**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Monday, January 30, 2017

..:: Opening 2017 , MAIRA Beautee' Launching Officially ::..

Peringatan : Entry ni panjang dan penuh dengan gambar2...harap bertabah hihi)

Bismillah....

Alhamdulillah syukran....


Masih diberi kesempatan untuk menghirup udara segar...


Walaupun post ni pada 29 Januari 2017...tapi still consider as Beginning of 2017 kan kan kan...


Entry first tahun 2017.... Tahun baru kalendar masihi....aku tetap macam biasa je...still macam ni juga...masih berdua..belum ade rezeki lagi nak menimang cahaya mata untuk kedua kali..tak pelah...perancangan Allah yang lebih baik...

Apepun kali ni kami suami isteri mula plan nak cuba bisnes lain sebagai sampingan kepada Retail business kami ni...plan punya plan...kitorg decide nak menceburkan diri dalam bidang makanan plak....tapi mungkin yang kecil2 je macam burger..samada francais ataupun still under Raffa Infiniti gak...maybe Raffa Food...dan juga Big Cup idea...itu pun idea sahaja...still KIV dulu plan tu sebab ade mslh kekurangan pekerja dan modal, dan besar kemungkinan kedai runcit kami juga akan berpindah ke lokasi baru yang masih dalam pencarian, yang penting open area bukan guarded area...leceh...InsyaAllah akan tetap juga jalankan jika Allah izinkan...Aminnn...

Tapi syukur Ya Rabb...kami dah pun Officially Launch our new business...tapi kecil2 je...launching pun dalam kita2 aja...haha bukan nye media press bagai hahahahah....sekarang beroperasi secara Offline dulu dan insyaAllah online soon...cabang baru kitorang sekarang...



----> MAIRA Beautee' <------


taaadaaaa.....MAIRA Beautee' officially date pada 1 January 2017....as for right now..MAIRA Beaute' under Raffa Infinity License...tapi soon akan establish sendiri...InsyaAllah

Serba sikit cite pasal macamana MAIRA Beautee' ni wujud dalam kamus hidup kitorg laki bini... 

Asal cite dia aku time tu ade problem muka yang agak alergik..kulit mcm naik jerawat pasir-pasir...rasa mcm stress plak...time tu aku pakai facial foam jenama yang well known kat market...tiba2 aku cakap kat mr habibi...lebih kurang cam kat bawah ni la...

Aku  : " Abang, kan best kalau jumpa sabun pencuci yang chemical free...dan halal..." 

Habibi : " Ade ke yang jual?"

Aku : "Ntah...tp kat Australia banyak yang jual organic homemade soap..lawa plak tu "
          " rasa cam nak buat sendiri plak..."

Habibi : "Cer ucuk try blaja buat sendiri...cari kelas..."

Aku : "ade ke...hurmmm try gugel jap la"...

Alkisahnya camane aku terpikir nak belaja...masa tu dalam bulan October 2016....aku ade update status kat FB...mcm kat bawah ni...
 
 Dari situ kenal ngan sorang cikgu ni...dia mmg mengajar buat segala jenis skin care & cosmetic organic...dia blaja dulu pun dari Australia gak dan dia maybe Pharmacist tak silap aku sbb dia byk tau benda2 ubatan ni...Mula dengan register kelas, bayar...blaja dan buat...tester dulu ...

 Taaaddaaaaa hasil kitorg belajar buat sabun.....ade 5 orang student time tu...
heaven ok...sabun2 ni blh bawak balik...



Jenis -jenis sabun yang aku buat mula2..tester...

Pastu start order bahan mentah sikit..untuk buat sendiri...time tu mmg pakai sabun yang bawak balik dari kelas tu....

hasilnya...kulit kekal lembab dan jerawat pasir pun makin hilang...phewww...mula2 mmg nmpak kusam...masuk minggu kedua..kulit start rasa berseri balik...<----( habibi yang cakap haha) 

Pastu start seronok buat sabun sendiri...bagi suami...adik, abang, mak, abah, kawan2 pakai...feedback sume positif..yeay...cakap kat habibi pasni tak nak beli lagi dah..hehe blh create resepi sabun sendiri based on problem masing2...lepas siap je mmg slalu update pic dalam FB...dan hasilnya...ade yang pm pm nak beli...time tu mmg rasa cam nak jadikan hobi syok sendiri je...mmg bg kat org free je time tu...bg diorg rasa bestnya pakai sabun organic ni...hehe

Mak abah plak galakkan suh try jual...buat sekadar syok2...masa tu br order lagi bahan mentah...buat tester je...pun bg free gak kat 10 org terawal...selebihnya kena beli tester...siap2 pos sume...bagi masa 2minggu untuk diorg bg feedback...

Lps 2 minggu...mostly feedback positive..siap ade yang nak beli kalau jual...time tu dah semangat nak start jual2 tapi lebih kepada nak create untuk souvenir je...tapi suami cakap..semangat je la..pas tu senyap huhu

Habibi : "Nape tak try je keluarkan sabun yang paling effective...pilih beberapa jenis je dan  produce kecil kecilan..." 

Habibi : " Dulu sayang penah tercari2 produk organic...skrg sayang dah pandai buat...ntah2 kat luar tu pun ramai yang tercari-cari, produk organic byk...tapi tak semuanya kualiti...mcm sabun sayang tu abg tgk tak kedekut bahan lansung..haha"

AKu : " Tengokla camane..."

Aku tak rasa pun nak buat produk sendiri time tu..rasa macam lebih kepada nak buat untuk diri sendiri...raw material pun abis dah time tu...malas nak repeat order...smpai la time kitorg on vacation kat Langkawi....sabun tinggal bape ketoi ja...tahan la 2 - 3 bulan lagi...

Mase tu kitorg dah pun ade customer dari Singapore...dia pakai sebab tgk staff aku (cousin dia) muka jerawat makin elok..dia penah borong 3-4 ketoi masa bulan 10 2016 aritu..sabun kopi...

Balik je dari Langkawi mase tu December 2016... Staff aku bgtau yang cousin dia datang dari Singapore...nak beli sabun lagi..tp sabun kopi takde dalam simpanan aku...dia pun balik la dengan frust..hihi...masa tu mak n habibi aku dah start mcm motivate aku gila2...suh aku start balik buat homemade soap aku sendiri..biar lambat asal selamat...

itu la kisahnya macamane aku start buat Homemade Soap Product aku sendiri...dan aku start jual kecil-kecilan dekat kedai suami aku..sambutan alhamdulillah..walaupun harga dia agak mahal compare dengan pencuci muka kat luar...tapi ade permintaan...syukur sgt...
tapi jenis yang berbeza dengan tester yang aku buat...aku pelbagaikan sikit dan ade yang aku terus tak nak produce...

Ni yang fresh dari rumah hehe...wrap dengan plastik ja...
Rasa cam cute sangat..hehe...
Ok...time ni aku tgh mencari company yang provide servis sticker or boxes packaging...dan volume yang aku nak cuma beberapa ratus je...tak sampai ribu2..sbb aku nak test market dulu...unfortunately...ramai yang tak nak amik order aku..huhu sebab aku cuma nak order dalam 200 je boxes and sticker...sedih sangat rasa hati...dah la modal aku ciput.diorg tak nak plak amik order kecik2 cam aku...terkilan...rasa nak merajuk...
Tapi aku tak nak give up...aku search kat youtube mcmane cara orang2 luar negara packing sabun2 diorg...mcm2 cara yang diorg ajar..huhu dan aku...terus mengkreatifkan diri buat sticker sendiri...boxes tu tolak tepi dulu...buat ala2 mat salehnye packaging...biar nmpak comot..homemade kan haha...hasilnya...
Ngee....comel tak haha
 bila susun dalam bakul rasa mcm flower girl sangat hahahaha
Homemade Charcoal Soap 
(Sabun Arang)
Homemade Organic Coffee Scrub Soap
( Kopi Organik Scrub)
 Loofah Body Soap Petak
 Loofah Body Soap Bulat


 Loofah ni khas untuk badan je...sebab kuasa penyentalan dia sangat tinggi...muka boleh tapi takut tak tahan nanti..huhu...bau oren dan lemon...ade dua saiz dan bentuk..mcm kat atas...
 Pearl Gemstone Soap Bar Petak
  Pearl Gemstone Soap Bar Rose

 Sabun mutiara / Pearl Gemstones ni pun ade 2 bentuk..satu petak...satu bunga rose...
 Homemade Rose Charcoal Soap Bar
 2 jenis depan belakang...
 Depan arang belakang rose...
 Homemade Rosemarry Cool Soap

Yang ni sejuk je...sebab ade sensation menthol...
Ok lepas tu sabun ni korang leh dapatkan kat butik Muslimah Clothing Ya Bunayya Sek 7 area Hospital Shah Alam...




Atau 

Di Saanen Body Shop Plaza Ole-Ole Sek 18 Shah Alam..tapi kat sini aku dah start buat boxes sendiri...haha sendiri design..sendiri printed...sendiri gunting...sendiri lekat...
 Display Glasses kat Saanen Body Shop...
 Unpaid Duta hahaha


Boxes buat tau...
 Sama gak 6 jenis sabun...
 Ni la rupa kedai tu...

 Owner Saanen Body Shop....
so far baru 3 kedai je yang jual produk ni...tapi Alhamdulillah walaupun tak boom sangat..at least we start from the the bottom of our heart....
Ok..yang bab logo dan nama...Logo aku biasa lah warna hijau bulat daun tu menggambarkan organik, natural dan bumi....MAIRA Beautee' plak adelah singkatan nama arwah anak aku Annur Humaira...walaupun aku tak berkesempatan besarkan dia...biarlah nama dia je aku abadikan dalam hidup kami suami isteri....

Apepun aku sangat mengharapkan agar jalan yang aku pilih ni diredhai Allah dan menjadi asbab untuk membawa aku dan suami ke jalan Allah bukannya membawa kami jauh dari Allah..tugas kami adalah membawa dan menyediakan produk yang bebas kimia...organik..natural dan yang penting HALAL....
Sekian Jazakallah....









 









 











No comments:

try

click tau