**Click Here**

Annur Humaira Bt Mohd Rafauzi

My Baby Growing

 BabyFetus Ticker

Our Anniversary

Friday, February 20, 2015

..Resepi : Maggi Ketam Versi Sendiri :..

Assalamualaikum dan salam hormat...

Hari ini x nak merepek panjang...just nak abadikan resepi sendiri utk rujukan di masa akan datang InsyaAllah....


Kebetulan since dah pindah ke Shah Alam ni, aku pun join la page Shah Alam dekat FB kan utk rujukan or any info yang berkaitan...dan sejak dua tiga menjak ade org asyik share maggi ketam...eskrem pasu la...utk eskrem tu xde la aku tergoda sesangat pun...sbb eskrem lebih kurang je rasa dia even letak dalam pasu pun...tapi Maggi Ketammmmm.....sangat2 menggoda naluri ku...hahaha

Nak ajak Mr habibi pergi tempat makan tu mmg x de masa sokmo la kitorg...Habibi plak asyik sebut2 Meggi Ketam tu...ok so decide nak buat sendiri tp versi pedas....siap2 beli barang bagai...blk trs masak for our lunch by habibi requested...


RESEPI MAGGI KETAM

Bahan :

- 3 ekor ketam (bersihkan dalam dia dan cengkerang jangan dibuang utk hiasan)
- Maggi kari jenama ape pun ok
- Sotong (tak kisah la nak letak ape pun, ikut tekak sendiri)
- Sayur Sawi 
- Sos cili + tomato
- Kicap masin + manis
- Sos tiram
- Minyak bijan ( nak ganti minyak zaiton pun ok )
- garam/secukup rasa
- sedikit madu (utk kemanisan sket)

Bahan Kisar :

- cili kering 
- bawang merah dan bawang kecil
- bawang putih
- belacan skit ( x letak pun x pe )
- cili api ( tumbuk lg cun )


Kaedah : 

- Rebus dulu ketam + cengkerang smpai masak, lepas dah siap tos ketam dulu dan simpan air rebusan.
- lembutkan mee maggi dulu dan toskan, letak tepi dulu....(saya asingkan mee maggi dengan kuah smpai masa nak makan utk elakkan dia kembang )


- Tumis bahan kisar dulu smpai naik bau...masukkan semua jenis sos, kicap, minyak bijan, madu dan air rebusan ketam sehingga mendidih
- masukkan sotong dan batang sawi smpai agak2 masak, masukkan sawi dan perasakan, sy guna perencah maggi yang diberi dan campur sikit dgn secukup rasa.... tak letak garam....
- masak smpai mendidih dan masukkan ketam semula supaya isi ketam dapat meresap perasa2 kuah td....siap....

Hidangkan mee dan kuah berasingan. sebagai tambahan utk hiasan boleh potong daun bawang....

 Tadaa.... cengkerang tu dah rebus skali kan, so letak atas dia sebagai hiasan...


Saya buat cukup2 utk 2 org makan, dan habibi bg 4 bintang..hhihi
suke btl dia makan....

P/s - Alhamdulillah dapat juga melepaskan hajat kami berdua nak makan Maggi Ketam versi pedas...






try

click tau