**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Wednesday, December 21, 2011

..:: Ni cite sal Fabian n Lola ::..

Salam sayang....arini nak membebel sal pets oke...sbb tgh teruja lg neh...


Dewasa ini, masalah semakin membelenggu diri aku ( benci nya ayat ni...dah ghupe esei BM kertas 2 dah...mencikkkkkkkkk)...i just got 1 pairs of hamster (yiiieeehaa besh2)..ni pun hadiah dr adik lelaki aku sbb nak hiburkan lara kakak dia ni...

Aku penah bela hamster dulu mase form 5, mase tu hadiah dr parents aku...cumel sgt..nama cumi n ciki ( jenis syrian hamster) tp after 1 year camtu, ajal mereka sampai...x tinggalkan ape2 zuriat pun kat aku...sob..sob sedey... pastu ade aku try bela kura2 yg kecil mase kat USM, tp x idup lama...x besar2 pun kura2 tu...x macam kura2 cousin aku..membesar sihat dan kuat macam minum susu Milo dan susu Dugro lak..


Kat umah ade la mak aku bela kucing, nama Abu...tp disebabkan aku ni alah kucing..so x dpt la mak manja2kan kucing tu..2-3 days ago adik aku ade bg adiah 1 pairs of hamster..ni mereka...

 Yg kat dalam umah tu female nama dia Lola..yg kat tepi tu male, nama dia Fabian ..really difficult for me to know which one in male or female coz they hv same face shape, color n size...Only way..yg malas or suka tido tu Lola, yg aktif terlajak tu Fabian..agaknye la kot...

Arini aku shopping sket brg2 keperluan Fabian ngan Lola ni utk keselesaan diorg..yg bestnya br 3 hari, fabian dah mula jinak giler..huhuhu...Lola x brape manja..sbb dia suka tido..sbb tu aku jarang men2 ngan dia...they are species  roborovski...yg paling senang jinak dan kecil...

Ade mcm2 spesis lagi..cam Syrian ( yg 1st aku bela dulu, diorg agak besar sket, bulu panjang), winter white, chinese dan lain2...jom layan pic je la k...

  Yg ni aku x sure Fabian ke Lola..haha teruk tol aku ni..br pas mandi neh dan dok main2 dlm ball dia...

 yg kat dalam tu konpem Lola....pemaleh...

 Ni cage yg aku beli utk diorg..nnti da beranak pinak br beli besar sket..
cukup ade wheel dia wat main, bekas air ngan bilik je dulu...

Diorang ni pe'el mmg suka turun camni..x reti guna tangga kot..tp naik pandai lak guna tangga..haiyaaa...lepas ni kena sediakan eskelator lak la..huhu

Fabian mmg rajin dgn larian setempat dia...rejim senaman dia utk kekalkan stamina katanya...hehe...tp Lola kengkadang sgt sbb dia malas...ntah2 preggy kot...huhuhu

ni konpom Lola....tido je kan..pemalehnye bini...

Susahnya nak snap pic diorg ni tuhan je yg tau...tergedik2 sgt kejenye...td mase bg mandi alahai...nak lari je..letak kat luar kang br tau...biar kena buli ngan tikus2 mondok..haha...

Ni mase shopping brg2 penjagaan Lola n Fabian ni..jom tgk k...

Ni makanan diorg, ade biskut vitamin yg kaler merah ngan ijau tu..sbb hamster suke menggigitkan...yg satu lagi tu, mixed cereal, ade kuaci..jagung..barli...kacang, pelet dan macam2...utk pastikan makanan diorg ni cukup gizi dan seimbang..walaweh ayat dah mcm doktor haiwan dah ni...hehe


Ni spray mandian utk diorg coz hamster x leh nak bg mandi ngan air cpt kena flu..but thats not a bird flu ok, just mickey mouse flu..huhu...

Spray ni anti bau, anti kutu dan anti bakteria..mmg khas utk hamster ngan rabbit jek, sila jgn pandai2 spray kat ketiak utk bg wangi..lepas spray je korang lapkan dgn towel khas..tu yg kaler purple wat alas tu towel Fabian n Lola la tu..pinjam wat background jap..

 If x nak spray pun, leh guna pasir wangi ni...sama gak anti bact dan anti segalanya lah...sbb hamster ni jenis pembersih..tuang dlm bekas mandi diorg cam bawah ni..( diorg ade bekas toilet gak tp aku x beli sbb mahal )

Bekas ni aku beli RM1 jek..hehe x yah beli toilet memahal...tuang pasir dlm tu, pastu mskkan Fabian n Lola, biar diorg golek2 bg wangi sket...tp aku bg dua2...pasir n spray skali skala...

Ni serbuk kayu (bedding) wajib ade dlm umah bekas cage sbb anti bakteria...kena slalu tukar utk elakkan dr busuk...murah je ni...

Ni hamster ball, mainan diorg if nak lepaskan kat luar cage supaya kucen aku a.k.a Abu x leh terkam..mcm yg pic kat atas tu..tp aku beli satu bajet nak masukkan dua2 skali, tetiba aku tgk Fabian lari laju, Lola yg tergolek2 x sempat nak selamatkan diri..konpem dia pening...haha sok nak beli lg satu...bg sorang satu ( silap sekor satu)..br leh bebas korang...

Itu saje kisah sal Fabian n Lola...setakat ni cukup la keperluan utk diorg..nnti ade rezeki lagi aku belikan umah besar utk diorg tp tunggu beranak pinak k...hehe
( nama Fabian n Lola aku ambil sempena cite Lola Calamidades tu )..ingat nak Lola ngan Marcelo..tp Fabian lg cumel kan...hehe...

p/s - ikutkan hati teringin nak sugar glider, tp mahal nak mampus + busuk + cerewet according to my cousin, dia ade bela sugar glider, tiap2 ari mak dia marah sbb busuk..hahahaha ( kalo mati x ke putih mata aku )...cancel...baik hamster...murah..cumel...dan cepat manja....

- Tamat -


















6 comments:

Cik SHiNJU said...

Fabian n Lola?
Mcm watak drama latin kat tv3 tu jer..hehehe...

atIEsAyAnGkAmU said...

amboi....dak kecik ni byk btul details penjagaan dia ngan bermcm2 special brang...hehhee...

tiut la dia...

Mrs Sufatiha Nur said...

cik shinju : haha mmg pun...cite lola calamidades..ingat cm nak letak marcelo..tp nyampah hero x encem..huhu

Mrs Sufatiha Nur said...

atie : mcm jg baby gak la...hehe

[PCL] said...

salam, aah pcl tgk dah mcm jaga baby sendiri dah ni...hhu bnyk ..folo 4 ukhuwah.

Mrs Sufatiha Nur said...

huhu..pcl dah anak sendiri xde..jg hamster pun jdla...

try

click tau