**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Tuesday, June 3, 2014

.. Kenduri Walimatul Urus Bajet Rendah ..

Assalamualaikum dan salam hormat...


Dah berbulan-bulan saya punya walimatulurus...dah lama saya nak update pasal nak wat kenduri walimatulurus bila bajet rendah terutama yg bajet bawah dari RM6000k...based on my experience sahaja ok..maybe ade orang lain yang ade experience lain...masing2 punya cara la ye...

Ok nak dijadikan cerita untuk savekan bajet kenduri, saya dan suami decide utk buat kenduri sebelah pihak sahaja iaitu disebelah saya je. Bajet kenduri saya bagi dekat parents cuma la RM7000k ( termasuk semua benda mak nenek tapi tak termasuk mas kahwen saya RM 999.00 )..ni duit yang suami saya bagi sebagai hantaran, what makes me proud of my parent is diorg mmg wisely gunakan duit tu cukup2 utk kenduri saya yang mana jumlah tetamu yang diundang adalah 1000 panggilan dengan makanan yang boleh tahan mewah.

# TIPS 1 #

Untuk acara makan2 tetamu elakkan menggunakan servis catering, buat gotong royong in-sha-Allah makanan mewah...macam kenduri saya untuk makan2 1000 lebih orang.... bajet lebih kurang RM 4000k ( kurang dari ini actually sbb sy roundingkan je bajet ni )...ini pun mewah makan sbb lauk pauk ade lebih kurang 6 jenis lauk ( ayam...daging...ikan....sayur campur...ulam ulaman...sambal belacan...nasi putih...nasi minyak )...kemudian ade mee rebus....bubur....manisan kuih muih dan buah buahan....makanan mmg mewah sangat....

# TIPS 2 #

Jika kita mempunyai saudara mara dan jiran tetangga yang bagus, mmg banyak la akan dapat sponsor...hihi saya dapat sponsor dari mcm2 segi....terutamanya bahan mentah makanan...gula..beras....lauk pauk...kuih muih lagi....itu tak termasuk dengan duit hadiah dari tetamu...

# TIPS 3 #

If family kita ade join kumpulan pakatan walimatulurus bagi pihak kenduri kendara, itu salah satu tips berjimat...mcm dikawasan saya kitorg ade pakatan BALKIS...so khemah..peralatan memasak sume ditolak dari duit pakatan itu...lebih kurang dalam 6 khemah termasuk tenaga kerja utk pasang....cuma khemah makan pengantin itu mak saya sewa dekat org lain...satu khemah dengan meja pengantin dan hiasan lebih kurang RM 250.00 ( pasang siap )

# TIPS 4 # 

Benda yang tak perlu sangat kita tolak je la...nan hado pun takpe....saya tak suka pelamin bagai...so saya tak buat pelamin pun...bilik tidur pun hias sendiri ala kadar...guna cadar arwah akak saya mase dia kawen...kaler tak berapa in pun kira jadi la hihi....baju kahwin ni kaler hijau lembut batu2 purple pink...cadar purple...kira in juga la..haukkan aje....itu dah save byk benda..bayangkan if sy amik pakej ngan pelamin + bilik tidur + baju + mekap + photographer pun dah nak dekat RM 2000k...nampak tak kebajetan disitu?? hihi...itu pun saya terkena gak sewa baju ( design saya pilih, baju baru + mekap 2 kali utk nikah dan kenduri ) dah kena sampai RM 800....haha dalam bajet2 pun terkono gak den....photographer pakai hp kamera je...tu pun adik bongsu yang tlg...baju nikah pun termasuk skali k...


 # TIPS 5 #

Langsir tempah utk raya balun pakai skali kenduri hehe...aci tak....mulanya saya tak nak amik PA sistem sbb RM 500 kot...tp bila pakcik DJ tu ( kawan kampung abah saya ) nak buat juga...dia kira RM 200 je...so abah sy pun setuju....save lagik kat situ...


# TIPS 6 #

Untuk goodies bag itu..ini rahsia okes...mak saya jenis suka kumpul kan bunga2 telur dan bag kertas yg org bagi...bayangkan dia keluarkan balik sume dan recycle untuk masukkan dlm goodies bag org2 tahlil...hahaha bijak sungguh... disitu dah save byk ratus...pastu cupcake di sponsor...untuk barang hantaran saya itu lain punya bajet sbb saya dengan suami beli sikit2 since beberapa bulan sebelum nikah....


Ok lah serba sedikit je tips saya boleh bagi....boleh kira sendiri la ye....mmg bajet rendah kenduri saya tapi alhamdulillah meriah...sorry la ye if maybe tak memuaskan hati mane2 utk tips2 ni.....yang penting walimatul urus dah settled....sunat muakkad tu....hihi















No comments:

try

click tau