**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Monday, December 29, 2014

Recipe : Nasi Mandy Arab Kambing versi Aku

Assalamualaikum dan Salam sejahtera....

Time to recipe....

Ni menu lunch semalam sbb hati teringin nak makan nasi arab sejak tgk paket ni yg dijual kat Petron Bukit Beruntung....mula2 tgk je...hati teringin...last 2 days tu tgk dan rembat gak satu nak rasa...sbb resepi dia mudah dan seriously sedap amat....suami pun mkn berkali2...


Pic ni amik dari Fb ni...-------> SINI....tapi aku beli kat Petron umah aku ni...seyes sedap resepi n mudah sesangat...jom tgk resepi...satu paket n blh buat utk 4-5 org makan...beras disediakan iaitu beras basmati Pusa...ayam/kambing/daging lembu 1 kg...tp sy makan berdua...kambing buat x smpai 1 kg pun....

Dalam Paket Beras 

- Beras Basmathi Pusa
- Rempah nasi arab yg dah blender
- Rempah tumis hidup ( Kayu manis, pelaga,cengkih dan bunga lawang)

Paket rempah perapan disediakan asing...(untuk daging)

Bahan perapan yang lain..
- Daging Kambing
- Bawang putih - blend
- bawang merah - blend
- lada hitam - blend
- tomato puree or ciliboh ( sy tak ada tomato puree so tak letak pun tp letak madu sket utk perap )

Cara Perap Daging kambing

- Rebus dulu kambing tu...air rebusan simpan untuk masak nasi
- dah hampir empuk daging tu keluarkan dan perap dgn bahan blend tadi, serbuk rempah yg disediakan dan madu,
- Perap Sejam lepastu baru bakar...

( tak nak rebus dulu daging pun tak pe, tp tak dapat la air rebusan daging utk nasi nnti, sbb air rebusan tu untuk bg nasi tu sedap...)

Bahan Nasi Arab

-  Serbuk rempah, beras dan rempah hidup yg disediakan.
- blend (bawang merah + bawang putih )
- garam/ kiub daging/ayam
- air rebusan (kalau ada)
- tomato puree ( aku takde tomato puree so aku blend tomato ngan gula sket huhuhu)
- minyak sapi/marjerin ( aku guna minyak jeton/zaitun)

Cara masak nasi arab...

- Rendam beras 1/2 jam dulu dan toskan
- tumis rempah hidup smpai naik bau...
- tumis bahan blender skali smpai garing....masukkan tomato puree dan masukkan beras...
- air rebusan tu pun masukkan ikut sukatan yg betul sbb beras ni best...
- Masukkan garam/kiub dan lain2...tutup smpai masak...

( sape tak nak bakar daging boleh letak atas nasi masa dimasak...pon sedap gak....)

Bahan untuk Sos Arab plak...
- Tomato
- bawang putih
- air perahan lemon
- cili padi
- garam dan gula

Blend semua tanpa air....seriously best....

Salad Arab

- Tomato + Timun + Bawang besar potong dadu
- gaul dengan garam dan lada hitam serbuk
- tambah mayonis or yogurt ( aku tambah mayonis )

Siap lah masakan nasi arab yg super simple...sape nak beli paket ni blh la tgk kat page diorg k....

 Nasi dah ready...

Dah siap hidang...

JOM MAKAN.....



try

click tau