**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Thursday, August 18, 2011

..:: R.A.C.I.S.T ::..

Assalamualaikum dan salam sejahtera...(skema gilers ko noorfa )

Since aku da connect internet guna DIGI Broadband ni makin rancak plak aku menge'post' entry kat blog ni even xde sape nak baca...tp aku tetap nak post gak..hade haaku kesah org nak baca ke tak...lantak ler yer, yang penting aku happy....semalam aku ade chit chat ngan one of my pen pal sal racism kat Malaysia ni,ni pendapat beliau 

"in every corner in the world have racism problem noorfa, not just in western world, in Malaysia even i can see that happens but with diplomatic ways, Malaysian slowly follow western culture either people realized it or not "..

xde kena mengena ngan aku, ini cuma pendapat dia je..

So kat sini aku nak listkan serba sedikit ayat2 yang Racist dan boleh menyebabkan korang tertangkap oleh polis kalo korang guna perkataan tersebut depan2 public di England hasil dr perbualan aku dengan dia la..kalo x betul sila betulkan aku ye..



PAKI
Paki adalah panggilan kepada orang2 Pakistan  especially yang telah migrate ke negara2 owang putih..Paki perkataan yang agak menghina orang2 Pakistan di negara barat..if korang panggil orang Pakistan dengan nama Paki, kemungkinan korang boleh didakwa atas perkauman..so panggillah mereka dengan nama pakistani he macam cite hindustani he..this word quite offensive for Pakistani people..

GYPSY
Gypsy ni agak popular di negara2 barat ni..diorang ni migran dari selatan India pada kurun ke 14 kalau x silap aku ke negara2 barat ni..diorang dikategorikan sebagai orang Nomad yang berpindah randah..kat negara barat hatta kat Turkey skalipun byk org2 gipsi ni tapi korang x leh panggil diorg gipsi sebab korang boleh didakwa atas perkauman..tradisi orang2 gipsi ni pun agak menarik..len kali aku wat entry sal GYPSY je ok tak???

NEEGER
kalo korang teringin nak makan buku lima silalah pg ke KL dan panggil awang2 hitam( ni pun macam perkauman gak per) kat sana Neeger, konpem lebam bijik mata korang. Neeger atau Negro adalah panggilan berbaur perkauman ke atas orang2 kulit hitam yang mane sekarang telah diharamkan penggunaannya dimana2 je..ayat yang sgt x sopan bg orang2 kulit hitam..dan korang juga boleh didakwa atas perkauman..

YANKEE
Yankee ni kalo kat Australia mmg glamer sebagai panggilan berbaur perkauman sbbnya aku pun kurang pasti, macam if kat malaysia korang kata " dah la perangai buruk, muka cam orang asli"..tu kategori racist tu, yankee ni lebih kurang camtu la.. ibarat macam orang2 asli kat australia..hehe ( if salah tlg betulkan)..tapi ape salah org asli...deme pun manusia gak pe....disisi Allah manusia kan sama....

JEWISH
Jewish atau jews ni adalah panggilan kepada orang2 Yahudi dimana if korang gelar diorang ni Jewish korang akan ditanggap kerana perkauman.. sedangkan satu dunia membenci ngan mengutuk kaum ni..sebabnya korang pun tau kan.. dari sumber yg boleh dipercayai, sehari je korang bergaul ngan diorang dah cukup utk membuatkan tekak korang meloya ngan sikap diorg ni..korang akan rasa terus menyampah.. jewish=chinese..haha cam sama je...okay jgn salah paham bukan perangai same tapi business mind je sama, cerdik dan boleh ikut style diorg..taktik business pun sama lorh..( jgn marah aku k sbb based on experienced aku )

PARIA / KELING
Yang ni plak semua kat Malaysia sedia maklum..jangan sesekali gunakan perkataan ni kepada orang2 INDIA sbb perkauman..hormatilah sesama sendiri..


Ade banyak lagi word yang berbaur perkauman cuma aku malas nak cari satu persatu, apepun sebagai manusia kita ni cuma hamba Allah je, yang perkauman sangat tu nak wat ape, mati manusia ni sume jadi tanah, apa ade pada kaum,harta,nama dan sebagainya..

p/s - kadang2 aku meluat tol ngan pak arab ngan minah arab yang rasa diri tu untouchable, mendabik dada sedangkan satu dunia tau betapa bodohnya diorg..plsss la meluat aku seyh...( ni pun kenyataan ala2 perkauman gak..hahah abaikan aku ye )

p/s - serba sedikit je yang boleh aku kongsikan kat sini, yang penting aku ni ANTI PERKAUMAN...
asalnya niat aku nak wat entry sal TUTANKHAMUN tapi x dpt lagi info yang hebat..so len kali la ye..















3 comments:

Zechs said...

hahaha teringat kat word 1Malaysia, berbeza bangsa berbeza agame tu 1 malaysia tapi tak yg sebut lak berbeza politik, nape ye?

Cik SHiNJU said...

Noorfaaaaaaaaaaa...mishyuuuu...hehehe
Salam aidilfitri..mohon maaf zahir & batin...

Sebut jakun pun xleh maaa...hormatilah sesama kita..Allah yg jadikan kita berbagai kaum dan bangsa,x baik menghina ciptaanNYA... yer dok?

Anonymous said...

Ιf somе onе deѕiгеs ехpeгt viеw about running а blog after thаt i
recommend him/her to visit this wеbsitе, Keep
up the ρlеasаnt job.

Heгe is mу blog; galaxys3.fr
My webpage >

try

click tau