**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Saturday, April 28, 2012

..:: PTPTN Dimansuhkan...Wajar Ke????::..

Salam Alaik...



Ari tu abang aku ade la pm kat fb bgtau sal perhimpunan student2 IPTA sal kes pemansuhan PTPTN  tu kat KL..kata dia perhimpunan tu aman je dan cara2 mahasiswa2 tu adalah cara yg berdiplomatik...\

Sal isu PTPTN mmg aku ade gak follow serba sikit sal kisah ni...sbb aku pun salah seorang peminjam PTPTN mase diploma dan ijazah aku dulu...cuma x layak nak di tukar kepada biasiswa...huhuhu sedey tu la belajar memain lagik...hehe sket je lgik pointer nak melayakkan aku..haihhh....

Sebagai seorang yg bukan la cerdik pandai sangat pun kan, nak gak ulas isu ni tp pendapat aku secara peribadi la...untuk pemansuhan PTPTN punya bayaran tu cam x patut je...dah jadi macam isu parti pembangkang lak da bukan mudah nak laksanakannya, macam nak pancing undi dr generasi muda kita ( owh ni pendapat je tau)...ok la nak jdkan Finland sebagai contoh negara yang sistem pendidikan percuma smpai ke UNIVERSITI...cuma masalahnya, Malaysia dan Finland,  ni taraf ekonomi kita tak sampai lagi ke taraf negara2 Eropah...even UK lom 100% percuma lagi ( ni kata my English sis kat UK la )

So, aku rasakan if mansuhkan kos pentadbiran ngan faedah yang bagi aku agak membebankan tu okla ( tp akunye application tukar ke UJRAH tu dah dapat - yeay ) just bayar duit pokok yg dipinjam dah la...mmg aku setuju sangat...sbb faedah2 ni sume org Islam tau hukumnya ape kan...( ekh terjadik ustazah lak )

Nak mansuhkan terus bayaran balik tu akan menyebabkan byk implikasi bukan setakat dekat kerajaan je juga dekat generasi2 akan datang yang akan terlalu ''spoil'' dan malas nak berusaha..bgs pe masing2 berusaha utk dptkan Ijazah kelas pertama utk tukarkan pinjaman kepada biasiswa ( huhu susah nak mati wes...wakaka )...ekh cukup le kot takat ni yg aku bebelkan..

p/s - ni just my personal opinion ok...huhu takutlak nak cakap lelebih kat sini sbb mmg la negara demokrasi tapi macam lom 100% je..hehe...baik aku stop sebelum melalut...kehkehkeh...haipppp shut up noorfa....

Hehe org cite sal PTPTN...aku pun nak masuk daun gak..kehkehkeh x la jd ignorant sangat kan...wakakaka

3 comments:

atIEsAyAnGkAmU said...

jgn dimansuhkan...
tp tk perlulah kos pentadbiran or apepun name ye...

nk cari keje lepas graduate bukan sesuatu yg mudah...

tony jaa said...

normal beb manusia ni...mase pinjam lembut leher...mase byr kejung urat2..kehkehkeh

SufatihaNur said...

atie : mmg pun ati...susah nak cr keje zaman skrg ni...competitor byk


tony jaa : sape la tony jaa ni ye

try

click tau