**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Wednesday, March 18, 2015

..:: My New Babies Kitten ::..

Assalamualaikum...

Entry tertunggak....dan entry yang panjang...utk pencinta kucing sahaja..huuhu

Just nak kenalkan kittens baru sy kt semua...selepas Hang Tuah sy yang spoil amat ni...Tuah yang paling sy syg.....yang baik hati...penyabar dan manja...yang penting lahir di Kedah,....kuikuikui...hadiah dr Paklong ( kwn Habibi )....

 Ni pic terbaru Tuah...dah 7 bulan anak mummy ni....
vaccinated n dewormed in schedule...

 Budak manja amat...very the manja ngan my habibi...

 Ni mase dia 5 bulan ...

 Tido ikut sedap dia je...

terpeleot telinga..

Kenalkan...Omot...fullname Comot...
1 bulan setengah...Male

Lola....a.k.a Ola...1  bulan setengah...Female..

Alkisah Omot n Ola ni...mulanye lepas kitorg dah start beroperasi di kedai...ade seko kucing betina ni asyik la dtg kedai...kitorg mmg beli kibbles khas utk mane2 strays cat yg dtg....kira share rezeki sesama....lama2 tu terdengar ade bunyi anak kucing mengiau2 dlm kedai tp still x dpt spot area...dan habibi decided nak stalk si kucen betina tu...terjmpa la dua ekor anak kucing tepi tong sampah bawah kedai...so suami pun sian amik dua ekor anak kucing tu masuk dlm cage Tuah yang lama...bg safe place kt diorg...sbb mata kittens tu pun x bka lg...pastu bangla kedai sebelah bgtau yg ibu kucing ni lahir anak 6 ekor semuanya...tp dua je yg habibi jmpa....start dr situ kitorg pun  stalk lg si ibu kucing tu...rupa2nya anak dia lg 4 ekor disembunyikan dekat belakang gondola kedai..perfect place to hide...dan kitorg pun ingat nak tlg bela kejap je smpai bdk2 tu dah blh buka mata...bila tgk ibu kucing mcm x bape layan anak2 dia...aku pun iklan kan dkt page Kucing nak cari adopter family utk bdk2 ni..at least diorg akan lebih disayangi/dilindungi memandangkan ibu diorg pun x nak jaga diorg...

Bukan niat nak pisahkan ibu n anak..tapi lebih kepada mencari orang yang akan manjakan diorg terutamanya pencinta kucing...aku tgk org juga nak bg bdk2 ni pun....

Tapi sementara diorg kecik lagi habibi akan kurung ibu dia skali dgan kitten2 tu supaya dia susukan anak2 dia smpai diorg blh mkn wetfood..if tak mmg kebulur la bdk2 tu sbb kitorg try bg susu formula utk kucing pun diorg x pandai minum...cukup 2 minggu si kenit2 tu dah start blh berjalan sket2...makan wetfood dan nakal...mata diorg tak boleh buka sepenuhnya sbb tahi mata byk gila...hari2 aku and habibi akan lap mata n telinga diorg dgn air suam smpai la mata semakin membulat..bab kutu jgn ckp la....banyak dan hari2 kerja aku cari kutu diorg bunuh...huhu...lepas tu beli Frontline kutu dan spray kt badan diorg...sbb Tuah pun dah start jangkit berkutu since diorg ade kat sini...utk Tuah aku dah dptkan suntikan pembasmi kutu utk dia sbb dia jenis bulu lebat...now kutu2 pun dah xde...

Antara diorg berenam....cuma Omot je yang tak pandai makan wetfoood..harapkan susu mak dia...tp mak dia plak jenis tak layan anak2 dia...aku pun beli la botol susu khas utk kitten dan setiap 2 jam aku akan bg susu kt si Omot..yang lelain x nak susu sbb diorg dah pandai mkn wetfood, cuma Omot je...lama2 suap2 susu kt dia smpai dia pandai pg mengiau dkt habibi aku bila dia lapar..asal nmpak botol susu je dia dah meloncat2 x sabar...dan dia jd terpaling manja ngan kitorg...pantang tgk muka aku n habibi mesti dia minta susu...

Muka stim dapat susu....

Kitten2 ni ade 3 pasang...2 pasang dah ade family yang amik bela...tinggal si Omot n Ola je yg org x nak..sbb tak bape nak comey hahaha...memandangkan Omot ni dah manja ngan kami suami isteri, suami aku decided nk amik bela dia ngan Ola...sbb tu kitorg nama kan diorg....dan jdkan diorg kucing Indoor...skrg ni bkn main manja....makan memilih....abis satu umah diorg berkejar2...Tuah pun sayang kat diorg ni...kutu dah dibasmi....telinga pun dah bebas earmites..tunggu cukup berat diaorg nak bwk g vaksin...aku n suami syg sesangat ngan diorg ber tiga ni..layan kan je pic2 ni k...

 Omot tido ikut sedap dia je...dlm bakul top up
dia bantai lena....

 Budak kuat minum susu...

 Omot my darling baby...

 manja betul ngan habibi...
siap tido atas tgn...

 Omot yg nakal n manja

 Kesayangan habibi



dekat kaunter pun dia bantai main gak...

 bakul tempat favourite dia..

 Main2...

 kan dah bgtau...tido ikut sedap dia je...

 maleh..lepas bgn tido lepak...

 Posing lagik...

 Omeynya Omot aku...

 Ola di minah berteknologi...main kat lappy okes...

 asal kenyang tido....

baru lps mandi...baru la tak masham

anak manja apak...

main..tido...makan....itu je la...

ni yg tak ley blah muka dia..gerammmm

suke tol buat muka sedey camtu...

Omot mmg semulajadi suke selfie....Ola ssh sket...

Puas mengacah nak snap pic diorg berdua...

couch tu jadi tmpat cakar ler...
 
 Ape tgk2..huhu Tuah

 Port tido Tuah yg baru...tudung saji...

 Sejukkkk...mummy paksa mandi....

 kena paksa selfie lagik

 Ola yg x mesra camera...


 close up sket muka tu...

ape pun Tuah ttp No 1.....anak manja.....tido atas riba.....

Itula serba sedikit tentang sesuatu yang bermakna dlm hidup aku....Tuah adelah satu2nya kucing pertama yang aku bela sendiri...sblm ni mak abah aku yang bela...Tuah mi baka mix...Vet kata mix parsian and main coon...ntah..ade yg kata mix bengal n parsian...aku pun x tau..huhu...yang penting dr kecik aku n habibi bela...mcm baby sendiri....Tuah...Omot...Ola...bukan sahaja Pets utk kami...tapi lebih kepada ahli keluarga....

Putih kucing kampung pertama yg family aku bela...betina...serta anak2 nya....tak kekal lama...saudara aku amik alih bela..Labu n Labi....2 beradik yang parents aku bela dr kecik....Labu kekal smpai 3 tahun dan akhirnya hilang or we assumed dia mati tp jauh dr kami....Labi sekejap je dpt bela sbb ade orang rembat....Labu n Labi ni mix breed...parsi tp mak abah aku kutip kat pasar....

Labu punya cicit setelah ketiadaan beliau....Minah n Ali...Ali trs hilang....Minah mati excident....anak2 minah sume mati sbb dia makan....hurmmm...

last skali 3 stooges, Abu....Tam....Putih......cicit miut Labu juga....Abu dah mati sbb FIP...soob soob sedih....Tamcik (Hitam kecik) yg dtg umah parents aku...kecik sgt...lemah...mata hampir buta...ade org buang kt umah mak aku...abah aku yg amik bela...ubatkan..tahan kejap je....last skali mati juga lps bwk balik dr jumpa vet...:( tinggal la Putih ngan Tam.....






try

click tau