain2 style..sume best xde masalah..



Aku beli pun sbb include ngan remove eye make up silky girl ni..berbelanja dgn jimat..hehe...dulu aku pakai minyak zaitun safi je utk remove make up tp bapak sakit bila masuk mata...so skrg ni soft sket la pakai ni..

lipstik?? aku x suka pakai lipstick kaler2..
 Ni just Lip Balm dari D'Herbs Marketing gak..lipstik Colagen seswai utk umur 20 ke atas sbb colagen dlm dalan makin berkurangan...ikut warna suhu badan dan darah..watkan bibir lebih natural ..xde hitam2 lagi... suke sgt lips ni..la ni bibir jadi kaler cun jek..mungil gitu...( meluat meluat )..
Oil Blotter dari Za..sebagai tisu muka bila waktu siang..so xde lagi muka shining or tisu2 peluh lekat kat muka..selain ni ade satu lagi brand tp xde gambar sbb da abis, Oil Control Film Clean & Clear..mmg superb sbb serap sume oily2..eheh..


Teh ni sgt baik utk kesihatan perut dan utk membantu pelawasan yg baik..menyahtoksin toksin yang ade dlm badan dan baik utk sesape yg x suka diet tp takut badan naik macam aku, x suke diet..seyes berkesan sbb seminggu leh turun 3-4 kg..x ke best..hehe..

Minuman Kegemaran aku sekarang, utk kuku,kulit dan rambut...sbb umur skrg ni kolagen dah semakin kurang so minuman camni sgt baik utk waktu santai..CCPP... 

Sila abaikan hp samsung tu ye..tu pun hp kesayangan aku...yg ni khas utk hot tiket je..hehe..nak tunjuk kat korang Angry Bird tu je..aku beli sepasang..lepas ni nak beli lagi..cumel kan kan kan..


p/s - sila jangan salah paham ye aku bukan jenis minah metroseksual k..just suka2 saje entry ni..yg wajib aku mesti ade cuma pencuci muka, toner ngan pelembab..udah cukup aja..also sory for mix english n malay in this entry coz i used to it now...























try

click tau