**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Monday, September 15, 2014

.. Asam Pedas Daging ala-ala Melaka Campak-Campak Kekdahnya ..

Assaamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh.....Tabarakallah....

Sejak bergelar Full-time Housewife ni rajin pulak saya masak memasak ni....hehe ahamdulillah rasa sbb Mr Specky Diver tak cerewet bab makan...eventho dia org Nogori 9 tapi my hubby lalink ni tak la tekak Nogori yo kan...dia tekak masuk sume benda, Ex-Navy kan ahaks...so sonang la kojo den nak masak ari2...cuma one thing yang saya perasan, my hubby ni mmg tekak pedas..( yay kita serupo)...tekak ikan masin dan bukan tekak sambal belacan (lega sbb ceq maleh nak menumbok ari2)...saya suka juga sambal belacan tapi takde la gemar sgt...biase2 je...

Okes sebelum melalut banyak..sbnrnya nak share resepi asalkan boleh je...disebabkan blog ni bukan blog masak2...deko2....parenting....loving2 sgt...tapi kategori sume boleh...sumbat segalanya...untuk rujukan di masa depan...sbb follower pun xde...hahahaha....resepi ni tanya mak dan diejas secara campak2 oleh saya....simple dimple....

Resepi Asam Pedas Daging ala-ala Melaka Style..

ni mase dalam periuk

Bahan-bahan

- Daging ( if ade tetel ngan tulang lagi masyuukkk...)
- Serai ( ketuk2 manjeww giteww )
- Air asam jawa
- Asam keping ( optional je tau andai tak cukup masam )
- Daun limau purut
- Daun Kesum
- Bunga Kantan
- Tomato / Bendi / terung ( ikut suke tekak masing2 )

Bahan-bahan untuk kisar

- Cili kering
- Bawang merah
- Bawang putih
- Belacan sikit je
- Halia
- Kunyit hidup
- Jintan hitam + manis ( sikit sahaja nak amik rasa )
- serbuk lada hitam ( if ade ler )

Kekdah Masak lak

Tumis bahan yang dah blend tadi smpai garing atau naik bau semerbak harum.....masukkan daun kesum dan daging...tutup dulu dgn tudung periuk utk diorg beramah mesra dalam tu, bagi daging empuk ke....masukkan bunga kantan....

Masukkan air asam jawa....serai....daun limau purut...biar mendidih...make sure daging empuk ye...kemudian perasakan dengan garam ...serbuk perasa ke....dan leh tambah gula (if nak bagi balance rasa, masukkan sikit) - ni petua dalam rancangan My Kitchen Rules..hehe...masukkan sayuran yang korang nak dan try rasa,
kalau dah cukup masam dia, leh hidang...if x cukup masam dan kuah pun dah byk...leh tambah asam keping sikit....

Last but not least....tadaaaa siap utk dimakan.....

Sorry la pic ni mcm kaler old scool plak..
ni dr IG aku..

Sesape yang sesat ke blog ni untuk cari resepi simple ni...silakan....selamat mencuba

p/s - Suami saya kata sedap yeay....hihi dia bagi 9/10 bintang....ermmm lagi satu simpan kata nya...Lailahaillalah.....Syukur Alhamdulillah...















No comments:

try

click tau