**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Wednesday, April 28, 2010

**Disaster In Sg Petani, Peringatan Oleh Allah**

Salam sayang to all, 
I really miss my lovely pages and all my blogging fren today and that force me to write new entry here...sorry guys coz i cant blogwalking 2 days coz blackout at my house area..cite dia camni...

                Malam semalam aku and family bermalam kat umah Maksu aku kat Sg Lalang coz kat area umah aku ni berlaku disaster yang  x terduga...petang tu (26 April ) mase aku ngan mak aku tgh wat bangles smbil tgk tv tetiba ujan turun dengan lebat dengan kilat dentum berdentum...thats situation watkan aku and mak aku tergamam sebentar coz ujan yang turun dengan guruh kilat tu tak macam yang biasa..sgt luar biasa dan kuat...
Mak aku ape lg trs baca ayat kursi smbil beristighfar panjang....aku yang ketakutan ni plak trs pg solat asar smbil berdoa yang kilat + angin dan hujan lebat ni reda...keadaan sgt berbeza dgn hujan2 yang lepas2...

              Abis je solat aku menjenguk ke luar jendela dgn mak aku, tgk angin  berwarna putih dtg sgt kuat dengan kilat sabung menyabung beserta dengan hujan yang lebat...TETIBA....lampu terpadam dan trs blackout....rupanya ade tiang letrik tumbang kat kawasan aku...wayar terjuntai2..menakutkan je....


                 Ni cite After few hours lak..lepas je setengah jam x silap aku ujan lebat pun kurang..so aku n mak bersiap2 nak kuar coz nak g jalan2 cari makan..biase la petang2 dengan ujan mesti laparnye...start je keta aku g makan ngan mak aku...abis je makan tu aku tgk org ramai sgt kat beberapa tempat kat area umah aku....dengan lagak seorang journalist a.k.a reporter aku trs snap few pic utk diupload kat pages aku ni...
Keadaan mase tu teruk sangat, TNB worker lak busy tgk tiang letrik yang tumbang..MPSP dtg plak utk tebang pokok2 yang disambar petir dan tumbang kat umah org, keta org dan gerai makan org...ni area Taman Delima Sg Petani ( my house area )
jom layan....click for large that pic...


shop area turn disaster...

look at wire hang around...

 electric pole collapsed...can see it??

 road after disaster...

 Big tree been lightning...

 near my house....

shop area again....

Kancil been hit by pole ( poor car owner )

2nd Kancil been hit by tree...

What that uncle think yea????

people look around....that uncle again..ahaks...

 wire hanging....

This women for sure not me...hehe 

Poor that car owner....

             ermmm, serba sedikit yang dpt aku snap kat sini...so, ape agaknya yang korang 
pikir ye???? musibah Allah yang menimpa ni kita x tau apekah maksudnya, 
ujian??? balasan??? amaran???

           Yang pastinya ape yang berlaku adalah kehendakNya...kita sebagai hamba Allah x mampu utk tafsirkan kenapa keadaan ini terjadi... Mungkin peringatan dari Allah agar hambanya x leka dengan dunia..Setiap yang berlaku pastu ada hikmahnya....Moga kita semua dijauhi dan terpelihara dari malapetaka yang berlaku..Amin....

Allah menegaskan melalui firman-Nya bermaksud:
Sudah timbul pelbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang dilakukan oleh tangan manusia; (timbulnya yang demikian) kerana Allah berasakan mereka sebahagian daripada balasan perbuatan buruk yang mereka lakukan supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat). (Surah al-Rum, ayat 41).

Lepas beberapa jam berlaku keadaan ni, pihak TNB dan MPSP bertungkus lumus membaiki dan membersihkan kawasan sini...Automatiknya blackout la seharian menyebabkan aku and family lari tido umah maksu aku then x dpt nak berblogging semalam...wasalam...

with love...
**noorfa_infinity**













10 comments:

atIEsAyAnGkAmU said...

uiiiii....teruk gak trajedi tu...
nk wat cner kan..
kejadian Allah da beri...

Cik SHiN~JU said...

Kuasa ALLAH...
Dia boleh turunkan amaran/bala/rahmat di mana2 sahaja dan bila2 sahaja..Hanya Dia yg maha mengetahui..Dia jugalah yang maha berkuasa dan bijaksana...
Thanks 4 sharing...kdg2 kita terlupa nak bersyukur..

Mrs Infinity said...

yes u rite miss shin ju...jom kita sama2 bersyukur...

Shahrul Shaharuddin said...

salam.. teruk gak masa kejadian tu ye.. im new here.. :D

yours
SH

Nashays said...

innalillahi wainnailaihi rajium..peringatan dari Allah untuk kita insafi kan..

Wyne Ren @ Mauve Ocean Blue said...

Take care ya...can't avoid this kind of disaster...beyond our control...it's up to God!

Hey, nice knowing you...

Regards from Land Below The Wind

Zechs said...

salam kak..
hebat tol disaster ni,
mudah2an jadi iktibar.
selama ni kite kejam terhadap alam,
kite cemar sane cemar sini,
potong pokok sane potong sini smpai bukit pun BOTAK!
skrang mase alam pula beri peringatan pade kite spaya jgan ske2 kejam pade ciptaan yang maha Esa..

jawapan pertanyaan kak!
macam ni..
akak gi kat Settings,
klik Comments,
cari "Show word verification for comments?" pilih "No"...
kalu tak faham bagitahu..

Mrs Infinity said...

salam again..
to shahrul : kira teruk la coz x prnah jd camni b4...

to nashays :peringatan dr Allah la tuh....tq..

to wyne : nice to meet u too..

to zech: da wat da..try la ok x???

to all: tq for comment...for remind each other...

Zechs said...

caya lah...

apsal tukar url?
wat kejut je, naseb tak jual besi buruk PC ni...
takut lah pc ni problem...

(dah bnyak wat skit ati PC ni)

Shahril @ eddy_duyung said...

Salam..syukurlah awk selamat...itulah kebesaran Allah...semoga menjadi iktibar kpd kita di hari mendatang...

try

click tau