**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Friday, October 14, 2011

..::Spaghetti Aglio E Oio .....First Trial SUCCESSSSSSSSS::..

Salam sayang....


STORY TODAY ABOUT SPAGHETTI AGLIO E OLIO...
cumey kan ni la yang i masak td..haha poyonye statement...


Arini hepi sgt coz my first trial to make spaghetti Aglio e Olio..haha nama cam gempak tp senang giler nak wat..

Aglio e Olio means garlic n oil jek pun....tp mmg sedap, berkhasiat  utk org yang nak diet cam aku ni..

Seriously.... for person like me as a lil bit lazy mmg best la coz sumtimes i cook.




ni portion utk berdua...


 food presentation harus yang terbaik...
 


Bahan-bahan...
  • spaghetti (ikut portion la ye)
  • bawang putih ( cincang )
  • bawang merah (cincang )
  • minyak zaiton ( extra virgin olive oil )
  • serbuk lada hitam
  • broccoli ( sayur terpulang nak pakai ape pun..)
  • udang beberapa ekor
  • parmesan cheese ( yang grated punyer ok ) 

Cara - cara...
  • cam biasa lembutkan spaghetti dulu ( aku suka tambah garam je mase rebus tu )
  • toskan spaghetti tu then mase pepanas tu trs tuang sket minyak zaitun untuk elakkan melekat...
  • celur brokoli dan toskan...
  • panaskan minyak zaitun sket, tumiskan bawang putih n merah tu smpai naik bau...
  • masukkan brokoli...udang n spaghetti..
  • kacau2 bg sebati...perasakan ngan garam n serbuk lada hitam
  • masukkan sikit parmesan cheese...kacau lagi...jgn lama takut sayur overcooked xsedap...
  • angkat dan hidangkan..mase hidang tu tabur lagi cheese ikut byk mane korang nak..tp jgn smpai masin berdengung dah...

senang kan..kaacang jek kan..hehe so try la ye... yang ni versi noorfa okes...

p/s - yang ni resepi edisi aku ikut suke tekak aku okes, tapi if korang nak resepi original kena la serch sendiri, ade dua tiga english herbs yang dia pakai, tp aku kan tekak melayu...apepun sedap nye hehe...jumpa lagi BYE BYE....

- The End -








2 comments:

yana-feehily said...

hehe..ku pun selalu gak buat ni..tp tk letak brokoli, letak capcicum..amir cakap sedap..letak udang n sotong...nyum2..i loike....

Mrs Sufatiha Infinity said...

hehe..kami mmg x reti masak..skali try jadik..mmg bestn ler...huhu hilang segala ilmu yg blaja mase kat poli ngan sek teknik dulu..nana

try

click tau